Ruoka

Vegejuustot makutestissä − voittajaksi valikoitui voimakastuoksuinen, arkileivälle sopiva vegejuusto

Mikä markettien vegejuustoista on maistuvin? Viisihenkinen makuraatimme testasi seitsemän erilaista vegaanista juustovalmistetta. Tulos sai pohtimaan, missä viipyy oikeasti hyvä vegejuusto.
3.12.2018 Teksti: Anniina Nirhamo Kuvat: Anniina Nirhamo

Testasimme, mikä vegaanisista juustovalmisteista on maistuvin. Huomasimme, että vegejuustot jakavat paljon mielipiteitä. Parhaille sijoille päässeet juustotkaan eivät saaneet suuria kehuja.

Testituloksissa kannattaa huomioida, että testaajat maistoivat vegejuustoja ensimmäistä kertaa, jolloin ne voivat maistua erikoisilta. Jäimmekin testiryhmän kanssa pohtimaan, onko vegejuustojen edes mielekästä tavoitella perinteisen juuston makua.

Testi toteutettiin sokkotestinä, eli testaajat eivät tienneet, minkä valmistajan tuotetta he kulloinkin maistoivat. Testaajat kommentoivat juustovalmisteita kirjallisesti ja pisteyttivät jokaisen maistetun juuston asteikolla 1−5.

Kunkin juuston lopullinen arvosana on muodostettu testaajien kyseiselle juustolle antamien arvosanojen keskiarvosta.

Violife Block Original Organic: 1+/5

Violifen Original -vegejuusto ei miellyttänyt testaajia.

Näin testaajat kommentoivat:

”Haju on luotaantyöntävä, maistuu pahalta.”

”Mauton, hajuton, väritön.”

”Maistuu elintarvikepakkausmuovilta.”

”Kokkareinen rakenne.”

Hinta: 2,55 € / 400 g (Prisma)

Sheese Mature Cheddar Style Slices: 2−/5

Sheesen cheddar-tyylisten juustoviipaleiden makua verrattiin juustonaksuihin. Koostumusta kuvailtiin jauhoiseksi.

Näin testaajat kommentoivat:

”Tuoksu juustoinen, mutta maku kitkerä.”

”Tässä on käytetty samaa maustetta kuin juustonaksuissa.”

”Keinotekoinen, omituinen maku.”

”Tarttuu kitalakeen, maku ja tuntuma suussa jauhoinen.”

Hinta: 3,19 € / 200 g (Prisma)

Porlammin Vege pala Naturel: 2−/5

Porlammin Vege -juusto ei myöskään vakuuttanut testaajia. Makua kuvattiin muoviseksi ja teolliseksi.

Näin testaajat kommentoivat:

”Mautonta.”

”Ok koostumus, mutta vähän muovimaton maku.”

”Sanalla sanoen kamala.”

”Maistuu teolliselta, epämiellyttävältä.”

Hinta: 2,65 € / 250 g (K-citymarket)

Porlammin Vege Plus: 2−/5

Porlammin Vege Plus -juusto jakoi vahvasti testaajien mielipiteet. Yksi testaajista antoi sille testin parhaat pisteet, osa huonoimmat. Juustossa on käytetty ravintohiivahiutaleita, jotka antavat sille omanlaisensa maun.

Näin testaajat kommentoivat:

”Oho, tämähän oli kiva yllätys. Voisin kuvitella viipaleen leivän päälle. Maku kyllä vähän omintakeinen.”

”Tekee mieli sylkäistä pois.”

”Tuoksuu ja näyttää kumilta.”

”Pala jää pyörimään suuhun.”

Hinta: 2,59 € / 250 g (Prisma)

Violife Cheddar: /2+5

Violifen cheddar-tyyppinen juusto sai osittain positiivisia arvioita, mutta makua kaivattiin lisää.

Näin testaajat kommentoivat:

”Kiva cheddarin väri. Menisi mukavasti leivälle.”

”Ei maistu juuri miltään. Paras näistä.”

”Maistuu raa’alle sienelle.”

”Ei maistu oikein millekään.”

Hinta: 5,09 € / 400 g (K-citymarket)

Tesco Free From Mature Cheddar Style: 2+/5 

Tescon cheddar-tyylinen juusto oli yhden testaajan mielestä testin paras. Juuston koostumusta kehuttiin ja verrattiin kermajuustoon.

Näin testaajat kommentoivat:

”Oltermannin koostumus, maistuu hieman tuorejuustolle tai raejuustolle.”

”Tavoiteltu kermajuustomaisuutta. Koostumus ok, mutta maku ei tässäkään toimi.”

”Maistuu ihan muoville, koostumus erittäin outo.”

”Kiva, hieman parmesaania jäljittelevä ulkomuoto.”

Hinta: 3,69 € / 200 g (Prisma)

Voittaja! Kremel Vegan Toast: 2½/5

Testin voittajaksi paljastui Kremelin Vegan Toast -juustosiivut. Maun ja ulkomuodon kuvattiin muistuttavan tavallista juustoa.

Näin testaajat kommentoivat:

”Juuston värinen ja koostumus on oikea! Makukaan ei hullumpi.”

”Arkileivälle ehkä menisi.”

”Tuoksuu voimakkaalle juustolle. Maku jopa miellyttävä.”

”Koostumus muistuttaa tavallista juustoa, maku ihan ok.”

Hinta: 2,59 € / 400 g (K-citymarket)

Juustot ostettiin testiä varten K-citymarketista ja Prismasta.

Kommentit (1)

Ongelma on, että nämä juustot tehdään kasvisrasvasta tai palmuöljystä kovettamalla samaan tyyliin kuin margariini, mutta pitemmälle prosessoituna, jolloin niistä tulee kemialliselta rakenteeltaan lähemmäs muovia tai kynttilän vahaa. Sitten niihin lisätään voihappoa muka juuston mauksi. Siksi ne maistuvat kamalalta. Vegaanisuuden nimissä tungetaan teollista roskaa ihmisille törkeään hintaan.

Ongelma on, että nämä juustot tehdään kasvisrasvasta tai palmuöljystä kovettamalla samaan tyyliin kuin margariini, mutta pitemmälle prosessoituna, jolloin niistä tulee kemialliselta rakenteeltaan lähemmäs muovia tai kynttilän vahaa. Sitten niihin lisätään voihappoa muka juuston mauksi. Siksi ne maistuvat kamalalta. Vegaanisuuden nimissä tungetaan teollista roskaa ihmisille törkeään hintaan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *