Ravinto

Mullistava 80/20-sääntö, jota ravitsemusterapeuttikin suosittelee – kun siihen tutustuu, sen alkaa nähdä kaikkialla

80/20-sääntö eli Pareton periaate on ravitsemusammattilaisten siteeraama oppi oman ruokavalion ohjenuoraksi. Se myös lisää tehokkuutta työssä, treeneissä ja taloudenhallinnassa.

Teksti:
Satu Virtanen
Kuvat:
iStock

80/20-sääntö syömisessä perustuu 80-prosenttiseen kuriin. Ohjenuoraa voi soveltaa moneen elämän osa-alueeseen.

80/20-sääntö eli Pareton periaate on ravitsemusammattilaisten siteeraama oppi oman ruokavalion ohjenuoraksi. Se myös lisää tehokkuutta työssä, treeneissä ja taloudenhallinnassa.

Mitä jos voisit syödä mitä haluat ja silti pysyä terveenä ja pitää painon hallinnassa? 80/20-sääntö mahdollistaa sen, sanoo ravitsemusterapeutti Marika Venäläinen. Ruokavalio perustuu Pareton periaatteeseen, joka on italialaisen taloustieteilijä Vilfredo Pareton käsialaa yli sadan vuoden takaa.

Akateemisessa maailmassa laajasti levinneen periaatteen mukaan valtaosa seurauksista johtuu pienestä osasta syitä.

Ruokavalion kohdalla ajatusta on sovellettu niin, että kun päärunko on kunnossa, herkuillekin jää tilaa – jopa päivittäin.

− Ajattelumalli on yksinkertainen. Riittää, kun 80 prosenttia ruokavaliosta on fiksusti koottua. Loput 20 prosenttia voi olla mitä vain. Se kiistää ajatuksen siitä, että pitäisi pyrkiä syömään 100-prosenttisen terveellisesti, Marika Venäläinen sanoo.

Ota 80/20-sääntö lautasellesi kännykkäkameralla

Tuttu ajatuskuvio itselleni: jos sorrun työpaikan lounasruokalassa kakkupalaan, peli on menetetty, ja loppupäivän voinkin syödä mitä tahansa. Painonhallinnassa juuri täyskieltäymys saa usein seinän nousemaan vastaan.

80/20-ruokavaliossa ei ole repsahduksia, sillä herkuttelu on alun alkaenkin sallittua. Ruokavaliossa on tilaa kakkupalalle, kunhan valtaosan päivästä syö ravitsemussuositusten mukaan.

− Viikkotasolla periaatetta voi soveltaa niin, että yhtenä päivänä syö vähemmän terveellisesti. Sitä voi myös hajauttaa päivän mittaan ja valita joka aterialle jonkin pienen jouston, kuten voisilmän puuroon tai siivun rasvaisempaa juustoa, Venäläinen kuvailee.

Riskinä on, että herkuttelu haukkaa viidennestä suuremman osan ruokavaliosta. Aluksi voikin olla hyvä tulla tietoiseksi syömisistään. Venäläisen mukaan se onnistuu tarttumalla kännykkään ja valokuvaamalla kaikki päivän aikana nautitut ateriat.

− Kuvien avulla voi sitten tarkistaa, onko 80 prosenttia ruokavaliosta kunnossa kasvisten, kuitujen, proteiinin ja hyvien rasvanlähteiden osalta. Kun nämä asiat ovat oikeilla raiteilla, todennäköisesti herkuttelukin pysyy aisoissa.

Lyhyempi treeni, paremmat tulokset

Pareton jakauma käy järkeen myös liikunnassa – niin päin, että 20 prosenttia ponnisteluista tuottaa 80 prosenttia tuloksista.

80/20-sääntö: vain viidesosa tekemisestä oikeasti näkyy jossain.
80/20-säännön voi ajatella niin, että vain viidesosa tekemisestä oikeasti näkyy jossain.

Tuskailin aiemmin, kun kuntosalilla vierähti aina vähintään puolitoistatuntinen, joka haukkasi leijonanosan vapaa-ajastani. Sitten opin treenaamaan tehokkaammin suuriin lihasryhmiin ja sykettä nostaviin liikkeisiin keskittyen. Opin, että tällöin puoli tuntiakin voi riittää samojen tulosten saavuttamiseen, johon ennen vierähti moninkertaisesti aikaa.

Salille tulee ylipäätään lähdettyä helpommin, kun tietää, että edessä on vain lyhyehkö rutistus. On siis pienempi riski sille, että treeni jää kokonaan väliin.

Lue myös: Fiilis vaikuttaa painonhallintaan enemmän kuin yleisesti ymmärretään – ”Usein jopa liikuntaa suurempi merkitys”

80/20-sääntö pätee ”kaikkeen”: Tehoa työskentelyyn

Pareton periaatteen viesti on armollinen muillakin elämän osa-alueilla. Esimerkiksi työelämässä ajatusta on sovellettu niin, että 20 prosenttia tehtävistä tuottaa 80 prosenttia tuloksista. On siis syytä keskittyä niihin työtehtäviin, joilla on merkitystä tulosten kannalta.

Ajatellaan vaikkapa työpalaveria.

Usein tunnin palaverista valtaosa vierähtää asioihin, jotka voitaisiin hoitaa pikaisella sähköpostilla. Vastaavasti tärkeät päätökset ja suunnitelmat vievät vain pienen osan palaveriin käytetystä ajasta. Jos keskittyisimme olennaisiin asioihin, palaveri olisi nopeasti ohi ja pääsisimme tärkeiden tehtävien pariin – ja viettämään myös onnellisuudelle olennaista vapaa-aikaa.

Ihmissuhteet arvojärjestykseen?

Pareton periaatetta voi soveltaa myös ihmissuhteisiin panostamalla ihmisiin, jotka tuovat elämään onnea. Ajattelumallin mukaan noin viidennes ihmissuhteista tuo 80 prosenttia onnesta.

Kun mietin omaa kaveripiiriäni, on pakko myöntää, että väite pitää suurin piirtein paikkansa. Parinkymmenen ihmisen seasta erottuu se kourallinen, jonka kanssa vietetyllä ajalla on suurin vaikutus onnellisuuteeni. Kun siis panostan yhteiseen aikaan näiden muutamien ihmisten kanssa, onneni todennäköisesti lisääntyy.

Vastaavasti Pareton säännön mukaan vain pieni osa ihmisistä aiheuttaa valtaosan sosiaalisista ongelmista. Välttämällä näitä myrkyllisempiä suhteita ihmissuhdeongelmat vähenevät radikaalisti.

80/20-sääntö karsii turhat kulut

Pareton periaate on oiva apuväline rahankäytössä. Aloita miettimällä, mitkä ovat arkesi suurimmat kuluerät. Usein niihin kuuluvat ainakin asuminen, ruoka ja autoilu. Jos näistä on mahdollista säästää, on sillä suurempi vaikutus kokonaisuuteen kuin satunnaisten tai muuten vähäisten kulujen karsimisella.

Vapaa-ajan menoissa kannattaa satsata muutamaan itselleen eniten onnea tuovaan asiaan ja karsimaan loput pois. Pareton logiikalla ne muutamat asiat joka tapauksessa tuovat valtaosan nautinnosta. Hyvä esimerkki on ulkona syöminen: sen sijaan, että söisin tavan vuoksi viikoittain ulkona, voisin käydä kerran kuussa lempiravintolassani.

Myös vaatehankinnoissa on helppo säästää, kun asiaa alkaa ajatella 80/20-valossa. Omakin vaatekaappini on täynnä tavaraa, mutta säännöllisessä käytössä on tuskin edes viidennes. Kun sen tiedostaa, tulee hillinneeksi itseään heräteostoksissa ihan eri tavalla.

Tiedosta ja panosta

Jos mielii ottaa Pareton periaatteen osaksi elämäänsä, ykkösasia on juuri tietoiseksi tuleminen. Jotta voi satsata tärkeimpään viidennekseen ja nauttia sen kantamasta hedelmästä, on ensin tiedettävä, mitä tuo viidennes pitää sisällään.

Katse kannattaa siis kääntää esimerkiksi työtehtäviin ja rahankäyttöön ja pohtia, mitkä omalla kohdalla ovat niitä asioita, joihin keskittymällä syntyy eniten tuloksia. Sen jälkeen onkin aika panostaa tähän tärkeimpään viidennekseen.

Varoituksen sana ennen kuin aloitat: kun kerran päästät Pareton elämääsi, näet kaavan pian kaikkialla.

X