Reseptit

Ruisjuurisämpylät

Rustiikkiset ruisjuurisämpylät valmistuvat pikajuuresta, joka antaa sämpylöille aavistuksen hapahkoa makua.

Teksti:
SUVI RÜSTER
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

20

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Pikajuuri:

  • 5 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 2 dl ruisjauhoja
  • 1 dl ruisleseitä
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl siirappia tai hunajaa

Taikinaan:

  • noin 5 dl hiivaleipävehnäjauhoja
  • 1/2 dl rypsiöljyä

Pinnalle:

  • ruisjauhoja

Valmistusohje

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (37-asteiseksi.) Liota veden joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon ruisjauhot, ruisleseet, suola ja siirappi. Nosta taikinakulho muovipussiin. Jätä taikinajuuri huoneenlämpöön tekeytymään 6–8 tunniksi.

2. Lisää taikinajuureen hiivaleipävehnäjauhot ja huoneenlämpöinen öljy. Vaivaa taikina tasaiseksi. Jos se tarttuu käsiin, lisää jauhoja, kunnes saat napakan mutta pehmeän taikinan.

3. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle. Pyöritä taikina rennosti pitkäksi pötköksi ja leikkaa se noin 20 palaksi. Pyörittele taikinapalat sämpylöiksi.

4. Vuoraa pari uunipeltiä leivinpaperilla. Nosta ruissämpyläpalat pellille. Ripottele sämpylöiden päälle hieman ruisjauhoa. Peitä leivinliinalla ja anna kohota lämpimässä vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Paista sämpylöitä noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat paistuneet kuoresta rapeiksi ja pohja on kovahko.

Vinkki! Sekoita ruissämpylöiden pikajuuri valmiiksi edellisenä iltana, niin saat aamiaispöytään nopeasti ihanat rapeakuoriset sämpylät.

X