Ruoka

Kahvilaaduissa on eroja!

Teksti:
Anna.fi

Villikahvia kasvaa ympäri maailmaa, mutta sen merkitys on olematon viljeltyjen kahvien rinnalla. Suotuisimmissa oloissa päiväntasaajan seuduilla viljellään Arabian kahvia eli Arabicaa.

kahvilaatuja

Ankarammissa oloissa, joissa Arabica ei menesty, viljellään Kongon kahvia eli Robustaa. Arabicaa pidetään Robustaa paremman makuisena, mutta moni espresso on tehty Robustasta.

Mokkakahvi on lähtenyt maailmalle Jemenistä Moccan satamasta ja Jaava-kahvi Indonesiasta.

Hienoimpana kahvina pidetään yleisesti jamaikalaista Blue Mountain -kahvia. Se on Arabicaa, jota viljellään Blue Mountain -vuorten rinteillä yli 2 000 metrin korkeudessa. Tätä keskipaahtoista kahvia suositellaan valmistettavaksi pressopannussa. Kahvi on pehmeää, ja siitä jää miellyttävä jälkimaku. Se on myös kallista. Kilohinta on 150 euron tienoilla.

Blue Mountainilla on myös haastajansa. Se on Havaijilla, tulivuorten rinteillä yli 1 500 metrin korkeudessa kasvatettava Kona. Lajikkeena sekin on Arabicaa ja soveltuu parhaiten suodatin- tai pannukahviksi. Kilohinta on 75 euron luokkaa.

Blue Mountain ja Kona ovat vielä halpoja verrattuna maailman kalleimpaan kahviin, joka on vietnamilainen Kopi Luwak. Sen valmistusmenetelmä on hyvin erikoinen: Villi sivettikissa nauttii ravinnokseen villejä kahvimarjoja. Kovia papuja sen elimistö ei kuitenkaan sulata, ja ne tulevat ulos luonnollista tietä. Sitten pavut poimitaan talteen ja pestään. Juomaa valmistettaessa ne paahdetaan ja jauhetaan normaaliin tapaan. Eläimen vatsahapot ja entsyymit ovat antaneet kahviin oman makunsa, jonka sanotaan muistuttavan suklaata. Kopi Luwakia voi yrittää tilata netistä ja valmistautua samalla maksamaan siitä useiden satojen eurojen kilohinta.

Antti Purhonen

Kuva: Jarmo Wright

 

X