Itsetuntemus

Rakastatko itseäsi riittävästi? 5 merkkiä kertoo, että osaat olla itsesi kanssa onnellinen

Kun ihmisellä on hyvä olla itsensä kanssa, hänellä on sisäistä turvaa, hän hyväksyy tunteensa ja pystyy tekemään itseään kunnioittavia valintoja ihmissuhteissaan. Lue, mitä terve itsensä rakastaminen on ja miten sitä voi oppia lisää.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Kun ihminen alkaa kokea enemmän sisäistä turvaa, hän voi päästää vähitellen selviytymiskeinoista irti.

Kun ihmisellä on hyvä olla itsensä kanssa, hänellä on sisäistä turvaa, hän hyväksyy tunteensa ja pystyy tekemään itseään kunnioittavia valintoja ihmissuhteissaan. Lue, mitä terve itsensä rakastaminen on ja miten sitä voi oppia lisää.

Elämän tärkein ihmissuhde on suhde omaan itseensä. Mutta mitä itsensä rakastaminen oikeastaan on? Mistä tietää, että itseään osaa oikeasti rakastaa?

Kysyimme asiaa Sydänjuttu: olet parasta mitä sinulle on tapahtunut -kirjan kirjoittaja Anna Taipaleelta.

Anna kertoi viisi merkkiä, jotka paljastavat, että rakastat ja arvostat itseäsi aidosti. Jos asiat eivät kuulosta tutuilta, ei hätää. Jutun lopusta löydät vinkit, joiden avulla voit oppia suhtautumaan itseesi hyväksyvämmin.

1. Sinulla on sisäisesti turvallinen olo

Se, että ihmisellä on itsensä kanssa hyvä olla ja elämän isossa kuvassa onnellinen olo, edellyttää sisäistä turvallisuuden tunnetta.

– Sisäisen turvan kokemusta eli tunneyhteyttä itseen voi oppia luomaan aikuisena. Hyvin monella on taustallaan turvattomuutta synnyttäneitä kokemuksia, joiden päälle on rakentunut selviytymiskeinoja, Anna kertoo.

Selviytymiskeinot ovat tapoja väistää kipeitä tai kiellettyjä tunteita. Niitä voivat olla uhriutuminen, miellyttäminen, suorittaminen ja addiktiot.

– Kun ihminen alkaa kokea enemmän turvaa, selviytymiskeinoille ei enää ole tarvetta ja niistä voi vähitellen päästää irti.

2. Et pelkää vaikeitakaan tunteita

Ihminen, joka rakastaa itseään aidosti, hyväksyy, että elämään kuuluu tunteiden koko kirjo. Hän ei tuomitse itseään tunteistaan eikä pelkää pelkoa, vihaa, kateutta, surua, kiukkua, ahdistusta tai pettymystä.

– On tärkeä ymmärtää, ettei koko ajan tarvitse tuntua mahtavalta. Elämään kuuluu vaikeitakin oloja, ajatuksia, tunteita ja kokemuksia. Ne eivät ole asioita, joiden kanssa pitäisi jäädä taistelemaan.

Kun tunteitaan ei arvota tai tuomitse, ne virtaavat vapaasti. Niihin ei jää jumiin, vaan ne auttavat rajojen asettamisessa ja itseä tukevien valintojen tekemisessä.

3. Uskallat tavoitella unelmiasi

Ihmisellä on elinvoimaa tavoitella asioita, joita hän haluaa ja joista hän unelmoi, kun hänen energiansa ei kulu selviytymiskeinoihin, esimerkiksi miellyttämiseen. Vaikka häneltä odotettaisiin tietynlaista toimintaa, hän pystyy toimimaan itsekunnioittavasti ja uskaltaa tehdä uusia valintoja elämässään.

4. Osaat sanoa ei

Kun ihmisellä on sisäistä turvaa ja hyvä olla itsensä kanssa, hänellä on kyky asettaa rajoja. Hän uskaltaa sanoa ei sellaisille asioille, jotka häntä kuluttavat. Hän ymmärtää myös, ettei oma hyvinvointi ole muilta pois.

– Tiedän omasta kokemuksesta, että tämä voi olla hyvin haastavaa. Esiin voi nousta syyllisyyden tunteita ja sellaisia ajatuksia, että pidetäänkö minua omahyväisenä, itsekkäänä ja ylimielisenä ihmisenä, kun teen valintoja oman hyvinvointini hyväksi.

Mutta itseasiassa se, että voi itse hyvin, voi olla palvelus myös toisille.

– Kun sinulla on hyvä olo itsesi kanssa, näytät myös muille, että on oikeasti mahdollista voida paremmin. Todellista myötätuntoa on, ettei yritä elää toisten puolesta, kanna heidän murheitaan, miellytä tai holhoa – eli riistä toisilta mahdollisuutta voimautumiseen.

5. Et odota muiden ihmisten täyttävän tarpeitasi

Itsensä rakastaminen vaikuttaa positiivisesti myös ihmissuhteisiin.

– Kun rakastat itseäsi, pystyt huolehtimaan omista tarpeistasi etkä odota muiden täyttävän niitä. Sinulla on vähemmän tarvetta miellyttää ketään tai pelata ihmissuhteisiin liittyviä pelejä. Syvä kohtaaminen, rehellisyys, aitous ja nähdyksi tuleminen mahdollistuvat.

Kun ihmisellä on hyvä olla itsensä kanssa, hän pystyy myös tekemään itseään kunnioittavia valintoja ihmissuhteissaan.

– Jos ihminen on hyvin tarvitseva ja miellyttämishaluinen, hän vetää usein sellaisia ihmisiä puoleensa, jotka käyttävät häntä hyväkseen tai kohtelevat huonosti. Kun ihminen oppii huolehtimaan tarpeistaan ja asettamaan rajoja, oman arvon tunne voimistuu. Silloin oppii irtautumaan tilanteista ja suhteista, jotka eivät tue omaa hyvinvointia ja kasvua.

Rakkautta itseään kohtaan voi opetella

Jokainen voi oppia suhtautumaan itseään kohtaan rakastavammin ja hoitaa itsessään niitä osia, jotka ovat jääneet vaille rakkautta tai nähdyksi tulemista.

– On kuitenkin hyvä muistaa, ettei kyse ole suorituksesta. Usein, kun meillä on itsemme kanssa paha olla, haluamme saada olon nopeasti pois. Tarve siitä, että koko ajan pitäisi tuntua hyvältä ja suorittaa eheytymistä, kumpuaa turvattomuudesta, Anna sanoo.

Seuraavat kolme neuvoa auttavat pääsemään itsensä rakastamisen polulla eteenpäin:

1. Kuuntele itseäsi

Sen sijaan, että alkaisit toimia kirjan tai gurun antamien täsmällisten elämänohjeiden mukaan, sinun kannattaa alkaa ottaa pieniä askelia itsesi hyväksi päivittäin.  Näin alat rakentaa itsellesi turvallista sisäistä tilaa ja kirkastaa sisäistä ääntäsi.

Anna itse on oppinut kuulostelemaan päivittäin, mikä kulloisessakin tilanteessa tukisi häntä itseään.

– Yksi toimivimmista asioista on se, että alkaa päivittäin kuunnella omaa sisäistä ääntään siitä, mikä itselle tekisi hyvää juuri nyt. Palaa hetkeen, hengitä syvään ja kuulostele, mitä tarvitset. Mikä olisi pienin mahdollinen asia, joka tuottaisi iloa ja nautintoa ja jonka nyt voisit toteuttaa? Kuppi teetä ja hetki itselle, puhelu ystävän kanssa vai kenties töiden lopettaminen ajoissa?

2. Tunnista, mikä sinua estää

Tarkastele myös tekosyitä, jotka nousevat esiin perustellessasi itsellesi sitä, miksi et voi suoda itsellesi hyvää.

– Tekosyyt ovat usein myös peitetarinoita omalle turvattomuuden, arvottomuuden ja häpeän tunteelle. Omaa itseä ja omia tunteita on opittu sivuuttamaan työn, lasten, puolison tai velvollisuuksien vuoksi.

Kun alat tehdä sitä, mikä sinusta tuntuisi hyvältä ja hoitaisi sinua, alat myös luoda tilaa tunteidesi kohtaamiselle. Silloin elämänvoimaa alkaa vapautua selviytymisestä itsesi toteuttamiseen.

3. Hae tarvittaessa apua ammattilaiselta

Useimmilla on menneisyyden aiheuttamia haavoja, turvattomuutta ja kipeitä kokemuksia elämässään. Jos asiat ovat todella vaikeita, niistä voi olla hankalaa päästä yksin eteenpäin.

– Mikäli elämässä on paljon hätää ja ahdistusta, sisäistä turvaa eli tunneyhteyttä itseen voi oppia kokemaan ammattiauttajan kanssa. Sen ei välttämättä tarvitse tarkoittaa terapiaa, vaan itselle sopiva valmennus tai muu osaava apu voi olla toimiva tapa päästä eteenpäin.

X