Reseptit

Vuokaleipä

Itse leivottua leipää ei mikään voita! Kun leivot vuokaleivän rapujuhliin itse, juhlissa on piirun verran enemmän makua ja tunnetta.

Teksti:
Teresa Välimäki
Kuvat:
Tommi Tuomi / Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

16

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Vuokaleipä:

  • 5 dl vettä
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl hunajaa
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • n. 8 dl vehnäjauhoja
  • (tilkka vettä)

Valmistusohje

1. Sekoita reilusti kädenlämpöi­ seen (n. 42 astetta) veteen hiiva, suola, hunaja ja kaurahiutaleet.

2. Anna seoksen levätä lämpi­mässä paikassa liinan alla noin 30 minuuttia.

3. Lisää sitten vehnäjauhot koko ajan käsin vaivaten. Taiki­ na saa jäädä löysäksi.

4. Sipaise suorakaiteen muo­toinen leipävuoka öljyllä ja kaa da taikina vuokaan.

5. Kohota jälleen noin 30 mi­nuuttia liinan alla lämpimässä, vedottomassa paikassa.

6. Voitele leivän pinta vedellä (tai maidolla). Paista 225­ astei­sessa uunissa n. 40 minuuttia..

7. Jäähdytä kokonaan ennen viipaloimista.

X