Havaintoja parisuhteesta

Hitaasti kääntyvä laiva

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Edellistä hallitusta syytettiin holtittomasta velanotosta. Suomi on seilaamassa aivan väärään suuntaan. Suu vaahdossa huudettiin, että olemme jättämässä lapsiamme velkataakan alle.

Uusi hallitus ottaa velkaa jopa enemmän kuin edellinen hallitus. Erona tällä kertaa on se, että meillä ei ole käsissä globaalia pandemiaa. Syy lisävelkaantumiselle on toki heidän mielestään jalompi. Siitä käytetään jopa metaforaa, että olemme hitaasti kääntyvä laiva.

Hitaasti kääntyvä laiva.

Ketkä sitä laivaa on laitettu kääntämään? Siellä on raskasta laivaa kääntämässä toimeentulotuella elävät, työttömyyskorvausta saavat, asumistukea saaneet yksinhuoltajat, lapsiperheet, vammaisten omaiset, omaishoitajat, pienituloiset, opiskelijat, turvapaikanhakijat ja naiset enemmistönä, sillä he ovat enemmän matalapalkka-aloilla.

Kenellä laiva on sitä vastoin lastattu? Laiva on lastattu hyvätuloisilla, työnantajilla, vuorineuvoksilla, sijoittajilla, pörssiyhtiöillä ja neljällä hallituspuolueella.

Siellä he laivan baarissa huutavat grogilasi käsissään ohjeitaan laivaa kääntävällä työväestölle. Nopeammin, kovemmin ja niin, että laiva ei keiku, jotta laivan sisällä matkaavilla olisi tasainen matka. Koska ei sitä lisää otettua valtionvelkaa saa haaskata niin, että hyväosaisten veronkevennyksistä tulleet ylimääräiset drinkit hölsky yli.

Kääntyykö laiva edes? Sillä ei lopulta tunnu olevan väliä. Sillä niinkuin valtion rahakirstua vartioiva ministeri eilen sanoi, niin vaikka leikkausten vaikutusarviot joskus tehtäisiinkin, niin niiden tuloksilla ei ole lopulta mitään väliä. Leikkaukset jatkuisivat silti. Koska onhan se hauskaa olla laivassa bilettämässä, kun köyhempi aines paiskii hommia nälkäpalkalla.

Velkataakka kasvaa siinä samalla, mutta se on sitä parempaa velkaa.

X