Ruoka

Lékué-höyrykääre koekäytössä

Teksti: Anna.fi

Lékué-höyrykäärettä mainostetaan lauseella: Terveellistä ja maukasta höyrykääreellä! Otimme selvää, pitääkö se paikkansa.

Lékué-höyrykääre

Mikä höyrykääre?

Lékué höyrykääreellä voi höyryttää ruoan joko tavallisessa uunissa tai mikroaaltouunissa. Höyrykääre soveltuu vihannesten, kalan ja vaalean lihan, kuten kanan kypsentämiseen.

Silikonista valmistettu höyrykääre nimensä mukaisesti höyryttää ruoan. Koska silikonikääre on tiivis, se ei päästä vesihöyryä karkaamaan astiasta ja tuloksena on ikään kuin suljettu kypsennyspiiri, jossa höyrystynyt vesi tiivistyy vesipisaroiksi astian kattoon ja tippuu sieltä takaisin astian pohjalle höyrystyäkseen kohta uudelleen. Ritilän ansiosta nesteet jäävät höyrykääreen pohjalle ja ritilän päällä olevat ruoka-aineet nostetaan pois höyrykääreestä.

– Ritilällisen höyrykääreen mukana tulevaa ritilää voidaan käyttää tai olla käyttämättä halutusta lopputuloksesta riippuen; ritilä erottaa ruoka-aineet ja höyrytyksessä syntyvän nesteen säilyttäen ruoan napakampana, kertoo valmistaja tiedotteessaan.

Tuotetiedot

  • Ritilällinen höyrykääre on 100 % platinasilikonia.
  • Höyrykääreen tilavuus n. 1,4 litraa
  • Konepestävä.
  • Ovh 42,90 €.

Päätimme ottaa selvää, toimiiko höyrykääre ja kuinka helppo sitä on käyttää. Lékue-höyrykäärettä koekäytti kolme kotikokkia.

Marjatan käyttökokemukset Lékué-höyrykääreestä

Kahden hengen taloudessamme, joista toinen on kasvissyöjä, Lékué vihreä höyrykääre on osoittautunut vallan oivalliseksi. Siinä voi kerralla kypsentää meille sopivan määrän eri vihanneksia. Olen kypsentänyt mikroaaltouunissa porkkanat, kukkakaalin, parsakaalin, pavut ja kesäkurpitsan yhdessä, ja vain viidessä minuutissa. Vihannekset säilyttävät kauniin värinsä ja mielestäni makukin on parempi kuin keitettynä. Lékué-höyrykääreen käyttäminen on myös kätevä ja nopea tapa valmistaa ateria. Valmistelu, vihannesten kuoriminen, suikaloiminen ja paloittelu ritilälle, vähän suolaa ja lusikallinen vettä kääreen pohjalle, vie noin 10 minuuttia. Kypsennys mikrossa vie vain 3-6 minuuttia.

Lékué-höyrykääröllä valmistettuja vihanneksia

Aluksi höyrykääre tuntui veltolta ja jotenkin muoviselta, kypsennyksen jälkeen avattu kääre tuoksui oudosti muovilta, mutta käytön myötä kääre tuntuu toimivan ihan mukavasti. Käärettä avatessa nousevaa kuumaa höyryäkin osaa jo varoa.

Olen käyttänyt käärettä vain vihannesten kypsennykseen, lihaa ja kalaa valmistan mieluummin perinteisillä menetelmillä. Olen käyttänyt höyrykäärettä myös vain mikrossa, ohjeen mukaan sitä voidaan käyttää myös uunissa alatasolla mutta en ole kokeillut. Syynä ehkä se, että meillä on kaasu-uuni.

Kaiken kaikkiaan siis hyvä kokemus, helppo myös puhdistaa. Kääreen mukana tullut ohjekirjanen voisi olla vähän runsaampi. Se sisältää ohjeet mm. vihannesten, silakkaruoan, sisäfileen ja vuohenjuustoviikunoitten valmistuksen. Täysin tuntemattoman kääreen mahdollisuuksiin voisi olla enemmän opastusta.

Pelkkien vihannesruokienkin valmistamiseen Lékué-höyrykääre on terveellinen ja tarpeellinen hankinta.

Hannan käyttökokemukset Lékué-höyrykääreestä

Olen aika laiska kokkailija ja kiinnostuin Lékué-höyrykääreestä lähinnä siksi, että sen luvattiin olevan helppokäyttöinen mutta toki terveellisyysaspektikin kiinnosti. Kokeilin käärettä kasvisten, kanan ja risoton valmistamiseen. Kasvisten kanssa kaikki sujui helposti ja ongelmitta.

Lékué höyrykääre

Halusin kokeilla myös kananrintafileiden kypsentämistä ilman rasvaa, kun löysin Lékuén vihkosesta taulukon, jossa kerrottiin eri ruoka-aineiden kypsentämiseen kuluva aika. Varsinaista ohjeistusta siihen ei kuitenkaan löytynyt, ja ongelmaksi muodostuikin sen arvioiminen, milloin fileet olisivat läpikypsiä. Liha muuttui varsin nopeasti pinnasta kypsän näköiseksi, joten päädyin tekemään siihen viiltoja veitsellä, jotta näin tilanteen. Onnistuihan se näinkin ja fileet maistuivat ihan hyviltä. Paistopinnan puuttuessa ne eivät kuitenkaan säilyttäneet mehevyyttään yhtä hyvin kuin pannulla paistetut.

Kokeilin myös sienirisottoa Lékuén omalla ohjeella. Ensimmäinen erä meni pipariksi oman toilailuni takia, mutta toisellakaan kerralla kaikki ei mennyt ihan sujuvasti, vaikka nyt seurasin ohjetta prikulleen. Jostain syystä jouduin kypsentämään risottoa mikrossa noin kolminkertaisen ajan ennen kuin kaikki neste oli joko imeytynyt riisiin tai haihtunut pois. Valmistuttuaan risotto oli kyllä herkullista.

Lékué-höyrykääre sopii mielestäni erityisen hyvin, jos on valmistamassa kasvislisäkkeitä yhdelle tai kahdelle, eikä halua käyttää siihen tuhottomasti aikaa.

Kirsin käyttökokemukset Lékué-höyrykääreestä

Ensi kosketukseni Lékué-höyrykääreisiin tapahtui netin välityksellä – niin kuin nykyään uutuustuotteisiin tutustuminen tapahtuu. Ihastuin tietenkin heti, sillä sekä värit että muotoilu sopivat minun silmääni todella hyvin. Iloisena lupauduinkin testaajaksi!

lekue höyrykääre

En ole varsinainen gourmet-kokki, ja ruokaakin valmistan melko harvoin. Olen kuitenkin mieltynyt juureksiin ja niistä erityisesti punajuuriin. Niitä sitten ryhdyinkin innoissani uunissa valmistamaan. Ensimmäinen ongelma syntyi, kun en mistään löytänyt Lékué-ohjeta punajuurien valmistukseen. En halua tehdä punajuurista ihan kypsiä, vaan ne saavat olla mielellään sellaisia al denteja. Sopeutin valmistusajan normaaleihin keittoaikoihin, ja hyvinhän ne kypsyivät. Kuori irtosi normaalisti, ja punajuuret olivat meheviä. Mukavammin vihannekset Lékuéssa valmistuivat kuin keittäen! 

Toisen kerran valmistin porsaan filettä. Siihenkin ohjeet olivat turhan niukat, mutta selvisin valmistuksesta ongelmitta. Erityisen iloinen olin siitä, että kypsyttämiseen ei tarvittu rasvaa. Lopputulos ei kuitenkaan ulkonäöltään vastaa ihannetta. Kyllähän tottumus tahtoo olla toinen luonto, niinpä harmaat lihasiivut eivät tuoneet vettä kielelle. Maku ja lihan muhevuus sen sijaan olivat kohdillaan!

Vaikka ruoan valmistaminen höyrykääreessä on ehdottaman helppoa, miinusta tulee Lékuén jonkin asteisesta löysyydestä. Olisin toivonut, että kääreeseen olisi voinut tarttua kunnolla pannulapuilla ilman tunnetta, että sisältö valahtaa kääreestä ulos. En olisi välittänyt erikseen käyttää alustaa, jolla sitten Lékuéta siirtelin. Mikrossa en tähän testiin vielä ehtinyt Lékuéta kokeilla, mutta oletan valmistuksen olevan ihan yhtä helppoa kuin uunissakin.

Kuvat: valmistaja, testaajat

X