Taateli-suklaaleipä
Saaristolaisleivän päivitetty versio saa kosteutensa taateleista ja suklaisen makunsa kaakaosta.
Ainekset
- 2 dl pehmeitä kuivattuja taateleita
- 1 l omenamehua
- 50 g hiivaa
- 2 1/2 dl siirappia
- 1 rkl suolaa
- 3 dl ruis- tai kauraleseitä
- 5 dl ruisjauhoja
- 1 1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
- 10 dl vehnäjauhoja
Vuokien voiteluun:
- 2 tl rypsiöljyä
Siirappiliemi:
- 4 rkl siirappia
- 4 rkl kuumaa vettä
Valmistusohje
1. Leikkaa taatelit ohuiksi viipaleiksi. Kaada omenamehu isoon kulhoon. Liota joukkoon hiiva. Se koita joukkoon siirappi, suola, leseet ja taatelit.
2. Sekoita joukkoon ruisjauhot ja vehnäjauhot. Sekoita taikinaa vain sen verran, että kaikki ainekset menevät sekaisin. Peitä taikina kulho leivinliinalla ja anna kohota huoneenlämmössä 4–6 tuntia.
3. Voitele kaksi 11/2 litran leipävuokaa kevyesti rypsiöljyllä. Kaada löysähkö leipätaikina vuokiin.
4. Sekoita siirappi ja kuuma vesi keskenään. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Nosta uunin lämpenemisen ajan kohonneet leivät uuni pellin päällä uuniin. Paista noin 30 minuuttia, kunnes leipien pinnat ovat kauniin ruskeat. Laske uunin lämpötila 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä 11/2 tuntia. Voitele leipiä siirappiliemellä muutaman kerran paistamisen aikana. Tarvittaessa peitä vuoat leivinpaperilla paistamisen puolivälissä, ettei leipien kuori pala.
5. Nosta leivät uunista ja sivele leipien pinnalle loput siirappiliemestä. Anna jäähtyä sen verran, että pystyt kumoamaan leivät vuoasta paljain käsin. Leikkaa leivät täysin jäähtyneinä viipaleiksi.
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous