Glitz & Glam

Italialaista pääsiäispöytään

Teksti:
Minna / Glitz & Glam

Ensin meinasin, että postaisin tälle päivälle jonkun aprillipilan, mutta en sitten viitsinytkään. PääsiäisPupu meni pöksyyn, kun ajattelin, että entäs jos kaikki eivät luekaan postausta loppuun asti? Minua vähänkin oppimaan tunteneet olisivat heti arvanneet, että nyt Minna vedättää, mutta eivät kaikki. Joten unohdetaan aprillipilat ja hypätään ruoanmaailmaan. Kuka tykkää hyvästä ruoasta? No kaikki varmasti. 😀 Kun toiset bloggaajat jakavat hiilarittomia ja kevyitä ruokavinkkejä, niin minulla (entisellä kokilla ja ruokaharrastajalla) ruokavinkit keskittyy nautintoon. Ei jokapäiväiseen, vaan sellaiseen, kun ruokailu on nautinto ja ravintoa myös sielulle. Kalorien laskennat heitetään nurkkaan, kuten myös hiilarien ja rasvojen tuijottelut. Kun on spesiaali-ilta, niin silloin niistä ei välitetä.

italialainenilta

Pääsiäisen perinteisin ruoka on lammas. Moni ei kuitenkaan pidä lampaasta tai kokee sen turhan työlääksi/vaikeaksi valmistaa. Ajattelin jakaa menuvinkin, joka meillä oli viime kesänä. Minusta tämä sopii loistavasti myös pääsiäiseen, jos lammas maistuu omassa suussa enemmän villasukalta, kuin mehevältä.

italialainenilta1

Meillä tosiaan oli kesällä naapureiden kanssa illanvietto aikuisten kesken, joten meillä laitettiin pöytä koreaksi. Kuvat ovat vähän huonoja, sillä iltamme alkoi siinä vaiheessa, kun aurinko ei enää paistanut keittiömme puolelta ja siihen aikaan en osannut käyttää kamerani säätöjä. Joten olen nyt jälkikäteen yrittänyt saada näistä kuvista siedettäviä kuvankäsittelyllä.

italialainenilta4

Oli jo loppukesä, joten grilliruoka tunki jo korvistakin. Siitä syystä menumme koostui italialaisesta ruoasta.

italialainenilta6

Kylmät antipastot ovat aina kivoja. Antipasti tarkoittaa alkuruokaa ja siitä tulee sana antipasto. Itse kokosin antipastoiksi ciabatta-leipää, uunikuivattuja tomaatteja, oliiveja, parmankinkkuun käärittyä cantaloupemelonia, pecorino-juustoa, italialaista salamia ja Capocollo-leikkelettä. Lisukkeina roomansalaattia, basilikaa ja italialaista balsamicoa ja oliiviöljyä. Juomaksi oman maun mukaan valko- tai punaviiniä, tietysti Italiasta. Suosittelen valkoviineistä valitsemaan esim. Chardonnay-rypäleistä valmistettua, sillä vahvat maut vaativat riittävän tuhdin viinin. Liian kepeä valkoviini ei ole vahvojen makujen kanssa hyvä parivaljakko.

Uunikuivatut tomaatit ovat taivaallisia! Niitä voi käyttää salaateissa, pastassa, pizzassa, ihan missä nyt keksiikään käyttää. Tarvitaan vain halkaistuja kirsikka- tai miniluumutomaatteja, oliiviöljyä, ripaus sokeria ja suolaa, että myllystä rouhittua mustapippuria. Tomaatit pyöritellään tilkassa öljyä ja mausteita, laitetaan uunipellille halkaistu pinta ylöspäin. Laitetaan 80 -asteiseen uuniin ja annetaan olla noin 5-6 tuntia. Jos on kiire, niin tomaatit voidaan valmistaa nopeammin laittamalla ne 150 -asteiseen uuniin 1-2 tunniksi. Pidempi aika ja miedompi lämpö saa tomaatit maistumaan entistä paremmilta.

italialainenilta3

Primo on väliruoka, jolla on italialaisessa menussa tarkoitus olla se joka vie nälän. Antipasti (alkuruoka) herättelee nälkää, primo (väliruoka) vie sen. Väliruoaksi valmistin tattirisottoa. Tarkoitus oli käyttää mummon keräämiä ja kuivattamia tatteja, mutta hupsan! Niitä ei löytynytkään kaapeista. Ilmeisesti ne olivat menneet tattikeittoon, jonkun muun illallisen yhteydessä. Testasimme kaupasta ostettuja tatteja, jotka olivat vakuumiin pakattuja. Toimivat hyvin nekin ja risotto oli taivaallista. Miespuoliset santsasivat tätä useaan kertaan. Keskitäyteläinen, italialainen punaviini toimii hyvin kermaisen ja vahvasti juustoisen tattirisoton kanssa. Halpa, mutta hyvä (usein harvinainen yhtälö hyvissä ruokaviineissä, mutta on niitä) on Armigero Valpolicella Ripasso 2012. Pullo maksaa 13 euroa Alkossa.

Hyväksi havaittu tattirisoton ohje:

4 rkl oliiviöljyä
50 g voita
200 g risottoriisiä (Arborio)
400 g tatteja (viipaloituna)
2 kpl sipulia (silputtuna)
1 kpl valkosipulinkynttä (murskattuna)
2 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl vettä
2 dl kasvislientä
1 dl parmesaanijuustoa (lastuina)
1/4 tl merisuolaa
1/4 tl mustapippuria

Kuumenna öljy kattilassa tai pannulla. Lisää voi ja riisi, sekoittele ja anna riisien paahtua läpikuultaviksi. Lisää tattiviipaleet sekä sipulisilppu. Anna kuullottua ja paahtua kevyesti. Lisää valkosipuli sekä valkoviini. Hämmennä riisiä ja sieniseosta niin, ettei riisi pääse palamaan pohjaan. Lämpö on hyvä pitää mietona. Lisää nestettä vähitellen ja anna risoton hautua hiljalleen napsahtavan kypsäksi. Tattirisoton kuuluu olla lusikoitavan löysää. Mausta italialainen tattirisotto parmesaanilastuilla, suolalla ja mustapippurilla.
Risottoa tehdessä pitää muistaa lisäillä nestettä, hämmentää silloin tällöin, kypsentää miedolla lämmöllä ja muistaa, että ruokailija odottaa risottoa, eikä toisin päin. Siinä hyvän risoton salaisuus.
italialainenilta2

Pääruoka, eli secondo on yleensä pieni annos lihaa, kalaa tai lintua. Lisukkeina kasviksia. Minä valmistin parmesanibroileria ja lämmintä kasvissalaattia. Ruokajuomaksi suosittelen liian aliarvostettua roseeviiniä. Onneksi roseet ovat nyt taas kovasti nousussa ja niiden valikoima on parantunut. Esimerkiksi italialainen Rosa dei Masi 2013 on mukavan kepeä, silti maistuva ja vadelmainen.

Lämmin kasvissalaatti on yksinkertainen. Leikataan reilunkokoisiksi paloiksi tomaattia, paprikaa ja kesäkurpitsaa. Laitetaan pilkotut vihannekset kannelliseen kuppiin, lisätään päälle pestokastiketta, suljetaan kansi ja ravistellaan. Levitetään kasvikset uunipellille ja paistetaan uunissa parissa sadassa asteessa, noin 20-30 minuuttia.

Parmesanbroileri on mehevää. Kirjoitan miten sen itse valmistin.

(Neljälle)

4 broilerin rintafilettä

Leivitykseen:

1 iso kananmuna tai 2 pientä
noin 80 g erittäin hienoa parmesanjuustoraastetta (lähes juustojauhoa)
rouhittua merisuolaa
rouhittua mustapippuria

Riko kananmunat astiaan (kuten laakea keittolautanen) ja riko niiden rakenne. Laita parmesanjuusto toiseen astiaan, esim. keittolautaselle tai johonkin muuhun reunalliseen astiaan. Sekoita juuston joukkoon ripaus suolaa ja mustapippurirouhetta ja sekoita. Kasta broilerinfile ensin kananmunaan ja pyörittelen sen jälkeen juustoraasteessa, jotta file on kauttaaltaan juustoraasteessa. Paista melko kuumalla pannulla tilkassa oliiviöljyä. Mitä ohuempi file, sen nopeammin se kypsyy. Älä paista fileitä liian kauan, jotta broileri ei mene kuivaksi. Paksut fileet kannattaa joko hieman nuijia ensin tai vain käyttää pannulla ja jälkikypsentää uunissa.

italialainenilta7

Dolce on hajuvesi, mutta myös jälkiruoka. Valmistin viherpippurimansikoita ja Mascarpone-vaahtoa. Juomana kuohuvaa oman mieltymyksen mukaan. Itse en pidä makeista kuohuvista, vaan olen kuivan shampanjan ystävä, erityisesti rosé-shampanjan.

Viherpippurimansikoiden ohje:

2 appelsiinia
1 sitruuna
1,5 dl sokeria
0,75 dl rommia
2 tl viherpippureita sormin murskattuna
500 g mansikoita (tuoreita tai pakaste)

Halkaise appelsiinit sekä sitruuna ja purista puolikkaista mehut. Kaada sokeri paistinpannuun, sulata ja anna hiukan ruskistua. Lisää mehu sekä rommi pannuun ja keitä kastike siirappimaiseksi. Lisää kämmenessä sormilla murskatut viherpippurit ja jäiset mansikat pannuun. Anna kuumentua vielä 2 minuuttia. Jäähdytä ja anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. Jos käytän tuoreita mansikoita, niin en keitä niitä kuumassa liemessä ollenkaan. Lisään jäähtyneen liemen tuoreiden mansikoiden päälle ja laitan jääkaappiin maustumaan.

Mascarpone-vaahdossa on hieman vaahdotettua kermaa, Mascarpone-juustoa, sokeria ja runsaasti vaniljasokeria.

italialainenilta5

Sellainen menuvinkki pääsiäiseksi tai johonkin muuhun illanviettoon. Pöytä koreaksi, hyvää ruokaa ja hyvää seuraa. Mikäs sen parempaa? Pakko tässä vilauttaa kuvaa, jossa on hyvin surrealistinen näky. Tai ainakin tällee takatalven kokeneena näyttää hyvin oudolta tuo vihreys ikkunastamme. Onneksi ei mene pitkään, kun tuo näky on taas todellinen, eikä muisto vain valokuvissa.

Mukavaa pääsiäisviikkoa kaikille! Minä suunnittelin, että pakotan perheeni syömään lammasta tänä vuonna. Lapset eivät ole ennen syöneet, mutta miehelläni on asennevamma. Lampaanpaisti maistuu muka villasukalle. Ei maistu, jos sen osaa valmistaa. En ole paistia koskaan valmistanut, joten saa nähdä kuin käy? Paistanko villasukan meille juhla-ateriaksi? 😀

 Seuraa minua Facebookissa, Instagramissa, Bloglovin´ssa, Blogilistalla, sekä Youtubessa
X