Reseptit

Sekaleipä

Grahamjauhoja, kaurahiutaleita ja vehnäjauhoja. Näistä syntyvät sekaleivälle herkullinen taikina. Pinnalle voit ripotella halutessasi leseitä, hiutaleita tai siemeniä.

Teksti:
Taina Salovaara

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

esitaikina

  • (edellisenä iltana)
  • 6 dl viileää vettä
  • 3 dl kaurahiutaleita
  • 3 dl grahamjauhoja
  • 5 g hiivaa

Taikina

  • (seuraavana päivänä)
  • 2 dl lämmintä vettä
  • 2 rkl siirappia
  • 5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 30 g hiivaa
  • 5 dl grahamjauhoja
  • 2–3 tl suolaa

Pinnalle

  • leseitä, hiutaleita tai siemeniä

Valmistusohje

1. Sekoita esitaikinaa varten kulhossa viileä vesi, kaurahiutaleet, grahamjauhot ja hiivanokare. Aseta kansi tai kelmu kulhon päälle kevyesti ja pane kulho jääkaappiin noin 12 tunniksi.

2. Lisää seuraavana päivänä juureen lämmin vesi, vesitilkkaan liuotettu hiiva, siirappi, suola ja vehnäjauhot. Alusta taikinaan vähitellen sen verran grahamjauhoja, että taikinasta tulee pehmeää ja kimmoisaa. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.

3. Perinteisellä tavalla tehdä taikinan pintaan ristinmerkki on myös käytännöllinen merkitys. Kun risti on lähes hävinnyt taikina pinnalta, taikina on valmis leivottavaksi. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

4. Kaada taikina leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta pois ilmakuplat. a| Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan. b| Taikinan pyörittely sileäksi leiväksi vaatii vähän harjoittelua. Tee näin: Työnnä taikinapalaa itsestäsi poispäin kämmensyrjällä. Työnnä samalla sormenpäillä taikinan reunaa palan alle. Tee kädellä pyörivää liikettä, kunnes olet kerännyt poimut leivän alaosaan. Leivän pinta on nyt sileä ja repeämätön.

5. Kohota limppuja liinan alla lämpimässä paikassa noin puoli tuntia. Leipä on sopivasti kohonnut, kun siihen sormella painettu kuoppaa silenee oitis entiselleen.

6. Sipaise leipien pinnat kevyesti vedellä ja ripottele pinnalle halutessasi leseitä, hiutaleita tai siemeniä. Pistele leipiin sinne tänne haarukalla reikiä ja paista leivät 200-asteisessa uunissa noin 30–35 minuuttia.

Vinkki: Voit kypsentää taikinan myös kahdessa leipävuoassa. Litistä taikinapala levyksi. Käännä molemmat reunat limittäin toistensa päälle. Pane leivät vuokaan saumapuoli alaspäin. Sopiva vuoan täyttömäärä on 1/2–2/3 vuoan tilavuudesta. Painele leipää rystysillä niin, että vuoka täyttyy tasaisesti. Kohota peitettyinä.

X