Ravinto

Päärynällä helpotusta krapulaan

Teksti:
Anna.fi

Elokuussa maailmalle levisi tieto australialaisen moniteellisen tutkimuslaitoksen CSIROn tutkimuksesta, jonka mukaan aasian- eli koreanpäärynä auttaa hillitsemään krapulaa ja alentamaan veren alkoholipitoisuutta.

Päärynällä helpotusta krapulaan

Tutkimuksessa määriteltiin kaikkiaan 14 eri krapulaoiretta, joiden kaikkien huomattiin helpottuvan koreanpäärynän avulla. Eniten vaikutusta koreanpäärynällä oli keskittymistä vaativaan päättelykykyyn.

Päärynä pitää nauttia ennen alkoholin nauttimista. Yksi kokonainen päärynä tai 220 ml päärynämehua ajaa saman asian.

Lue lisää tutkimuksesta sen johtajan Manny Noakesin haastattelusta CSIROn sivuilla.

Kysyimme Helsingin yliopiston ravitsemustieteen yliopistonlehtori Raisa Valveelta kommenttia tutkimukseen.

Onko kyse ankasta vai voiko päärynä todella vaikuttaa krapulaan?

– Tutkimus kuulostaa mielenkiintoiselta. On kiinnostava ajatus, että juuri tässä päärynässä olisi jotain erikoista joka aktivoisi entsyymejä. He perustavat ehkä tutkimustuloksensa siihen, että koreanpäärynä on Aasiassa perinteinen hedelmä, jota on pitkään käytetty ruokana ja sitä on pidetty myös perinteisenä apukeinona alkoholin sietoon. Aasialaisethan kestävät länsimaalaisia heikommin alkoholia

Mikä on tässä tutkimuksessa uutta?

– Sen mukaan koreanpäärynät vaikuttavat avainentsyymien kautta alkoholin aineenvaihduntaan nopeuttaen sitä, eli alkoholi poistuisi kehosta nopeammin ja siksi krapulaa ei tulisi. Tutkijat arvelevat koreanpäärynän  myös ehkäisevän alkoholin imeytymistä. Kiinnostavia ehdotuksia, kun nykytietämyksen mukaan maksa hajottaa alkoholia vakionopeudella  yhden gramman alkoholia kymmentä painokiloa kohtia tunnissa. Se tarkoittaa 60-kiloisella naisella noin 6 grammaa alkoholia tunnissa eli puolikkaan 12 cl:n viinilasillisen verran.

Koskeeko tutkimustulos kaikkia päärynöitä?

– Tuohon on vaikea sanoa, koska tässä tutkimuksessa  tutkittiin vain korean päärynää tai oikeastaan siitä valmistettua mehua.

Mistä krapula johtuu?

– Alkoholi sotkee  kropan yhteispeliä ja vaikuttaa muun muassa meidän hermosoluihimme. Alkoholi imeytyy nopeasti ja kulkeutuu helposti aivoihin. Pääosin krapula johtuu hermoston liiallisesta ärsytyksestä. Lisäksi kun alkoholin etanoli käytetään elimistössä hyväksi, siitä syntyy asetaldehydiä. Se aiheuttaa kropassa myrkytysreaktion, eli huonon olon. Alkoholin vaikutus- ja toimintatapa ei kuitenkaan ole kovin suoraviivainen, ja siksi krapulaongelmaan ei ole tähän mennessä oikein löydetty ratkaisua.

Lue myös: Lukijoidemme vinkkejä krapulan ehkäisyyn ja hoitoon

Onko koreanpäärynää saatavilla Suomessa?

– Kyllä, kuvia vertaamalla sanoisin että se on hyvin vaalea, pyöreä, omenannäköinen päärynä – omenapäärynä, jota on viime aikoina tullut yleisesti myyntiin.

Eli ei kun kokeilemaan?

– En tietenkään kannusta ketään alkoholia juomaan niin paljon, että siitä tulee krapula!

– Mutta mikäs ravitsemuksellisesti mukavampaa kuin se, että ihmiset alkaisivat syödä päärynöitä alkoholia ennen, eikä sipsejä ja pizzaa.

Lue myös: 12 luonnollista vinkkiä krapulan hoitoon

Teksti: Iina Alanko Kuva: Colourbox

X