havaintoja parisuhteesta

Ehdottomuus tappaa parisuhteita

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Alkuun ihmisen joka tuntee itsensä kommentti:

”Koen olevani tuo ehdoton. Kimpaannun tärkeäksi kokemista asioista heti ihan satasella. Olen pilannut tällä ihmissuhteita. Mutta kun se epäreiluuden tai vääryyden tunne hyökyy hetkessä yli, se todella menee yli. Se tuntuu niin isolta että voin hallita sen vain jos toinen käyttäytyy ihanteellisesti. Muuten toisen epäterveet valinnat saa minut tiloihin. Ehdottomuuteni ja kiihkeys nousee tärkeistä asioista, mutta se voima on hallitsematon. Olen pyrkinyt jatkuvasti harjoittamaan itseäni monin tavoin, mutta edistys on hyvin hidastaa. Yleensä onnistun sanomaan viisaasti ärsytyksen, mutta toisen pienikin provosoituminen/ defenssi saa minut hetkessä täyteen voimaan. Kumppanini sanoo että se voima tuhoaa kaiken ympäriltään ja on pelottavaa.
Onko muita vinkkejä (kuin ammattilainen) joita haluaisitte antaa tai mitä kaltaiseni kanssa elävät toivoisitte.”

Olen aikaisemminkin kirjoittanut tästä aiheesta. Ehdottomuus on välinpitämättömyyden kanssa suurimpia erojen syitä. Ne ovat myös syitä, jotka jäävät eroissa pimentoon, sillä moni muu eron syy on suuren yleisön mieleen hyväksyttävämpiä. Klassisena esimerkkinä pettäminen, joka on aina saatanasta, vaikka sen taustalla olisi puolison vuosia jatkunut välinpitämättömyys. Niin kuin moni minulle kirjoittanut on kertonut. Toki on olemassa myös kroonisia pettäjiä, mutta he eivät liity tähän asiaan.

Otetaan esimerkki. Parisuhteessa toinen tuntee, että hänen puolisonsa ei puhu hänelle koskaan omista asioistaan. Hän jopa syyllistää puolisoaan puhumattomuudesta. Suora leikkaus erääseen minulle lähetettyyn viestiin ja siitä pätkä:

”Alkuun puhuin puolisolleni. Joka ikinen kerta hänen vastaanottonsa oli tyly ja jyrkkä. Kun kerroin tuntemuksestani että olen uupunut, niin vaimoni sanoi, että miten minä voin uupunut olla, koska enhän edes koskaan tee mitään. Toisella kerralla aloitin puhumaan hänelle siitä, että koen suhteessani sitä, että minut ohitetaan toiveissani ja mielipiteissäni. Sain vastauksen, että olisit kuin mies etkä aina valittaisi jostain. Saatuani aina nenilleni avautumistani lakkasin avautumasta, mutta ei sekään ollut lopulta hyvä, koska minua syytettiin siitä, että en puhu mistään.”

Tämä on aivan liian yleistä parisuhteissa ja käytän lähteenä minulle lähetettyjä kertomuksia. Suhteessa on yksi päsmäri jolle on olemassa vain yksi totuus ja jolle on hyvin vaikea puhua yhtään mistään, koska hänen palautteensa on jyrkkää ja ehdotonta. Usein se kääntyy vielä niin päin, että puhumattomalla olisi suhteessa se suurin ongelma, vaikka terapiaa tarvitsisi se ehdoton ja jyrkkä. Hän, joka pakenee haavojaan ehdottomuuteen.

Sellaisen ihmisen kanssa on mahdotonta elää. Sellaiselle ihmiselle on mahdotonta puhua yhtään mistään, sillä puhumalla satuttaa vain itsensä, koska vastaanotto on niin jyrkkä. Jos odottaa kuulevansa lauseen, että kiitos kun kerroit ja saakin kuulla, että vittu sinä olet tyhmä, niin seuraavalla kerralla asian jonka haluaisi kertoa, pitää kyllä sisällään.

Jos jollakin on jotain neuvoja ehdottomuudesta kärsivälle kyselijälle, niin saa kertoa.

 

Lue myös

X