Havaintoja parisuhteesta

Saako sanoa ääneen?

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Oletteko koskaan kävelleet kadulla ja kiinnittäneet huomiota jonkun tuntemattoman ihmisen viehättävään piirteeseen? Hänen tapaansa kävellä, hänen pukeutumiseensa, kauniiseen hymyyn, hyvään ryhtiin tai ihan mihin tahansa mikä tekee silmissänne ihmisestä viehättävän. Mitä nyt kukin meistä pitää ihmisessä viehättävänä.

Puhun siis harmittomasta hetkellisestä ihastumisesta toiseen ihmiseen. Ihastumisesta siinä mielessä, että voisi sanoa ääneen, että näkemänsä ihminen on viehättävä. Ihmisiä, joita viikon aikana tulee varmasti ohittaneeksi lukuisia. Heitä, joihin luo vielä toisenkin katseen. Ei siksi, että tahtoisi ”iskeä” ihmisen vaan siksi, että hän miellyttää visuaalista silmää tai on olemukseltaan jotenkin erityinen.

Uskallatko sanoa puolisollesi, että ”onpa viehättävän näköinen ihminen”, jos sellainen tulee eteenne?

Tunteeko puolisosi mustasukkaisuutta, jos sanot sen hänelle?

Tunnetko itse mustasukkaisuutta, jos sinun puolisosi ihastelee jotain toista ihmistä?

Sain johonkin tekstiini kommentin naiselta, joka pohti, että pitääkö olla mustasukkainen, jos hänen miehensä katsoo Instagramista toisten naisten kuvia? Hänelle asia oli helppo, sillä hänen miehensä tekee sitä ihan näkyvästi eikä salassa. Joskus hän jopa kommentoi jotain kuvaa kauniiksi. Naisen mielestä olisi outoa olla aiheesta mustasukkainen. Hän tietää, että ei ole maailman ainoa kaunis ja viehättävä ihminen miehensä silmissä. Hän tietää myös sen, että hänen ei tarvitse olla huolissaan siitä, että mies olisi jättämässä hänet.

”Meidän suhde on niin vahvalla pohjalla, että miksi mieheni ei saisi ihastella toisten ihmisten kauneutta. Tiedän olevani hänelle se kaunein ja tiedän, että meidän suhde ei kaadu niin pieneen asiaan, että ihailemme avoimesti myös muita ihmisiä kuin toisiamme.”

Ei kai parisuhde tarkoita sitä, että koko muu maailma lakkaa näkymästä? Eikä se tarkoita sitä, että jotain kaunista tullessa eteen on pakko kääntää katse maahan tai sulkea silmänsä. Vapaus parisuhteessa on juurikin sitä, että antaa itselleen ja toiselle luvan katsoa, koska minkä tahansa asian jyrkkä kieltäminen johtaa siihen, että sitä tekee salassa.

Jos parisuhde on kunnossa, niin ei sitä mikään ulkopuolinen uhkaa. Yhdessä tai erikseen voi ihastua ulkopuolella olevaan kauneuteen, viehättyä jostain. Ei sellainen vaikuta kahden ihmisen väliseen vahvaan rakkauteen.

Lue myös

X