Reseptit

Savustettu valkosipulikeitto

Savustus­pussissa kypsy­neet valkosipulit kesyyntyvät lem­peiksi ja saavat aivan hurmaavan savun aromin. Niistä syntyy ihana samettinen keitto.

Teksti:
Teresa Välimäki
Kuvat:
Tommi Tuomi/Otavamedia

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 300 g valkosipulin kynsiä kuorittuina
  • 1 savustuspussi
  • 1 iso tai 2 pientä rosamundaperunaa
  • 1 iso keltasipuli
  • 2 rkl voita
  • 2 dl kuohukermaa
  • vettä
  • suolaa
  • mustapippuria

Valmistusohje

1. Kuumenna uuni 275-asteiseksi ja laita sinne tyhjä pelti. Laita valkosipulinkynnet savustuspussiin. Katso, että pussi on oikein päin. Sulje pussi tiiviisti ja nosta se uuniin kuuman pellin päälle. Anna olla 15 minuuttia ja laske sitten lämpö 200 asteeseen. Jatka savustamista 20 minuuttia. Ota pelti pusseineen uunista ja anna vetäytyä 10 minuuttia.

2. Kuori ja kuutioi perunat ja hienonna sipuli. Kuumenna voi kattilassa ja kuullota perunoita ja sipuleita hetki. Lisää joukkoon kerma ja sen verran vettä, että ainekset peittyvät. Keitä perunat kypsiksi.

3. Lisää savustetut valkosipulinkynnet ja soseuta tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vettä, jotta saat sopivan paksuisen keiton. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

4. Kuumenna kiehuvaksi ja tarjoile ruislastujen tai savujuusto-pähkinäkrutonkien kera.

X