Reseptit

Uunissa kypsennetty sorsa ja sorsankoipiconfit

Sorsa ja sorsankoipiconfit toimivat hyvin riistakastikkeen, palsternakkapyreen, paistettujen tattien ja ryöpättyjen kasvisten kanssa.
Teksti: Inga Aaltonen

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 2 patavalmista sorsaa
  • voita, vettä
  • 3 porkkanaa
  • 2 palsternakkaa
  • 1 sipuli
  • 1 kokonainen valkosipuli
  • timjamia
  • musta- ja valkopippuria
  • suolaa

Riistakermakastike:

  • 4 dl sorsalientä
  • 100 g sinihomejuustoa
  • 4 cl giniä
  • 1 rkl mustaherukkahyytelöä
  • 1/2 dl kermaa

Sorsankoipiconfit:

  • 4 ruskistettua sorsankoipea
  • 4 dl hanhenrasvaa tai kirkastettua voita
  • 1 kokonainen valkosipuli
  • timjamia

Palsternakkapyree:

  • 2 palsternakkaa
  • 3 dl maitoa
  • 2 rkl smetanaa
  • 25 g voita
  • suolaa

Valmistusohje

Tarjoa uunissa kypsennetty sorsa ja sorsankoipiconfit riistakastikkeen, palsternakkapyreen, paistettujen tattien tai ryöpättyjen kasvisten, esimerkiksi pinaatin, pikkuporkkanoiden ja retiisin kera.

Irrota sorsista koivet ja koivista reisiluut. Hiero sorsien pintaan reilusti kauttaaltaan suolaa ja mustapippuria. Ruskista sorsat ja koivet voissa ja siirrä ne pataan. Huuhtele pannu vesitilkalla ja lisää huuhdeliemi pataan.

Pilko kuoritut juurekset, lohko sipulit reiluiksi paloiksi ja lisää ne pataan ja mausteeksi muutama timjamin oksa.

Kypsennä miedossa, noin 120-asteisessa uunissa 2 tuntia.

Leikkaa kypsistä sorsista rintafileet irti. Laita sorsanrangat kattilaan yhdessä kypsyneiden juuresten kanssa. Lisää vettä, kunnes ainekset peittyvät. Keitä liemi puoleen, siivilöi ja valmista siitä kastike.

Riistakermakastike:

Lisää kokoon keitettyyn sorsaliemeen sinihomejuusto, mustaherukkahyytelö ja giniä. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä hieman kokoon. Tarkista maku, siivilöi ja lisää kerma.

Sorsankoipiconfit:

Laita ruskistetut, suolalla ja pippurilla maustetut sorsankoivet uunivuokaan hanhenrasvan (tai kirkastetun voin), valkosipulin ja timjamin kanssa. Varmista, että koivet peittyvät kokonaan rasvaan.

Kypsennä miedossa, 120-asteisessa uunissa noin 2 tuntia, kunnes liha irtoaa helposti luista.

Palsternakkapyree:

Kuori ja paloittele palsternakat. Kuumenna maito kiehumapisteeseen ja lisää joukkoon palsternakkapalat. Keitä kypsiksi miedolla lämmöllä. Valuta ylimääräinen maito pois. Höyrytä palsternakkapalaset pinnaltaan kuiviksi ja soseuta tasaiseksi soseeksi. Mausta sose smetanalla, voinokareella ja suolalla.

Ohje: Tertin kartano, Mikkeli

X