Havaintoja parisuhteesta

”Minua ei hävetä se miten suhteeni alkoi”

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

”Edellisessä suhteessa tulin itse petetyksi. Yhden kerran erehdys bileiden jälkeen, puolisolla kauhea morkkis jälkeen päin. Kaikki kolme osapuolta oli keskustelulle avoimia, mistä olen hyvin kiitollinen. Tapahtuma avasi silmäni suhteiden moninaisuudelle. Ja pettämiskokemuksia on ympärillä paljon, niistä ei vain puhuta. Ellei kysy. En itsekään puhunut vuosiin. Hävetti. Kun aloin puhua ja kysyä, yllätyin, kuinka paljoin ihmisillä ympärilläni oli samaistumispintaa kokemuksiini. Tämä tarina on niille, joita vielä hävettää.

Se suhde, jossa ensimmäinen pettämiskokemus tapahtui, päättyi muihin syihin muutaman vuoden päästä. Seuraavaksi olin itse ”se toinen”. Ajattelin parhaimmassa tapauksessa saavani mielenkiintoisen kokemuksen muisteltavaksi, pahimmassa välirikon puolituttuun henkilöön. Sain molemmat ja vielä paljon enemmän. Tämä salasuhde johti yhteiseen tulevaisuuteen.

Meni viikkoja, ennen kuin tilanne eskaloitui seksiin asti. Jo ensitapaaminen oli saanut minut tuntemaan. Sivusuhteellamme ei aluksi ollut mitään pidemmän aikavälin suunnitelmaa. Kunhan nautitaan hetkestä ja eletään päivä kerrallaan ilman kummempia sopimuksia. Oltiin tekemisissä myös muissa asioissa. Juteltiin paljon – niin suhteesta, tulevaisuudesta kuin kaikesta muustakin. Tutustuttiin ja ihastuttiin nopeasti.

Kun intiimi suhteemme paljastui, muutaman viikon jälkeen, heidän ydinsuhteensa sai kovan iskun. Minulla ei edellenkään ollut mitään tarvetta jäädä heidän väliinsä. Olin valmis päättämään tarinan omalta osaltani. Vaikka kyllä se sattui… Olin rakastunut. Itsekunnioituksesta käsin vedin rajan, että joko ollaan tai ei olla. Enää ei jatketa salassa. En vaatinut heidän eroaan, mutta en suostunut olemaan sunnuntaipano. Vaadin mahdollisuuden rakentaa aitoa suhdetta, joka ei perustu jännitykselle ja seksille. Vaadin olla tasavertainen toisen kumppanin kanssa.

Seurasi paljon tunteita ja konkreettisia päätöksiä. Ihania hetkiä ja todella vaikeita tilanteita. Keskusteluja kaksin eri osapuolten välillä, keskusteluja kolmin. Annettiin tunteille tila ja mahdollisuus tapahtua, mutta ei pakotettu niitä. Hyväksyttiin, että alun huuma on nyt ohi ja on aika päättää annetaanko uudelle suhteellemme mahdollisuus. Antaako kumppanini sille mahdollisuuden. Mahdollisuuden hinta oli heidän alkuperäisen suhteen uudelleen muovautuminen. Tuo suhde päädyttiin avaamaan, jotta meillä olisi mahdollisuus.

Nyt meillä on yhteinen elämä kumppanini kanssa. Yhteinen koti, arki ja perhe. Hänellä on myös toinen koti, arki ja perhe. Hän elää avoimesti kahdessa suhteessaan, asia ei ole salaisuus. Kumppanini toisen puolison kanssa emme ole enää suoraan tekemisissä. Minua ei hävetä. Ei se, mitä minulle tehtiin aiemmassa suhteessani eikä se, miten minun seuraava suhteeni alkoi.”

X