Laihdutus

Fiilis vaikuttaa painonhallintaan enemmän kuin yleisesti ymmärretään – ”Usein jopa liikuntaa suurempi merkitys”

Henkisen hyvinvoinnin ja unen merkitys painonhallinnassa on jopa suuremmassa roolissa kuin liikunta, uskoo lääkäri Eira Roos.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Istock

Stressi voi vaikeuttaa painonhallintaa.

Henkisen hyvinvoinnin ja unen merkitys painonhallinnassa on jopa suuremmassa roolissa kuin liikunta, uskoo lääkäri Eira Roos.

Usein painonhallinnan kohdalla nojataan kiteytykseen, jonka mukaan pitäisi syödä vähemmän ja liikkua enemmän.

– Jos painonhallinta todella olisi niin yksinkertaista, miksi se olisi monelle niin vaikeaa? Aavan työterveyshuollon erikoislääkäri Eira Roos kysyy.

Hänen mukaansa ympäristön, mielen ja kehon yhdistelmä on huomattavasti monimutkaisempi kokonaisuus kuin paljon viljelty perusohje antaa ymmärtää.

– Henkisestä hyvinvoinnista ja palautumisen tärkeydestä puhutaan liian vähän siitä huolimatta, että niillä on usein jopa liikuntaa suurempi merkitys painonhallinnassa, etenkin jos pudotettavaa painoa on paljon, Roos sanoo.

Kun henkiset resurssit ovat kortilla, monilla ruokahalu lisääntyy ja liikunta vähenee. Stressillä ja kuormituksella on yhteys kehon toimintoihin ja aineenvaihduntaan. Stressi lisää sympaattisen hermoston aktiivisuutta, jolla puolestaan on vaikutusta ruoansulatukseen.

– Kun sama hermosto on auttanut aiemmin ihmistä pakenemaan vaaratilanteissa villieläimiltä, nyt se aktivoituu esimerkiksi työstressistä, Roos sanoo.

Sympaattisen hermoston aktivoituessa hengitys kiihtyy, sydän hakkaa nopeammin ja verenkierto ohjautuu ruoansulatuskanavasta lihaksiin ja ihoon.

– Se on viesti keholle, että nyt ei kannata sulatella ruokaa vaan juosta pakoon, Roos täsmentää.

Lue myös: Oikea ateriarytmi auttaa erottamaan nälän mieliteosta – katso 10 vinkkiä painon­hallintaan

Unen merkitys painonhallinnassa on merkittävä

Kehon jatkuva ylivireys tekee painonhallinnasta vaikeampaa, mutta kuinka kehon kuormitusta ja ylivireyttä voi sitten helpottaa?

Roosin mielestä yksi tärkeä tapa on huolehtia riittävästä unen ja levon määrästä.

– Ajattelen, että unen merkitys painonhallinnassa on jopa yhtä suuri kuin ravitsemuksella ja liikunnalla, Roos sanoo.

Väsyneenä mieliteot lisääntyvät eikä liikunnalle jää energiaa.

Unen määrällä on iso vaikutus seuraavan päivän valintoihin. Väsyneenä nälkätuntemukset ovat voimakkaampia, mieliteoille antaa helpommin periksi ja liikunnalle puolestaan ei jää tarpeeksi motivaatiota ja energiaa.

Levon lisäksi myös kehoa ja mieltä rauhoittavat päivittäiset rituaalit voivat auttaa.

– Esimerkiksi mindfullness ja yin-jooga ovat hyviä tapoja rauhoittaa autonomista hermostoa, mikäli arki on muuten kiireistä ja stressaavaa. Toisille myös kaikkia aisteja aktivoiva, tietoinen kävely ulkona voi auttaa, Roos vinkkaa.

Henkinen hyvinvointi painonpudotuksen edelle

Painonhallinta vaatii ennen kaikkea aikaa, voimavaroja ja suunnitelmallisuutta. Jos on jatkuvasti stressaantunut ja kaikki voimavarat kuluvat arjen pyörittämiseen, silloin etenkin painonpudotus on haastavaa.

– Sellaisessa tilanteessa esimerkiksi merkittävä syömisen rajoittaminen ei ole edes järkevää. Ruoan vähentämisen teho ei ole samanlainen, kun keho on väsynyt ja kuormittunut. Pahimmassa tapauksessa se vain lisää uupumusta, Roos sanoo.

Jos painonpudotukselle on tarvetta, kannattaa Roosin mukaan lähteä liikkeelle kartoittamalla omaa jaksamista ja henkisiä voimavaroja. Asiasta voi mahdollisuuksien mukaan keskustella esimerkiksi työterveyslääkärin kanssa.

– Kun mieli voi hyvin, elämäntapamuutoksen tekeminen on helpompaa. Toisaalta onnistunut painonhallinta parantaa myös mielialaa, Roos sanoo.

Myös itsemyötätunto on tärkeä osa painonhallintaa. Usein ajatellaan, että painonhallinta on pelkästä tahdonvoimasta kiinni, ja moni kokee, että painonnousu on oma vika. Tällaiset ajatukset Roos kehottaa siirtämään syrjään.

– Kyseessä on kokonaisuus, jossa painavat asiat, joihin emme ole ehtineet edes vaikuttaa – kuten se, minkälaisessa kodissa olemme kasvaneet tai onko omalla paikkakunnalla ollut liikuntamahdollisuuksia, Roos sanoo.

Aseta tavoitteet kilojen sijaan tekemiseen

Itsensä soimaamisen sijaan Roos kehottaa keskittymään niihin asioihin, joihin voi tässä hetkessä vaikuttaa. Voinko lisätä unen määrää tai lisätä lautaselle kasviksia?

– Tavoitteita ei tulisi asettaa kiloihin vaan tekemiseen. Niitäkin voi yhtä lailla mitata, Roos muistuttaa.

Painonnousun ehkäisy on myös usein painonpudotusta tärkeämpää.

– Painonnousun ehkäiseminen on helpompaa kuin jo kertyneen painon vähentäminen.

Jos painoa on syytä pudottaa, on tärkeää, että sille asetetaan realistiset tavoitteet, jotta motivaatio säilyy.

– Moni terveydellinen ongelma poistuu jo 5–10 prosentin painonpudotuksella, eikä kaikkien tarvitse tavoitella normaalipainoa, Roos muistuttaa.

X