Havaintoja parisuhteesta

”Terapeutit eivät olleet läheskään ainoat ihmiset jotka exäni onnistui hurmaamaan”

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

”Eivätpä ne pariterapeutit aina tiedä mikä tilanne kotona on. Eroamaan kannustaminen jos suhde ei toimi ei ehkä aina ole paras mahdollinen neuvo. Parisuhteen jatkamiseen kannustaminen henkisesti väkivaltaisen miehen kanssa on vielä paljon pahempaa.

Minulle sanottiin kauan sitten pariterapiassa, että minun kannattaa ehdottomasti tehdä kaikkeni parisuhteeni eteen. Meidän kannattaa ja jatkaa yhteiselämää, koska siitä kuulemma aukeaa ”suuri onni”.

Exä oli ilkeä, manipuloiva nujertaja. Elin parisuhdehelvetissä jossa olin lyhyessä ajassa muuttunut säikyksi olemassaoloaan anteeksipyytäväksi hiirulaiseksi. Onneksi suhteessa ei ollut lapsia. Jos olisi ollut, terapeutit olisivat todennäköisesti tolkuttaneet minulle, että exäni on hellä ja huolehtiva isä. Hänhän oli terapeuttien silmissä muutenkin kerrassaan unelmien mies.

Exäni onnistui manipuloimaan terapeuttini. Nämä selittivät minulle, että exäni on herkkä ja tunteellinen ihminen jolla on vaikeuksia tarpeittensa ilmaisemisesta ja että minä ”jyrään” miestäni. Minun kuulemma pitäisi olla joustavampi ja ymmärtäväisempi lämmintä ja sympaattista miestäni kohtaan.

Jos olisin noudattanut pariterapeuttien neuvoa, olisin tuhonnut elämäni. Minut pelasti se että tajusin tilanteen heti: exäni oli omalla yksityiskäynnillään terapiassa lumonnut molemmat naispuoliset terapeutit ja saanut todellisen tilanteen kääntymään näiden päässä päälaelleen. Minusta oli terapeuttien silmissä tullut se suhteen ongelmakäyttäytyjä. Olin kuulemma ”turhan dominoiva”. Dominoiva? Kun pelkäsin exääni niin että tärisin kauhusta, kun en kauppareissulla löytänyt hyllystä hänen suosikkilenkkimakkaraansa enkä uskaltanut palata kotiin ilman sitä?

Ette te ”asiantuntijat” välttämättä näe yhtään mitään. Olette manipuloitavissa siinä missä kuka tahansa. Totta kyllä, nuo terapeutit eivät olleet läheskään ainoat ihmiset jotka exäni onnistui hurmaamaan. Hän onnistui siinä lähes jokaisen tapaamansa ihmisen kohdalla, ja se olikin taito josta hän oli tavattoman ylpeä. Ylpeyden aihe sekin, että onnistuu hankkimaan arvostusta esiintymällä ihan muuna kuin todellisuudessa on…

Tein lopullisen eropäätöksen kaksi päivää myöhemmin, ja se oli elämäni viisain päätös. Julkaisin aiheesta vuosia myöhemmin kirjan.”

X