glitz & glam

Lahjavinkki isänpäiväksi – tee itse olutjoulukalenteri

Teksti: Minna / Glitz & Glam
Itse tehty olutjoulukalenteri on ollut monien kehuma idea - naisten sekä miesten - joten ajattelin jakaa vinkkini ihan täällä blogissakin. Onhan se nyt vaan niin söpöä, kun aikuinen mies availee joulukalenterinsa luukkuja samanlainen hymy huulillaan kuin lapsillamme on heidän availlessaan omia joulukalentereitaan tai minä avaamassa kosmetiikkajoulukalenteriani.
Sisältää *mainoslinkkejä

Isänpäivä on lähestymässä, niin ajattelin jakaa ihan konkreettisena vinkkinä, mitä isänpäivälahjaksi voi itse tehdä. Olen joka vuosi maininnut, että olen ostanut miehelleni olutjoulukalenterin, eli tilannut sen ulkomailta. Moni onkin kysellyt, mistä löysin sellaisen? Viime vuosina olen antanut miehelleni isänpäivälahjaksi valmiin olutjoulukalenterin, mutta 2000-luvun alkupuolella tein itse muutamana vuotena. Tänä vuonna teen pitkästä aikaa itse.

Mistä aihio olutjoulukalenterille?

Minulla on valmiiksi aihio, johon rakennan kalenterin. Tämä aihio on jäänyt viime vuoden kalenterista. Kerrankin oli sellainen aihio, josta pystyy tekemään oman version. En antanut mieheni tuhota pahvista aihiota, vaan säästin tämän tätä vuotta ajatellen.

Mistä voi ostaa olutjoulukalenterin aihio?

Jos sinulla ei ole valmista aihiota, tai et osaa/viitsi itse askarrella, voit tilata sellaisen esimerkiksi *CoolStuffilta.

*Täältä löydät (klik!) erilaisia aihioita itse täytettäviin joulukalentereihin.

Mistä sitten oluet joulukalenteriin?

Mieheni on kovin kiinnostunut kotimaisten pienpanimoiden tuotteista. Nykyään pelkästään Prisman valikoima on niin laaja, että sieltä löytää 24 erilaista olutta, vaikka kotimaisia kaikki. Minulla ei vain aika ja innostus riitä mennä marketin hyllyjen valikoimaa tutkimaan, joten kokeilin ensimmäistä kertaa Alkon verkkokauppaa. Rajasin valikoiman oluisiin ja maaksi laitoin Suomen. Rajauksia olisi voinut tehdä olutlaatujen mukaan. Valikoima on valtava! Paljon mielekkäämpää kotona tutkia, millä juomilla kalenterin haluaa täyttää, kun seisoa siellä marketin juomaosastolla lukemassa kuvauksia ja tehdä päätöksiä sekä pitää lukua, kuinka monta ostoskärryssä jo on.

Tilaamani juomat tulivat nopeasti valitsemaani Alkoon, josta noudin ne eilen. Tein tilauksen myöhäisiltana, seuraavana päivänä tilaus lähti toimitukseen ja siitä kaksi päivää, kun olivat noudettavissa. Tilaus maksetaan etukäteen, joten noutaessa vain laatikot ostoskärryyn ja takaisin autolle. Tilasin tietenkin marketin yhteydessä olevaan Alkoon, niin oli tuo minun logistinen toiminto helpompaa. Toimituskuluja minulle ei tullut, koska Suomen alkoholilain mukaan, tilaus tulee noutaa Alkosta.

Sitten ei muuta kuin aihion täyttöön. Tarkkasilmäinen saattaa huomata, että joukkio on suurempi kuin 24 pulloa. Tilasin 25 pulloa ja 1 tölkin. Pelkäsin, että pari pulloa saattaa olla liian suuria aihiooni, joten otin pari ylimääräistä. Ajattelin, että yhden voi antaa jo isänpäivän iltaa varten ja yhden jättää vaikkapa joulupäivälle 25. luukuksi. Alkosta löytyy todella kiinnostavia, suomalaisia pienpanimo-oluita.

Luukkujen täytteistä löytyy lagereita, erikoisoluita, IPAa, APAa, portereita, stoutteja, pilsneriä ja onpa mukana alkoholittomiakin, jotka olivat lasteni valitsemia.

En katsellut hintoja valintoja tehdessäni Alkon verkkokaupasta. 26 olutta maksoi 127 euroa, mukana pantit. Jos olisin pihistellyt, olisin selvinnyt halvemmallakin. Tein valinnat fiiliksen mukaan, en hinnan mukaan. Yllätyin, kuinka vähän kotimaiset pienpanimo-oluet tulivatkaan maksamaan pantteineen. Ulkomailtakin tilatut ovat usein olleet lähes saman tai enemmän – viime vuonna oli enemmän.

Eilen hätäisesti vain kuvasin ja kasasin olutjoulukalenterin ennen mieheni kotiintuloa. Meinaan ennen isänpäivää laittaa jokaiseen luukkuun tarinaa, että miksi ko. olut on valittu. Lasten valinnat tulee myös esille lapuista. Monen oluen etiketissä on jo tarinaa oluesta itsestään, joten minun ei niitä tarvitse tarinoida, mutta haluan vähän vielä tuunata tätä isänpäivälahjaa henkilökohtaisemmaksi. Ehkä pieniä viestejäkin välillä, miksi rakastan häntä tmv. Saa nähdä, mitä kaikkea keksin.

Muutama pullo osoittautuikin vähän liian pitkäkaulaiseksi, joten joudun vähän teippaushommiin vielä ennen isänpäivää. Ylimääräisistä pulloista huolimatta, ihan jokainen luukku ei mahdu kunnolla kiinni. Kaikista suurimmat pullot jätin pois kalenterista.

Missä säilytän tätä kalenteria isänpäivään asti? Kalenterin aihio oli meidän makuuhuoneen nurkassa, mieheni puolella sänkyämme. Vein kalenterin takaisin paikoilleen ja toivon, että hän ei huomaa, että sille on tullut painoa. Lahja on hänen nenänsä edessä aamuisin, mutta toivon, ettei hän edes tajua sitä. 😄

Tässä vinkki isänpäivälahjaksi isälle, isoisälle, puolisolle tai jollekin muulle läheiselle, kuka on oluen ystävä ja käyttö (tietysti) pysyy kohtuullisena. Kiva päästä itsekin maistelemaan mieheni kalenterin luukkujen sisältöä. Olen myös oluiden ystävä, mutta en ihan niin paljon, että omaa kalenteria haluaisin. Mutta kiva olla apajilla iltaisin. Varsinkin, kun oluet ovat erikoisempia pienpanimoiden tuotantoa.

Nyt vaan toivon, ettei rakas aviomieheni tule käymään blogissani ennen isänpäivää!

Loppuun vielä vinkki, Suomessa on myynnissä valmis pienpanimo-oluiden joulukalenteri, mutta se tulee noutaa tai itse järjestää sille rahti. Siksi hautasin sen idean, mutta pääkaupunkiseutulaisille vinkiksi, että Helsingistä saa ostettua olutjoulukalenterin.

Mitä muita vaihtoehtoja kuin olutkalenteri?

Jos olutkalenteri ei ole osuva idea isänpäivälahjaksi, niin kurkkaa, mitä kaikkea muuta *Coolstuffilta löytyy joulukalenteriksi.

Ainakin kahvikalenteri ja Baileys-suklaakalenteri sopisivat omalle miehelleni, ehkä myös sukkakalenteri. Valikoima on valtava! *Tässä vielä linkki uudelleen valikoimaan.

Kuka muu on hemmotellut puolisoaan olutjoulukalenterilla?

 

Lue myös:

5 parasta joulukalenteria + 3 budjettijoulukalenteria

Mikä oli paras joulukalenteri: Lookfantastic, Eleven vai NARS?

X