Itsetuntemus

Valtaosa meistä uskoo enkeleihin – näin usko näkyy suomalaisten arjessa

Suurin osa meistä luottaa siihen, että on olemassa jokin ihmistä suurempi korkeampi voima. Muun muassa se kävi ilmi, kun kysyimme Annan lukijoilta uskosta ja uskonnosta.

Teksti:
Piritta Palokangas

Suurin osa meistä luottaa siihen, että on olemassa jokin ihmistä suurempi korkeampi voima. Muun muassa se kävi ilmi, kun kysyimme Annan lukijoilta uskosta ja uskonnosta.

Suurin osa uskoo korkeampaan voimaan

80 % Annan lukijoista uskoo, että on olemassa jokin ihmistä korkeampi hengellinen voima.

”Jokin johdattaa meitä, olen kokenut sen usein. Elämä itsessään on ihme, ja sen tarkoitus on etukäteen määrätty: osittain siihen voi itse vaikuttaa, mutta suuret linjat ovat ennalta määrättyjä. Mitä enemmän ikää karttuu, sen varmemmaksi tästä tulee,” eräs lukija kuvailee.

78 % lukijoista kertoo rukoilevansa. 27 % lukijoista rukoilee päivittäin. Suomalaisista 25 % rukoilee päivittäin, kertoo kirkon teettämä Gallup Ecclesiastica -kyselytutkimus 2015.

Mitä uskonto sinulle merkitsee?

40 % Annan lukijoista kertoo, että uskonto näyttäytyy elämässä lähinnä kaste- ja rippijuhlien, häiden ja hautajaisten kautta. 32 %:lle usko antaa päivittäin henkistä voimaa ja opastaa elämässä eteenpäin.

10 % kertoo turvautuneensa uskoon ja rukoukseen vain elämän rankimpina aikoina. 8 %:lle Annan lukijoista uskonto on täysin yhdentekevä asia.

Näin eräs lukija kertoo uskonnon merkityksestä: ”Olen hengellinen ja jossain määrin uskon korkeampiin voimiin. Kristinuskon ajatukset kuten lähimmäisenrakkaus ja toisten kunnioitus ovat tärkeitä.”

Miten usko näkyy arjessa?

Annan lukijoista 3 % ja kaikista suomalaisista 9 % kertoo käyvänsä kirkossa kerran kuussa.

32 % lukijoista käy kirkossa harvemmin kuin kerran vuodessa.

32 % lukijoista on kokenut yliluonnollisia kokemuksia.

”Näin unessa minulle rakkaan henkilön tuovan suruviestin kuolemastaan. Heräsin ja katsoin kelloa. Aamulla sain kuulla hänen kuolleen yöllä sairaalassa ja kuolinaika oli tuo jolloin yöllä heräsin. Uskon, että hän tuli jättämään jäähyväiset.”

63 % lukijoista uskoo, että on olemassa enkeleitä tai muita yliluonnollisia olentoja.

62 % lukijoista uskoo kuolemanjälkeiseen elämään.

”Olen ottanut rusinat pullasta”

Näin Annan lukijat kertovat uskostaan:

”En halua olla sitoutunut yksittäiseen uskontokuntaan. Mistä sen voi tietää, mikä tarjotuista on se oikea. Uskon omalla tavallani korkeampaan voimaan.”

”Monissa uskonnoissa on paljon hyvää. Olen rehellisesti ottanut rusinat pullasta ja pyrin toteuttamaan omassa elämässäni monen uskonnon asioita, joita koen tarpeellisiksi: buddhalaisten ystävällisyys ja anteliaisuus, mormonien jokapäiväinen usko ja sen ääneen sanominen, luterilainen iltarukous.”

”Uskon buddhalaiseen elämänkiertoon. Se on ainoa järkeenkäypä selitys sille, miksi toisille käy täällä niin huonosti.”

”lltarukous on jokapäiväinen. Rukoilen myös opastusta ja tukea itselle, perheelleni ja läheisille ihmisille, jos heillä on vaikeaa.”

Lähde: Annan lukijapaneeli. Paneeli muodostuu noin tuhannesta aktiivisesta Annan lukijasta.

X