Havaintoja parisuhteesta

Mitäpä sinä tytönhepukka vielä mistään mitään tiedät?

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Nainen kirjoitti avoimen ja rehellisen tarinan parisuhteestaan. Antoi luvan sen julkaisulle. Tänä aamuna nainen katui antamaansa lupaa. Hän on kertonut aiemminkin julkisuudessa saman tarinansa. Elää avoimessa suhteessa. Heillä on lupa harrastaa seksiä muidenkin kuin toistensa kanssa. Molemmille järjestely sopii todella hyvin, koska he asuvat ja opiskelevat eri kaupungeissa. Tulevaisuudesta ei tiedä, mutta sen hän tietää, että lapsia hän ei halua ja ei aio mennä naimisiin.

Hän on vielä niin nuori, tuossa iässä sitä haluaa kokeilla kaikenlaista.”

”Eihän noin nuori tyttö vielä tiedä, että mitä aikuisena haluaa.”

”Onneksi hän tulee vielä muuttamaan mielensä.”

Ja niin edelleen ja niin edelleen.

Nainen täyttää tänä vuonna 27 vuotta ja hänen puolisonsa on 28 vuotta. Miehestä kukaan ei kommentoinut, että mitäpä tuon ikäinen pojankloppi elämästä vielä tietää, kun taas naisen rakastumisen tasoa jopa epäiltiin. Niin vain löytyi ulkopuolinen henkilö sanomaan, että nainen ei ole rakastunut oikeasti, että kyllä hän toisiin ajatuksiin tulee, kunhan rakastuu oikeasti. Olipa jollakin määre oikeasti rakastumiseen ja oikeaan rakkauteen. Silloin tietää olevansa oikeasti rakastunut, kun kokee mustasukkaisuutta. Oletus kai sitten oli, että sellaista ei vapaassa suhteessa koskaan ole.

Tämä asenne on raivostuttava. 27 vuotiasta kohdellaan kuin lasta. Paljonko ihmisen pitää olla iältään, että hän on kykenevä tiedostamaan omat tunteensa? 37? 47? 107? Jos muutaman vuoden alle kolmekymppisenä on kykenemätön rakastumaan ”oikeasti” niin kuin eräs kommentoija asian ilmaisi, niin mikä on ikäraja oikeasti rakastumiselle?

Tiedättekö mitä? Jos tarinan naiskertoja olisikin kertonut tarinan, jossa hän kertoo olleensa 17 vuotiaasta lähtien miehensä kanssa ja heillä on kaksi ihanaa lasta ja toimiva avioliitto, niin kukaan ei olisi tullut kommenttikentälle puhumaan naisen iästä. Vai voisitteko kuvitella näkevänne siellä kommenttia, että ”ei 27 vuotiaana vielä rakkaudesta mitään tiedä, sitten kun nainen oikeasti rakastuu, niin hän ajattelee onneksi toisin”. Eihän tässä kyse ollut naisen iästä, vaan hänen valinnastaan. Kehtaakin olla haluamatta lapsia ja avioliittoa ja seksiäkin harrastaa mahdollisesti useamman ihmisen kanssa.

Elämme yhä yhteiskunnassa, jossa kertomalla avoimesti muusta kuin niin sanotussa perinteisessä parisuhteessa olemisesta, niin saa pukea kypärän päähänsä.

Valitettavasti.

Siksi asioita on hyvä pitää esillä ja kirjoittaa niistä vielä useammin. Niin aion itse myöskin tehdä, vaikka vapaassa suhteessa en itse eläkään, mutta en halua, että niin sanotulla perinteisellä parisuhteella on yksinoikeus sille, että se on jotenkin normaali suhde, johon kaikkia muita suhteita peilataan.

Hyvää naistenpäivää!

Lue myös

X