Liikunta

Virpi Kätkä lopetti iltasyömisen ja aloitti 10 minuutin juoksulenkit – parissa kuukaudessa puntari näytti -10 kiloa: ”Olen syönyt tavallista kotiruokaa”

Nuorena laulaja Virpi Kätkä saattoi laihduttaa jättämällä aterioita väliin ja juomalla pelkkää kahvia. Viidenkympin iässä alkanut refluksitauti pakotti laulajan panostamaan terveelliseen ruokarytmiin. Pieni muutos elintavoissa tehosi myös talven aikana kertyneisiin kiloihin.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Pekka Nieminen/Otavamedia, Marco Hakala

Pienet muutokset syömisessä ovat auttaneet Virpi Kätkää jaksamaan paremmin.

Nuorena laulaja Virpi Kätkä saattoi laihduttaa jättämällä aterioita väliin ja juomalla pelkkää kahvia. Viidenkympin iässä alkanut refluksitauti pakotti laulajan panostamaan terveelliseen ruokarytmiin. Pieni muutos elintavoissa tehosi myös talven aikana kertyneisiin kiloihin.

Laulaja Virpi Kätkä, 51, kertoo viime vuoden olleen hänelle haastava. Korona tyhjensi CatCat-duon keikkakalenterin ja Virpi alkoi kärsiä vaikeista refluksioireista. Olo oli voimaton ja sängystä oli vaikea päästä ylös.

– En ole aikaisemmin kamppailut painoni kanssa, mutta viime talvi oli poikkeuksellinen. Minulle kertyi painoa kymmenen kiloa, koska minun ei tarvinnut mahtua esiintymisvaatteisiini, Virpi Kätkä kertoo.

Refluksitauti helpottui säännöllisellä ruokarytmillä – tulokset näkyivät myös vaa’alla 

Refluksitauti aiheuttaa tyypillisesti närästystä. Virpillä juokseminen pahensi oireita niin, että hän joutui maaliskuussa 2020 laittamaan liikunnan tauolle kokonaan.

Pian Virpi ymmärsi, että refluksioireille oli tehtävä jotain. Hän aloitti ruokaremontin pienentämällä annoskokoja ja syömällä usein sekä säännöllisesti.

– Aloin syödä kahden tunnin välein pieniä annoksia. Lisäksi päätin, etten syö illalla enää kuuden jälkeen.

Uusi rytmi alkoi näkyä pikkuhiljaa myös vaa’alla. Parissa kuukaudessa Virpin paino putosi kymmenen kiloa.

– Tämä ei ole tuntunut laihduttamiselta, kun ei ole tarvinnut olla nälissään. Alussa herkuttelin viikonloppuisin, mutta nyt herkkuja ei tee enää mieli, koska syön säännöllisesti. Minulla oli tässä myös yksi viikko, jolloin en pudottanut painoa ja söin miten sattuu, Virpi kertoo.

– Olen nuorempana laihduttanut sairaalloisesti pelkkää kahvia juomalla. Nyt olen joutunut laittamaan itseni kuosiin syömisten kanssa ihan senkin takia, että saa lauluääneni takaisin.

Aamu alkaa vatsaystävällisellä puurolla

Tällä hetkellä Virpi pitää huolen siitä, että hänen ruokavalionsa on mahdollisimman monipuolinen ja ravintorikas. Aamu alkaa yleensä veteen keitetyllä kaurapuurolla. Muut päivän ateriat ovat kasvispainotteisia ja sisältävät paljon kuituja, proteiinia ja hyviä rasvoja.

– Pidän huolen, että lähettyvillä on aina avokadoja, pähkinöitä, marjoja ja rasvaista kalaa. Yritän välttää valkoisia jauhoja ja sokeria, mutta muuten olen syönyt ihan tavallista kotiruokaa. Muuta lihaa en taas syö eettisistä syistä ja lääkäri on ohjeistanut välttämään muutenkin kovia rasvoja korkean kolesterolin takia.

Iltasyömisen lopettaminen oli Virpille aluksi haastavaa, kunnes löytyi keino, jolla napostelu loppui.

– Olen juonut iltaisin vitamiinijuomia. Niissä ei ole happoja eikä sokeria.

Virpi juoksee joka päivä 10 minuutin juoksulenkkejä

Refluksioireiden helpottaessa liikuntakin palasi osaksi Virpin arkea. Aluksi Virpi aloitti urheilemisen varovasti merijäällä luistellen. Pian mukaan tulivat myös lyhyet juoksulenkit.

– Teen 10 minuutin juoksulenkin aamuin illoin siten, että saan hien pintaan. Se pitää aineenvaihdunnan myös käynnissä.

Nyt Virpi kuvailee oloaan pirteäksi ja energiseksi. Keikkalavoja laulajalla on jo ikävä.

– On kivaa, kun mahtuu taas esiintymisvaatteisiin. Kyllä minua on hyvän olon lisäksi motivoinut ulkonäkökin.

Virpi Kätkä sai lisää energiaa arkeen, kun korjasi ruokarytmiä.
Virpi Kätkä nähtiin Selviytyjät Suomi -kaudella vuonna 2019. Ennen kilpailua Virpi ei ollut koskaan innostunut liikunnasta, mutta toisin kävi sarjan jälkeen. – Viisikymppiseksi asti kaikki urheiluun liittyvät asiat ovat olleet aivan utopiaa. Kilpailussa oli mukana paljon urheilijoilta, jotka opettivat minulle kaiken urheilusta.

Lue myös: Huomasitko? Virpi Kätkän Selviytyjät-bikineissä on yksityiskohta, jonka vuoden 1994 Euroviisut muistavat bongaavat oitis!

Tavoitteena painonhallinta

Vaikka paino on tippunut nopeasti, Virpi kokee, ettei vauhdista ole ollut haittaa kropalle.

– Olen huolehtinut siitä, että saan kaikki ravintoaineet ja syön monipuolisesti pitkin päivää. Refluksitauti on pysynyt aisoissa ja ruokarytmi on toiminut tosi hyvin. On henkilökohtaista, mikä sopii kenellekin.

Enempää Virpi ei aio kuitenkaan laihduttaa, vaan jatkossa tavoitteena on painonhallinta.

– En suosittelisi kenellekään hurjaa laihtumista, vaan pysyvää painonpudotusta ja elämäntapamuutosta, Virpi sanoo.

X