Mitä tänään ruoaksi?

Kati Tervon suussasulava uunikala – koko ateria yhdeltä pelliltä

Kirjailija Kati Tervo on innokas kotikokki, jolta on ilmestynyt jo kaksi ruokakirjaa. Hänen oma suosikkireseptinsä on mehevä mutta kevyt uunikala, jota maustavat kasvikset ja yrtit.
14.4.2019 Teksti: Sari Hannikainen Kuvat: Pekka Nieminen ja Pekka Holmström

Kirjailijapari Kati ja Jari Tervon kodissa syödään paljon kalaruokia. Muun muassa se selviää Kati Tervon uudesta Punainen pata -kirjasta, jossa hän kertoo ruokamuistoistaan, makumatkoistaan ja lempiresepteistään.

Mikä on kirjasi lempiresepti, Kati?

– Ne kaikki ovat! Mutta jos yksi pitää valita, niin uunikala kasvisten kera. Meillä syödään kalaa paljon.

Kati Tervo Jari Tervo

Kati ja Jari Tervon perheessä syödään paljon kalaa.

Kirjassaan Kati kirjoittaa näin:

”Höyrähdin lopullisesti muutama kesä sitten. Ilman tätä rakastumistani perhe ei saisi niin usein Ahdin antimia. Valmistan kalaa mielelläni. Otan tykötarpeet esille, käärin hihat ja panen pannun kuumenemaan. Kalaruoka vie nälän aiheuttamatta ähkyä. Siinä on proteiinia, mitä vanheneva nainen tarvitsee. Tiedän mitä syön, kun itse sen kokkaan. Ruoka kokoaa perheen yhteen. Aterian jälkeen lapseni halaa minua. Voiko parempaa kiitosta saada.”

Kati Tervon uunikala kasvisten kera

Ainekset:

  • 1 kokonainen nieriä, taimen tai siika (n. 1 kg)
  • 2 isoa perunaa
  • 1 iso porkkana
  • 1 fenkoli
  • 300 g kesäkurpitsaa
  • 10 kpl vihreitä papuja
  • 1 pieni punajuuri
  • Provence-yrttimaustetta
  • fenkolinsiemeniä
  • aurinkokuivattua tomaattia purkista tai 1 sitruuna
  • merisuolaa
  • 1 dl korppujauhoa tai parmesaanijauhetta
  • voi-kasviöljyseosta (Oivariini)

Valmistusohje:

  • Poista kalan kidukset, huuhtaise kala juoksevan veden alla ja pyyhi se kuivaksi. Asettele pyyhitty kala leivinpaperin päälle uunivuokaan. Siika on syytä myös suomustaa.
  • Laita kalan vatsaan aurinkokuivattuja tomaatteja (tai sitruunan siivuja), fenkolinsiemeniä, yrttiseosta ja suolaa.
  • Lisää kalan pintaan hieman korppujauhoa (tai parmesaanijauhetta), yrttiseosta ja suolaa sekä nokareita Oivariinia (jos laitat juustoa, Oivariinia ei tarvita).
  • Pienityt kasvikset asetellaan molemmin puolin kalaa. Ripottele myös niille mausteita, suolaa ja nokareita Oivariinia (tai hieman parmesaania). Malta siivuttaa ja pieniä kasvikset tarpeeksi ohuiksi. Näin ne kypsyvät varmasti ja imevät parhaiten makua kalasta irtoavasta nesteestä.
  • Työnnä vuoka uunin alaosaan 200 asteeseen ja anna kypsyä  rauhassa noin 45 minuuttia. Kasviksia voit kerran pari kohennella kapustalla.
  • Kala on kypsää, kun evät irtoavat helposti. Jos haluat kalannahan rapsakaksi, laita lopuksi grillivastus päälle 5 minuutiksi. Lisukkeita ei välttämättä kaivata.

Kommentit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *