Reseptit

Uha eli venäläinen kalakeitto

Maistuisiko kalakeitto? Kokeile valmistaa kalasoppa venäläisittäin pistämällä liemeen kaviaaria.
Teksti: Taina Salovaara

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 kg pikkukaloja: ahventa, kiiskeä, ruutanaa
  • 2 sipulia
  • 150 g selleriä
  • 100–150 g persiljanjuurta tai palsternakkaa
  • 2–3 l vettä
  • suolaa

Liemen kirkastamiseen (ei välttämätöntä)

  • 50 g kaviaaria

Valmiiseen keittoon

  • 500 g arvokalan fileetä (sampea, kuhaa)
  • 1 lasi samppanjaa
  • tilliä, ruohosipulia

Valmistusohje

1. Perkaa pikkukalat, poista silmät ja kidukset. Pane kalat kattilaan, lisää päälle vettä ja mausta suolalla. Keitä hiljalleen noin 30 minuuttia. Lisää liemeen paloitellut sipulit ja juurekset. Keitä edelleen 15 minuuttia. Siivilöi liemi.

2. Halutessasi voit kirkastaa keiton venäläiseen tapaan kaviaarilla. Pane kaviaari kulhoon. Lisää aina kerrallaan 1 rkl kylmää vettä samalla lusikalla hiertäen. Lisää kylmää vettä yhteensä 1 dl. Lisää kaviaariseokseen seuraavaksi 2 dl kuumaa kalalientä samalla hyvin sekoittaen. Kaada sekoitus kahdessa erässä loppuun kalaliemeen. Kiehauta liemi lisäysten välissä.

3. Kirkastitpa liemen tai et, lisää lopuksi arvokalat ja hauduta hiljalleen noin 30 minuuttia. Älä enää sekoita keittoa. Tarvittaessa voit hieman ravistella kattilaa. Lisää valmiiseen keittoon lasillinen samppanjaa. Silppua lautasten pohjalle tilliä ja/tai ruohosipulia ennen keiton tarjoamista.

X