Hyvinvointi

Lempeä elämä: Idätetty tattari ja herkkupuuro

Teksti:
Anna.fi

Raakapuurot ovat ruokalistani luottokamaa. Kuohkeaksi vispattu vispipuuro (tai lappapuuro,  kuten pohjoisessa sanotaan) nostaa aina veden kielelle, vaikka asiaan kuuluvatkin mannaryynit ja kursailematon sokerikuorrutus. Tilaisuuden tullen nautin kyllä sen harvinaisena herkkuna, mutta arjessa puurokattila ei ole paras kaverini. Terveellisempänä, joskin yhtä herkullisena vaihtoehtona toimii tattaripuuro.

Tattaripuuroa

Tattari on suomalainen superruoka, jonka idättäminen on helppoa kuin mikä. Tattariin viitataan usein keliaakikolle sopivana ”viljan” korvikkeena mutta mielestäni tuo leima ei tee sille läheskään tarpeeksi oikeutta. Paitsi, että tattarin viljely on paljon ekologisempaa kuin muiden viljojen, sen sisältö on suorastaan huikea. Tattari sisältää kaikkia kahdeksaa olennaista aminohappoa ja toimii yhtä hyvänä proteiininlähteenä kuin esimerkiksi hamppu. Sen sisältämä lesitiini tietää hyvää maksalle ja niinpä tattari voidaankin kategorioida puhdistavien ruoka-aineiden joukkoon.

Kuten jo aiemmin idätyksestä kirjoitellessani kerroin (), idut sisältävät hurjan määrän elinvoimaa ja idätetty siemen on ravintoarvoiltaan aina moninkertainen uinuvassa tilassa olevaan kaveriinsa nähden. Idätetty tattarinjyvä voi kuulostaa ensi kuulemalta vieraalta mutta sen maku on pähkinäinen ja tuo omaan suuhuni myös pehmeitä muistoja kaurapuurosta.

Huuhtele ja liota tattarinjyviä kymmenisen minuuttia. Lyhyt liotusaika takaa sen, etteivät jyvät likoa liian pehmeiksi ja menetä itämiskykyään. Valuta siivilässä ja jätä pimeään itämään. Sekoittele päivän mittaan pari kertaa, jotta kosteus ei homehduta satoasi. Vuorokauden jälkeen jyviin ilmaantuvat jo pikkuiset hännät ja tattari on käyttövalmista. Jos teet isomman satsin kerralla, siirrä loput idut jääkaappiin, jotta niiden itäminen hidastuu. Tattari on käyttökelpoista niin kauan, kuin se maistuu ja tuoksuu pehmeän neutraalille. Jos ajatus idättämisestä tuntuu vaativalta, niin tässä on tilaisuutesi – lupaan, että onnistuminen on sataprosenttisen varmaa jo ensimmäisellä yrityksellä!

Idätetty tattari

Tattaripuuron marjana toimii mielestäni parhaiten pehmeä mustikka mutta mustaherukastakin tulee mukavan kirpsakka ja pirteä kokonaisuus. Jos käytät puolukkaa tai karpaloa, hunajan määrää kannattaa säätää hiukan suuremmaksi. Tyrni ja hilla toimivat myös kombinaationa erinomaisesti, ellet välitä niiden ”luista”. Jos jokin marja on mielestäsi liian kirpeä puuromarjaksi, kokeile taittaa makua kookosöljyllä – se toimii yllättävän tehokkaana pehmentäjänä.

Mikä on sinun suosikkipuurosi?

Jutta

X