Lifestyle

Alasti vai pyyhe päällä? Naisten vuoro vai sekasauna? Näitä kysymyksiä useimmat löylyyn menijät joutuvat pohtimaan

Vaikka saunakulttuurimme on pitkäikäinen, ei saunassa käyminen ole silti täysin mutkatonta meillekään. Kysyimme asiantuntijalta, millaiset asiat saunakulttuurissamme tällä hetkellä mietityttävät.

Teksti:
Lotta Pellas
Kuvat:
Istock

Saunassa voi viettää aikaa yhdessä viihtyen tai itsekseen mietiskellen.

Vaikka saunakulttuurimme on pitkäikäinen, ei saunassa käyminen ole silti täysin mutkatonta meillekään. Kysyimme asiantuntijalta, millaiset asiat saunakulttuurissamme tällä hetkellä mietityttävät.

Saunakulttuuri elää Suomessa vahvana, ja saunominen on usein osa sekä arkea että juhlaa. Saunominen on myös monen mökkiläisen jokailtainen tapa.

Vaikka suomalaiset rakastavatkin saunomista, herättää aihe myös kysymyksiä. Esimerkiksi bloggaaja Julia Thurén kirjoitti taannoin Instagram-päivityksessään saunomisesta, sukupuolesta ja puheenaiheista, joista eri sukupuolet ajautuvat löylyissä keskustelemaan.

Myös saunapukeutuminen – alasti, pyyhkeet päällä vai uimapuvussa – saunaseura – yksin, samaa sukupuolta olevat keskenään vai kenties sekasauna – ja saunan perimmäinen tarkoitus ovat asioita, joista löytyy monta eri mielipidettä ja -kulttuuria.

Koska mekin rakastamme saunomista, kysyimme saunakulttuuria tutkineelta Oulun yliopiston dosentti Kaarina Kailolta niistä asioista, jotka saunakulttuurissamme tällä hetkellä mietityttävät. Mutta ennen kuin luet vastaukset, vastaa alla olevaan kyselyyn ja kerro, miten sinä mieluiten saunot porukalla.

 

Alasti lauteille vai pyyhe ympärille?

Kaarina Kailon mukaan uimapuvussa tai pyyhe ympärillä saunominen on hyvä ratkaisu, jos alasti saunominen ei tunnu miellyttävältä.

Kailon mukaan tuttavapiireissä saunomisen kulttuuri ei ole vuosien saatossa muuttunut paljoakaan, mutta yleisesti naiset suhtautuvat sekasaunaan ehkä varovaisemmin, koska seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta puhutaan nykyään enemmän.

Jos ollaan menossa saunaan mökillä tai illanistujaisissa, on Kailon mukaan hyvän etiketin mukaista kysyä ihmisten mielipidettä asiaan: haluavatko ihmiset mennä yhteissaunaan uimapuvussa vai alasti tai kenties eri sukupuolet keskenään.

– Jos joku on vaivautunut, on tärkeää antaa hänelle mahdollisuus ilman vitsin heittämistä tai painostamista toimia niin kuin hän hyväksi kokee. Jos vaistoaa, että asia on joillekin vaikea, voi siitä jutella ihmisten kanssa yksitellen ja kysyä, miten kukin on tottunut saunomaan.

Onko olemassa oikeaa tapaa saunoa?

– On niin monta tapaa, miten kukin saunan kokee ja haluaa kokea. Jotkut menevät sinne viihtymään, toiset taas meditatiivisesti miettimään omia asioitaan, Kailo toteaa.

Tärkeintä on siis ymmärtää, että saunakulttuuri muokkautuu sitä mukaa, miten saunaa milloinkin käytetään.

Lue myös Kotiliedestä: Tee itse vihta – ota vastan teko-ohjeet talteen

Mikä voi estää saunomisesta nauttimisen?

Jos saunassa on liian tietoinen omasta kehostaan, se voi viedä Kailon mukaan saunan meditatiivisuuden mennessään, eikä lauteilla välttämättä pääsekään rentoutumaan.

– Naisen ihannekeho kauneusteollisuudessa vaikuttaa saunomiseen. Se on sääli, koska sauna on kaikkea muuta kuin itsensä peilaamisen paikka, Kailo pohtii.

Saunakulttuuriin kuuluu saunaetiketti. Nainen rentoutuu lauteilla.
Liika kehotietoisuus voi pahimmillaan viedä mennessään saunan rentouttavan vaikutuksen.

Yhteiskunnan keho- ja sukupuolinormit voivat tehdä myös porukalla saunomisesta vaikeaa, eikä ”ihannekehon” puuttuminen ole ainoa siihen vaikuttava asia. Arastelua voivat aiheuttaa myös esimerkiksi trans- tai muunsukupuolisuuten tai vaikka terveydentilaan liittyvät seikat. Jos on joutunut esimerkiksi poistattamaan rintansa, saanut avanteen tai ihossa on viiltelyarpia, joista muut eivät tiedä, voi saunominen muiden seurassa tuntua vaikealta.

Jotta sauna voisi olla miellyttävä paikka kaikille saunojille, onkin tärkeää muistaa, että kehorauha kuuluu myös saunaan.

Lue myös: Miten oppia hyväksymään oma keho sellaisena kuin se on? Jenni, Tiia, Anne ja Minja kertovat

X