Terveys

Teetä terveydeksi!

Teksti:
Anna.fi

Tee lämmittää, rauhoittaa mieltä ja tekee hyvää keholle. Erityisesti vihreän teen flavonoidit suojaavat sydäntä ja verisuonia.

Tee

Tee valmistetaan teepuun (Camelia sinensis) lehdistä, joka kasvaa noin 10 metrin korkuiseksi. Parhaimmat teelaadut valmistetaan nupuista ja pienistä kärkilehdistä. Teenlehti on oliivinvihreä, mutta valmistusmenetelmä vaikuttaa, minkä väriseksi tee lopulta luokitellaan. Teetä kasvatetaan esimerkiksi Kiinassa, Intiassa ja Sri Lankassa.

Käsinpoiminnan jälkeen lehtien ja nuppujen annetaan kuivua laakeilla ritilöillä. Tämän jälkeen lehdet rullataan käsin tai koneellisesti. Rullaus rikkoo teelehden solukon, jolloin sen sisältämät öljyt ja entsyymit vapautuvat.

Rullaamisen jälkeen teelehdet hapetetaan tai käytetään eli fermentoidaan. Ilman ja erilaisten entsyymien vaikutuksesta lehteen muodostuu maku- ja väriaineita. Musta tee hapetetaan kokonaan, vihreää, valkoista ja keltaista teetä ei hapeteta. Lopuksi teelehdet kuivatetaan, jotta kaikki kosteus haihtuu pois ja erikokoiset lehdet eritellään. Suurimmat lehdet pakataan korkealaatuiseksi irtoteeksi. Pienimmät teelehdet päätyvät halvempiin tuotteisiin ja pussiteehen.

Musta tee

Musta tee on käsitellyin teelaatu. Hapettuminen poistaa lehtien luontaisen kitkeryyden, joten mustan teen valmistukseen voidaan käyttää myös vanhempia lehtiä. Musta tee on edullisinta, ja sitä myydään eri tavoin maustettuna. Mustassa teessä on suuria laatu- ja hintaeroja.

Vaikka mustaa teetä ei ole tutkittu yhtä paljon kuin vihreää teetä, silläkin on todettu olevan myönteisiä terveysvaikutuksia. Mustasta teestä on tunnistettu syöpää estävä yhdiste, ja nykyisen käsityksen mukaan 3–8 kupillista mustaa teetä päivittäin auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja. Liika teenjuonti vähentää myönteisiä terveysvaikutuksia, sillä teessä on paljon kofeiinia, fluoria ja parkkihappoja. Teen tanniinit ovat flavonoideja eli ne toimivat kehossa antioksidantteina. Tanniinit antavat makua, mutta myös sitovat kivennäisaineita ja saattavat haitata raudan imeytymistä.

Valkoinen tee

Valkoinen tee valmistetaan suurikokoisia lehtiä ja pitkiä silmuja tuottavista dabai- ja shuixian-pensaista. Valkoiseen teehen käytetään vain nuppuja ja kärkilehtiä. Poimimisen jälkeen nuppujen ja kärkilehtien annetaan lakastua ja kuivua. Valkoista teetä ei hapeteta, vaan se kuivuu luonnollisesti. Valkoinen tee on mustaa ja vihreää teetä kalliimpaa. Siitä on tullut trendikästä miedon ja hienostuneen makunsa takia.

Punainen tee

Kiinassa, Japanissa ja Koreassa mustaa teetä kutsutaan punaiseksi, valmiin teen värin mukaan. Punaisena teenä myytävät teenlehdet ovat osittain fermentoituja ja teen tuoksu muistuttaa kukkia tai orkideaa.

Rooibos on punertava teen kaltainen juoma, joka on valmistettu Afrikan länsirannikolta olevan punapensaan lehdistä. Se sisältää paljon C-vitamiinia sekä kivennäisaineita ja juoma tehostaa aineenvaihduntaa. Rooibosta voi nauttia huoletta useamman kupin päivässä, sillä se on kofeiinitonta.

Vihreä tee

Vihreän teen kulutus on noussut viime vuosina, etenkin sen terveysvaikutusten takia.

Vihreää teetä ei hapeteta, vaan hapettuminen keskeytetään käsittelemällä teelehdet kuumalla, joko japanilaisittain höyryttämällä tai kiinalaisittain kuumissa pannuissa. Kuumakäsittely muuttaa lehdet sinivihertäviksi. Väriltään haudutettu vihreä tee on haalean vihreää tai keltaista. Vihreä tee on maustamatonta tai kevyesti maustettua.

Vihreä tee sisältää mustaa teetä huomattavasti enemmän flavonoideja, jotka toimivat antioksidantteina ja estävät vapaiden radikaalien toiminnan elimistössä. Vapaita radikaaleja muodostuu elimistössä ilman epäpuhtauksien, tupakansavun, elimistön tulehduksien ja pitkäaikaissairauksien seurauksena. Antioksidantit suojaavat soluvaurioilta ja niiden arvellaan estävän rasvan kertymistä kudoksiin.

Vihreän teen antioksidanteista merkittävimpiä ovat katekiini-flavonoidit, jotka ovat jopa C- ja E-vitamiinia tehokkaampia antioksidantteja ja hidastavat vanhenemista. Teen flavonoidit suojaavat sydäntä ja verisuonia. Ne alentavat myös kohonnutta kolesterolia ja estävät huonolaatuisen LDL-kolesterolin hapettumista ja kiinnittymistä verisuonten seinämiin. Vihreässä teessä olevat polysakkaridit voivat alentaa verensokeria. Vihreän teen säännöllinen nauttiminen saattaa vähentää riskiä sairastua syöpätauteihin. Katekiini-flavonoidi on luonnon oma antibiootti, joten vihreä tee suojaa ruokamyrkytyksiä aiheuttavilta bakteereilta, kuten myös hammasmätää aiheuttavilta kariesbakteereilta. Vihreän teen kofeiinipitoisuus on mustaa teetä alhaisempi.

Keltainen tee

Keltainen tee on hapettamatonta. Heti keräämisen jälkeen teelehdet paahdetaan kevyesti ja kääritään paperiin. Niitä pidetään paperiin suljettuina useita päiviä, minkä seurauksena teelehden silmut muuttuvat kellertäviksi. Lehtien värimuutos antaa teelle myös erityisen ja omaleimaisen tuoksun. Keltainen tee on valmistustavastaan ja harvinaisuudestaan johtuen kalliimpi teelaatu.

 

Teelajeja

1. Japanilainen macha-tee sopii teejuoman valmistamiseen mutta myös erilaisten leivonnaisten ja ruokalajien maustamiseen. Maku täyteläinen ja makeahko.

2. Pu`erh mini Tuocha (Théhuone). tuotetaan Daye-teepuun lehdistä. Se on yksi maailman vanhimmista teepuulajeista. Kiinalainen, terveellinen tee ehkäisee ylipainoisuutta ja alentaa kolesterolia. Maku on intensiivinen ja tuoksu erittäin maanläheinen.

3. Pettiagalla OP on ceylonilainen musta tee. Se on väriltään syvän punainen ja maultaan voimakkaan aromaattinen. Tummat ja pitkät lehdet. Sopii hyvin maitoteehen.

Teelajeja

4. Yunnan Dian Hong on kiinalaista punaista teetä Yunnanin maakunnasta. Siinä on mieto, makeahko ja hieman savuinen tuoksu.

5. Tai Ping Hou Kui on erittäin korkealaatuinen kiinalainen vihreä tee, jonka pitkät lehdet on puristettu litteiksi. Maku hennosti savuinen ja orkideamainen.

6. Teekukka (Rakkauden Ruusu) on valmistettu kukan muotoon niputetuista kiinalaisen punaisen teen kärkisilmuista. Sopii useaan haudutukseen. Maku samettinen ja kukkainen.

7. Tai Mu Long Zhu on valkoista, lohikäärmeen helmiksi, kutsuttua teetä Kiinasta. Se valmistetaan teen kärkisilmuista. Useampi haudutus mahdollinen. Maku raikas ja selkeä.

Teksti: Elina Jyväs
Kuvat: Mirva Kakko

X