Julkkikset

Minttu Murphy-Kaulanen etsii apua krooniseen päänsärkyyn ja rajuihin kipukohtauksiin: ”Aloin pitää jatkuvaa päänsärkyä normaalina olotilana”

Minttu Murphy-Kaulanen, 38, on etsinyt krooniseen päänsärkyynsä ja rajuihin kipukohtauksiinsa apua useilta lääkäreiltä ja syönyt vuodessa vähintään 300 pilleriä. Jos kipu on opettanut hänelle jotain, niin huolehtimaan itsestään.

Teksti:
Sari Hannikainen
Kuvat:
Niclas Mäkelä/Otavamedia

Michele Murphy-Kaulanen ei löytänyt lääkkeistä apua päänsärkyynsä.

Minttu Murphy-Kaulanen, 38, on etsinyt krooniseen päänsärkyynsä ja rajuihin kipukohtauksiinsa apua useilta lääkäreiltä ja syönyt vuodessa vähintään 300 pilleriä. Jos kipu on opettanut hänelle jotain, niin huolehtimaan itsestään.

Kolme vuotta sitten toimitusjohtaja Minttu Murphy-Kaulanen sai päänsärkykohtauksen, jollaista hän ei ollut koskaan aikaisemmin kokenut. Päätä oli jomottanut aamusta alkaen – niin kuin usein jo kauan aikaa. Illalla Minttu oli tullut Äkäslompolossa kotiin työpaikaltaan, perheyritys K-Market Jounin Kaupasta. Aviomies Sampo Kaulanen oli alkanut valmistaa perheen illallista keittiössä, Minttu oli mennyt lepäämään ja loikoilemaan poikittain olohuoneen nojatuolille. Ja silloin se alkoi: infernaalisen kova pääkipukohtaus.

Mintusta tuntui siltä kuin kalloa olisi halkaistu. Kädet hakeutuivat ohimoille, ihan kuin se auttaisi pitämään päätä ja tilannetta hallinnassa. Kivun ydin oli jossain silmien takana. Minttu pystyi vain olemaan: ei syömään, ei lukemaan, ei kuuntelemaan mitään, ei tekemään mitään muuta kuin kestämään kipua.

– Päänsärkykohtaus lamaannutti minut täysin, hän kertoo.

Minttu yritti helpottaa kipua kahdella särkylääkkeellä, 400 milligrammaisella ibuprofeenilla, mutta ainoa mikä auttoi, oli aika. Lopulta hän nukahti kiputilaan. Aamulla herätessä kohtaus oli poissa.

300 pilleriä vuodessa

Kun Minttu puhuu päänsärkykohtauksesta, hän ei tarkoita lähes jokapäiväistä, ”tavallista” päänsärkyään. Se alkoi, kun Minttu oli noin kolmikymppinen. Tavallista särkyä Minttu on oppinut sietämään, vaikka sekin on kovaa ja tuntuu päässä jyskytyksenä.

– Turruin jatkuvaan päänsärkyyn ja aloin pitää sitä normaalina olotilana, hän sanoo.

Kohtauksen aikana kipu oli jotain sellaista, johon ei voisi tottua. Numeerisella kipuasteikolla, jossa nolla tarkoittaa, että särkyä ei ole, ja kymmenen tarkoittaa kovinta mahdollista särkyä, Mintun jokapäiväinen päänsärky on yleensä luokkaa viisi. Synnytyskivun hän sijoittaa asteikolla seitsemään ja päänsärkykohtauksessa kokemansa kivun yhdeksään.

Kipukohtaus herättikin Mintun hakemaan lääkäriltä apua. Ensimmäiseksi hän kävi työterveyslääkärillä, jonka mukaan Minttu kärsi migreenistä. Kipukohtaus kuitenkin uusi puolitoista vuotta ensimmäisen jälkeen. Kaava oli samanlainen: lamaannuttava kipu iski työpäivän jälkeen kotona ja laukesi yön aikana.

Minttu sai lähetteen neurologille, joka arvioi tilanteen migreeniksi ja Hortonin oireyhtymä -epäilyksi. Horton-epäily liittyy kipukohtauksiin. Kyseessä on sarjoittainen päänsärky, joka on niin kivulias, että siitä käytetään myös nimeä itsemurhapäänsärky.

Minttu laskee tavanneensa kolmen vuoden aikana yli seitsemän lääkäriä ja syöneensä vuodessa vähintään 300 pilleriä.

Pakko pitää pyörät pyörimässä

Minttu on tunnistanut, että särkyä pahentaa ja kohtauksien riskiä lisää stressi. Sitä ja haasteita arjessa riittää. On kolme lasta ja uusperhearki, jota eletään kahdessa kodissa, joissa Minttu on vuoroviikoin. Tampereella Mintun kaksi vanhinta lasta käyvät koulua, Äkäslompolossa on vastuu perheyrityksen pyörittämisestä. Sitten on puolison terveyshaasteet. Sampo on kertonut julkisesti saaneensa kesällä aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö- eli ADHD-diagnoosin.

– Meidän parisuhteessamme on pakko valita, kumpi voi sairastaa, ja yleensä se on mies. Minä olen se, joka pitää pyörät pyörimässä ja ottaa muidenkin taakkoja kannettavakseen, Minttu sanoo.

– Mutta on hienoa, että diagnoosinsa jälkeen Sampo on ottanut elämänsä ja hyvinvointinsa omiin käsiinsä. Hän on saanut apua ja on myös todella innostunut kuntoilusta ja ruokavaliomuutoksesta. Hän keskittyy nyt niihin.

Mitä kaikkea Minttu on kokeillut päänsärkyynsä? Millaisia muutoksia hän on elämässään tehnyt lieventääkseen kipua? Miten Minttu voi nyt? Lue Mintun haastattelu Annan numerosta 44/2018. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X