Ruoka

Testissä Lékuén riisinkeitin

Teksti:
Kirsi Saukonsaari

Ruoka.fi testasi Lékuén silikonisen Riisi- ja hiutalekeittimen. Onko laite hyödyke vai turhake? Lue testi ja ota selvää.

Jostain syystä olen aina pitänyt riisin keittämistä hirveän hankalana. Saan joka kerta vaahtoavan veden kiehumaan yli. Riisivesikin takertuu pitkin hellaa, kun en saa sitä kattilan vielä ollessa levyllä putsattua pois. Kattilan pesukin on ikävää, jos sen joutuu tekemään käsin.

Pidän kuitenkin riisistä ja aikanaan hankinkin sähköisen riisihöyrystimen. No onhan se kätevä, mutta tilaa vievä ja muun muassa siksi hankala. Kun sitten näin Lékuén riisi- ja hiutalekeittimen ensi kertaa netissä, tiesin, että olen vihdoin löytänyt toiveideni täyttymyksen. Pieni, kevyt ja vielä kivan näköinenkin!

Sitten vain kokeilemaan. Höyrystimessä on kaksi osaa. Litran vetoiseen kovamuoviseen kulhoon laitetaan riisi ja vesi ja astian päälle silikoninen ”lävikkö”. Pakkauksen mukana tulee pieni ohjelappunen, josta löytyvät valmistusajat erilaisille riisilajikkeille ja -määrille.

Jotenkin en uskonut, että yhden hengen annoksen voisi valmistaa onnistuneesti. En koskaan ole valmistanut niin pientä määrää. Lékuén ohjeen mukaan myös tuollainen pikkuannos on kuitenkin mahdollinen.

Mittasin riisin ja veden kulhoon ja työnsin mikroon. Halusin tehdä aivan tarkalleen ohjeen mukaan, vaikka ohjeessa sanottiinkin, että ajat ovat mikrouunien persoonallisten ominaisuuksien vuoksi vain ohjeellisia. Mikron jälkeen riisin annettiin vielä tekeytyä muutama minuutti.

Vaikka annos oli niin kovin pieni, ei riisi viilentynyt lainkaan edes tekeytymisen aikana. Kulho pysyi melko kuumana, ja se kehotetaankin ottamaan mikrosta pannulappujen kanssa ulos. Basmatiriisini oli normaalin irtonaista, mutta ehkä hiukan liian vähän kypsynyttä. Minun mikrossani valmistusaika onkin minuutin, pari pidempi kuin ohjeessa. Oikean ajan löytää vain kokeilemalla.

Valmistin riisiä myös neljälle hengelle. Senkin tein täysin ohjeiden mukaisesti, vaikka aiemman kokemuksen perusteella olisin voinut säätää ajastimen suoraan muutamaa minuuttia pidemmäksi ajaksi. Riisi jäi taas ehkä hiukan raa’aksi, ainakin minun makuuni. Seuraavilla kerroilla laitoinkin riisin minuutin, pari pidemmäksi aikaa mikroon. Myös vettä laitan ihan hiukan enemmän kuin ohjeessa, mutta senkin koen olevan enemmän henkilökohtainen makuasia kuin höyrystimestä riippuvainen.

Nyt joitakin kertoja Lékuén keitintä käytettyäni olen oppinut minulle sopivat valmistuajan ja veden määrän, enkä enää edes vaivaa niillä päätäni. Riisi on juuri sellaista kuin sen minun mielestäni kuuluukin olla. Enää vain suuremmalle vierasjoukolle riisiä tehdessäni kaivan vanhan sähköisen vempaimeni esiin.

Riisi- ja hiutalekeitin kypsentää erilaiset riisit ja hiutaleet nopeasti ja puhtaasti ilman vaahtoa mikrossa. Valkoinen kulho toimii tarjoiluastiana ja se on helppo nostaa mikrosta suoraan pöytään. Konepestävä, kestää lämpötiloja 0 C asteesta 120 C asteeseen.

Tilavuus 1 l, mitat 178×131 mm. Kansi 100 % platinasilikonia, kulho ABS-muovia.

X