Hyvinvointi

Miten kotisaunassa saa parhaat löylyt? Saunahullun helppo neuvo yllättää: ”Tasaa lämpöä huomattavasti”

Sauna-asiantuntija kertoo, miten syntyvät täydelliset löylyt. Mikään kikka ei kuitenkaan auta, jos tärkein unohtuu: veden juominen. Myös saunahattu kannattaa pistää löylyissä päähän, sanoo sauna-asiantuntija.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Puu- vai sähkölämmitteinen sauna, paljon vain vähän vettä kiukaalle? Hyvät löylyt ovat monen asian summa.

Sauna-asiantuntija kertoo, miten syntyvät täydelliset löylyt. Mikään kikka ei kuitenkaan auta, jos tärkein unohtuu: veden juominen. Myös saunahattu kannattaa pistää löylyissä päähän, sanoo sauna-asiantuntija.

Suomalaiset ovat saunakansaa. Tilastokeskuksen arvion mukaan saunoja on Suomessa 2,4 miljoonaa, ja Suomen saunaseuran laskelmien mukaan jopa lähes 3 miljoonaa. Mutta millaisessa saunassa syntyvät parhaat löylyt ja miten täydelliset löylyt saa luotua omaan kotisaunaan?

Kysyimme asiantuntijalta, lähes päivittäin saunovalta ja sauna-addiktiksi tunnustautuvalta Suomen Saunaseuran puheenjohtajalta Hannu Saintulalta.

– Parhaille löylyille puulämmitteinen sauna on melkein ehdoton. Savusauna tai muu kuutiomäärältään kiukaan kokoon sopiva sauna on paras, Saintula sanoo.

Saintula kuitenkin lohduttaa, ettei hyvien löylyjen saaminen tavallisessa, sähköllä lämmitettävässä kerros-tai omakotitalosaunassakaan ole mahdottomuus.

Parhaat löylyt ovat monen tekijän summa

Parhaat löylyt kotisaunassa syntyvät, kun kiukaan kivimassa on riittävän suuri. Keskiverto kerrostalosaunassa se tarkoittaa noin 30– 60 kilon kivimäärää. Vertailun vuoksi: savusaunoissa kivimassan määrä on 300–600 kiloa, ja suurissa uloslämpiävissä kertalämmitteisissä puusaunoissa jopa 1000 kiloa.

Kiukaan riittävän kivimassan lisäksi oleellinen tekijä on löylyn lain täyttyminen. Se tarkoittaa lauteiden oikeaa korkeutta kiukaaseen nähden:

– Löylyn lain mukaan kiuaskivien pitäisi olla samalla korkeudella kuin jalkapohjat. Mikäli jalat ovat alempana, ne jäävät auttamatta ilman lämpöä, eikä löylykokemus on täydellinen, Saintula sanoo.

Kun tavoitteena on parhaat löylyt, keskeisiä asioita on myös saunan riittävä ilmanvaihto. Saunaan on jatkuvasti saatava lisää happea, jotta löylyttely ja saunomiskokemus pysyisi miellyttävänä, Saintula muistuttaa. Saunan oven alaosassa yleensä onkin 15–20 sentin korkuinen ilmanvaihtotila, josta ilmaa pääsee saunatilaan.

– Jos suihkutilassa on ikkuna, sitä voi pitää saunomisen aikana auki, jotta tuloilman saanti tehostuu.

Myös tuloilmaventtiili, joka yleisimmin on sijoitettu saunan alaosaan, huolehtii saunan tuuletuksesta. Ideaalitapauksessa Saintula näkisi tuloilmaventtiilin 20–30 senttiä kiukaan yläpuolella. Näin kiukaasta nouseva lämmin löyly sekoittuisi raittiiseen ilmaan.

Poistoilmaventtiili sen sijaan kannattaa Saintulan mukaan saunomisen ajaksi sulkea.

– Painovoimaisissa ilmanvaihtojärjestelmissä poistoilmaventtiilit voivat olla erittäin tehokkaita, ja kyllähän siinä myös lämpöä tehokkaasti poistuu, kun ne ovat auki.

Lue myös: Alasti vai pyyhe päällä? Naisten vuoro vai sekasauna? Näitä kysymyksiä useimmat löylyyn menijät joutuvat pohtimaan

Savusauna on kertalämmitteinen, sisäänpäin lämpiävä sauna eli sen kiuas lämmitetään kerralla kuumaksi. Savu ei poistu piipusta vaan poistetaan lämmityksen jälkeen ikkunan kautta. Kuva: iStock

Helppo neuvo parempiin löylyihin: saunahattu suojaa ja tasaa lämpöä

Kun sauna on lämmitetty ja on aika siirtyä lauteille, alkaa varsinainen löylyhetki. Silloin arvoon arvaamattomaan nousevat pienet yksityiskohdat.

Yksi näistä on löylyhattu eli saunahattu.

– Lämpö kohoaa saunassa ylöspäin ja on suurimmillaan juuri pään alueella. Saunahattu tasaa lämpöä huomattavasti ja voi olla avuksi, jos on verenpaineeseen liittyviä haasteita. Hattu myös suojaa herkkiä korvan alueita ja hiuksia liialta kuumuudelta.

Paras saunahattumateriaali on hengittävä luonnonmateriaali, kuten pellava tai huopa. Hattu saa mielellään olla väljä ja mukava, ei missään nimessä kiristävä.

Ilman hattuakin pärjää, jos sellaista ei satu omistamaan:

– Jos saunoo satunnaisesti ja lyhyen aikaa kerrallaan, on ihan sama käyttääkö hattua vai ei. Jos sen sijaan saunoo useita kertoja viikossa tai viettää pitkän saunasession, saunahatun merkitys kasvaa.

Parhaat löylyt: kaikkein tärkein asia on hyvä nesteytys

Kaikkein tärkeä asia saunomisessa ja miellyttävien löylyjen aikaansaamisessa on Saintulan mukaan nesteytys. Paraskaan saunahattu tai mikään muukaan asia ei tee löylyistä miellyttäviä, jos saunoja kärsii nestehukasta: huono olo tulee varmasti ja nopeasti.

– Ennen saunaan menoa kannattaa juoda pari lasillista vettä. Saintula muistuttaa.

Varsinkin jos saunassa on aikomus viettää pidemmän tovin eli puoli tuntia tai yli, nesteen nauttiminen on erityisen tärkeää.

– Nyrkkisääntö on, että tunnin saunasessiossa minimimäärä juomavettä on litra.

Tyypillinen mökkisauna on puilla lämmitettävä, jatkuvalämmitteinen, uloslämpiävä sauna. Kuva: iStock

Lue myös: Näin saat saunomisesta parhaat hyödyt irti! Saunan 7 terveysvaikutusta

Löylyn luominen heittämisen sijaan takaa maltillisemmat löylyt

Löylyjen heittämisestä Saunaseuran puheenjohtajalla on tärkeää sanottavaa suomalaisille:

– Löylyn heittämisen sijasta löylyä olisi parempi luoda, kuten savusaunassa useimmiten tehdään. Ei ole mitään järkeä heittää kauha- tai ämpäritolkulla vettä kiukaalle. Paljon miellyttävämmät ja paremmat löylyt saa veden luomisella.

Luominen tarkoittaa, että vettä ei pärskäytetä kerralla kiuaskiville, vaan lasketaan vähän kerrallaan tai pieniä määriä useasti.

– Varsinkin jos kiukaassa on vähänkin enemmän kiviä, esimerkiksi 60 kiloa tai enemmän, löylyn luominen ehdottomasti kannattaa heittämisen sijaan. Näin etenkin, jos pitää hieman miedommasta löylynautinnosta.

Lue myös Kotiliesi.fi: Kiuaskivien vaihto: Näin usein kiuaskivet kannattaisi vaihtaa

Kiuaskivet vaihtoon kerran vuodessa

Lopuksi Saintula muistuttaa vielä yhdestä, mutta sitäkin oleellisemmasta seikasta, jolla parhaat löylyt voi varmistaa:

– Kiuaskivien vaihto riittävän usein unohtuu monelta suomalaiselta. Jos saunoo 2–3 kertaa viikossa, vähintään kerran vuodessa olisi kivet syytä tarkastaa ja useimmiten myös vaihtaa.

Kivien kuntoa voi testata iskemällä niitä vastakkain. Jos kivi halkeilee tai murtuu, on se vaihtokunnossa. Jos sen sijaan kuuluu terävä kilahtava ääni, voi kivien uudelleen asettelu riittää.

Löylynheiton ja kuumuuden myötä kivet kuluvat ja halkeilevat. Ne myös pakkautuvat toisiaan vasten. Tällöin ilman kierto kiukaassa heikkenee ja sen myötä myös löylyt.

– Myös energiataloudellisuus tehostuu huomattavasti, kun kivet muistaa vaihtaa riittävän usein uusiin, Saintula muistuttaa.

X