Nautinnollinen sushi – onnistumisohjeet herkutteluun
Oletko ajatellut, ettei sushi tai ainakaan sen väkertäminen ole sinua varten? Haasta uskomuksesi ja vietä rattoisa ilta ystävien kanssa ruuanlaiton parissa. Usko tai älä – sushia voi oppia tekemään kuka vain. Lue valmistusvinkit ja katso kuvat ihan tavallisten ellien tekemästä sushista. Varoituksen sana: vesi saattaa herahtaa kielelle!
Meillä on ystävieni kanssa tapana kokoontua tekemään yhdessä sushia. Erityisesti yksi ystävistäni rakastaa ruuanlaittoa ja hän on opettanut meidät muut tekemään sushia. Oman taitonsa hän on oppinut reippaasti tekemällä ja kokeilemalla – suurimmaksi osaksi onnistuen. Kokoa hyvä kaveriporukka yhteen, hanki tykötarpeet ja kääri hihat. Lopputulos on varma NAM!
Tärkeintä sushipuuhastelussa on raaka-aineiden tuoreus. Kalan kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana, sillä raakana syötävän kalan on oltava ehdottoman tuoretta. Laita kalatiskin myyjät koville ja tiedustele, milloin kala on kauppaan tullut. Kelpuuta vain samana päivänä pyydetty tai kauppaan tuotu kala. Kerro kuinka monelle sushia tehdään ja pyydä myyjältä sopiva määrä kalaa.
Kaikkia tarvikkeita ei välttämättä löydy lähikaupasta. Japanilaisiin elintarvikkeisiin ja tuotteisiin erikoistunut Tokyokan tulee apuun myös Helsingin ulkopuolella asuville, sillä liike toimittaa tuotteitaan postitse.
Riisin valmistaminen
Aloita riisin valmistamisesta, sillä se vie jonkin aikaa. Riisin valmistaminen on mielestäni sushiprojektin vaativin osa. Varaa siihen riittävästi aikaa ja valmista riisi rakkaudella. Riisin valmistusohjeet löydät Tokyokanin sivuilta. Tehtävää helpottaaksesi voit käyttää valmista riisiviinietikkaseosta riisin maustamiseen. Huomaa myös, että voit käyttää riisin viileäksi viuhkomiseen esimerkiksi paperia viuhkan puuttuessa.
Pyörittele riisistä pieniä palleroita nigirisushia varten ja säästä loput riisistä makisushi-rulliin.
Vinkki: tee riisipalleroista pieniä suupalan kokoisia, jotta ne on helppo syödä kerralla.
Tärkeä muistutus: pidä kalat ja muut tarvikkeet mahdollisimman paljon kylmässä sillä aikaa, kun teet muita valmistusvaiheita.
Kalojen ja rapujen leikkaaminen
Leikkaa kalat ohuiksi viipaleiksi ja avaa ravunpyrstöt selkäpuolelta. Käytä mahdollisimman terävää veistä, jotta leikkaaminen on helpompaa.
Huomaa: Kalojen on oltava todella tuoreita, sillä ne syödään raakana. Varmista kauppiaalta, että kala on joko pyydetty samana päivänä tai ainakin tuota kauppaan samana päivänä. Kalan tulee olla väriltään kirkas, eikä sen pinta saa olla limainen. Ruodoton kala on yleensä jonkin verran kalliimpaa. Muista poistaa ruodot ennen kuin alat leikata kalaa.
Käytä rohkeasti suomlaisia kaloja kuten lohta ja siikaa. Tonnikala tulee tietenkin aina ulkomailta, ja sen tuoreuden kannalta on tärkeää, että kala on sulatettu ostopäivänä.
Makisushi-rullat
Painele riisiä levälevyn kareammalle puolelle kahden kolmasosan leveydeltä niin, että yläreuna jää ilman riisiä. Asettele haluamasi täytteet keskelle riisejä. Pyöräytä maton avulla rulla kiinni ja muotoile se sopivan napakaksi painelemalla ja pyörittelemällä kevyesti maton avulla. Älä lannistu, ellei rulla ensimmäisellä kerralla ole täysin symmetrinen – seuraavalla se on jo parempi!
Kokonaisesta levystä tulee suhteellisen isoja rullia, joten voit myös jakaa levyn kahtia. Jaa levy siinä olevien viivojen suuntaisesti. Laita kokonainen rulla jääkaappiin odottamaan leikkaamista.
Vinkki: Rulliin saa herkullisen tahnan pilkotuista surimipuikoista, majoneesista ja purjosta. Leikkaa surimipuikot pieniksi paloiksi, hienonna purjo ja sekoita kummatkin pieneen määrään majoneesia.
Riisirullat ilman levää
Rullat voi tehdä myös ilman levää. Käytä silloin rullaamisen apuna muovikelmua. Tee rullasta riittävän napakka, jotta se pysyy kasassa. Laita rulla kelmun sisällä jääkaappiin odottamaan.
Vinkki: Seesaminsiemenet antavat ihanaa lisämakua sushille. Voit paahtaa siemeniä kevyesti pannulla ennen niiden käyttämistä.
Herkut valmiiksi
Asettele nigirisushien täytteet riisipalleroiden päälle. Voit kiinnittää kalat, ravut ja muut täytteet pienellä määrällä majoneesia tai wasabi-tahnaa.
Vinkki: halutessasi voit paistaa osan lohipaloista kevyesti toiselta puolelta ja laittaa päälle seesaminsiemeniä. Myös purjoa voit käyttää nigirien koristeluun.
Leikka makisushirullat sopivan kokoisiksi. Rullista tulee keskenään saman kokoisia, kun käytät ensimmäiseksi leikkaamaasi rullaa mittana.
Lisukkeet
Tarjoile sushi inkiväärin ja wasabi-tahnan kera. Laita pieni määrä inkivääriä ja wasabia jokaiselle ruokailijalle erikseen. Kaada jokaiselle pieneen kulhoon soijakastiketta dippaamista varten.
Misokeitto lämmittää mukavasti kylmien suupalojen ohessa. Misokeiton saat valmiista misotahnasta ja kuivatusta levästä sekä tuoreesta purjosta. Annostele pussin ohjeen mukaan misotahnaa vaikkapa kahvikuppiin ja lisää ohuet purjosuikaleet. Laita vain hyppysellinen kuivattua levää, sillä se turpoaa keitossa yllättävästi.
Yli jääneistä kaloista ja ravuista voit koota myös sashimi-lautasen, josta kukin voi napostella pelkkiä mereneläviä.
Nautiskele huolella
Viimeiseksi jää paras osa: loihtimiesi taideteosten nauttiminen. Laita lempimusiikkiasi soimaan, varaa aikaa syömiselle ja rentoudu. Tämän herkullisemmaksi illanvietto ei voi mennä!
Muista: kotikokin tyyli on vapaa ja vain kokeilemalla oppii. Kokeile erilaisia täytevaihtoehtoja (italialaiset laittavat sushiinsa kuulemma mozzarellaa…). Kasvisruokailijalle voi tehdä herkullista sushia kokonaan ilman kalaa.
Anne
Kommentit
Artikkelissa ei mainittu sanallakaan kaloissa mahdollisesti majailevia parasiitteja joita kokematon sushintekijä ei välttämättä huomaa. Joten kalatiskillä ollessasi kysy jos kala on pyydetty sushia varten, tällöin ne ovat syväpakastettu pyytämisen jälkeen. Kalan makuun syväpakastus ei vaikuta sillä saman käsittelyn ovat saaneet myös suomalaisissa sushiravintoloissa myytävä kala, ilman tätä käsittelyä olevan kalan myyminen sushin päällä on laitonta!
http://en.wikipedia.org/wiki/Sushi#Health_risks
Kommentit
Nam. Olen täysin hurahtanut sushiin. Vielä en ole ennättänyt itse kokeilla niiden tekemistä mutta taidanpa hankkia ainekset ja ryhtyä tuumasta toimeen.
Sushi on paljon helpompaa tehdä kuin mitä ohjeista luulisi!
Majoneesia en kyllä menis laittamaan sushiin, se kuuluu hampurilaisiin.
Vihanneksista vielä kurkku ja porkkana aivan ohuina tikkuina käy mainiosti, tietysti makuasioita, mutta näin sanoi myös paikallinen.
Majoneesi sopii erittäin hyvin yhteen nimenomaan surimin ja purjon kanssa (peittää ehkä joillekin hieman vierasta ja voimakasta surimin makua), pienissä määrissä tietenkin. Suosittelen!! Sushi on parasta; terveellistä, tuoretta ja todella hyvää. Sopii erinomaisesti illanistujaisiin tai muuten vain rakkaan kanssa nautiskeluun.. Ensi kerralla taidan koittaa siianmäti-rapu yhdistelmää.. Aijaijai.. Kiitos hienosta jutusta ja kuvista!
Sushi on suhteellisen helppoa tehdä, mutta todella aikaavievää! Ravintolassa sushi-illalliselle tulee siis sen valmistamisen työläyden takia hintaa, mutta jos vapaa-aika ei ole tiukilla, niin kotona tehtynä sushi-ateria on jopa melko edullinen. Lisäksi näitä omatekoisia pieniä taideteoksia ei tee mieli ahmia, vaan jokaisen palan nauttii ajatuksella.
Minäkään en kyllä laittaisi majoneesia sushiin. Sen sijaan avokado, paprika, porkkana ja kurkku sopivat mainiosti täytteiksi ja sashimilautaselle lisänaposteltavaksi. Wasabin sekoitan yleensä soijakastikkeeseen, jolloin siihen voi kivasti dipata sushipaloja. En tiedä onko tämä tavallinen käytäntö, mutta ystäväni neuvoi sen minulle, ja itsekin olen sen hyväksi havainnut. Sushia ei mielestäni tarvitse tehdä minkään tarkkojen sääntöjen mukaan, vaan soveltaminen on sallittua, ja ”suomalaisen sushin” tekeminen ei ole mikään synti.
Seesaminsiemeniä ja makisushia ilman noria en olekaan kokeillut, joten tämä vinkki otetaan ehdottomasti kokeiluun!
Herkullista!
Mielikuvitusta kannattaa käyttää, ja uskaliaasti kokeilla uusia ideoita. Onneksi kukaan ei kyttää kotikokkeja, vaan saa vapaasti yhdistellä mielen mukaan. Suosittelen myös majoneesin kokeilua. Pienissä määrissä se antaa mukavaa makua eikä juurikaan tuo lisäkaloreita susheihin, jotka ovat houkuttelevan terveellistä herkuteltavaa.
Ystäväni suosittelee myös kiwin ja mangon kokeilemista esim. lohen kanssa. Yllättävätkin yhdistelmät voivat olla mitä parhaimpia. Mmm… taas tekeekin mieli hemmotella rakasta kotikokin herkkususheilla!
Aasianmatkalla kyllä paikallisetkin majoneesia sushiin laittoivat ja huvää oli 😛
Nigirien päälle tonnikalamajoneesia, nam. Ja se on ihan oikea japanilainen sushi, tarjoillaan jokaisessa sushipaikassa Japanissa eli majoneesikin ”kuuluu” sushien joukkoon.
Hyvää oli toi
寿司 sushi!
Mites se kalan painon alla puristaminen 2 viikkoa riisietikkaisena, kuten japsit sushin valmistaa? Mikä kala sopivaa, tuore siika?
Artikkelissa ei mainittu sanallakaan kaloissa mahdollisesti majailevia parasiitteja joita kokematon sushintekijä ei välttämättä huomaa. Joten kalatiskillä ollessasi kysy jos kala on pyydetty sushia varten, tällöin ne ovat syväpakastettu pyytämisen jälkeen. Kalan makuun syväpakastus ei vaikuta sillä saman käsittelyn ovat saaneet myös suomalaisissa sushiravintoloissa myytävä kala, ilman tätä käsittelyä olevan kalan myyminen sushin päällä on laitonta!
http://en.wikipedia.org/wiki/Sushi#Health_risks
Luin artikkelin jossa muli että tiettyjä kaloja ei tarvitse pakastaa… Nyt meni pää sekaisin… 🙄
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous