Terveys

Hiustenlähtöä voi ehkäistä

Teksti:
Anna.fi

Karvatuppia on kehossamme noin 5 miljoonaa ja ne ovat jakaantuneet tasaisesti joka puolelle ihoa. Hiuspohjassamme niistä on noin 80 000 – 160 000. Joillakin hiuksia voi siis olla tuplasti kaveriin verrattuna.

Hiustenlähtöä voi ehkäistä

Hiukset kasvavat noin sentin kuukaudessa 3-4 vuoden ajan. Tämän jälkeen karvatuppi levähtää noin kolme kuukautta ja hiuksen kasvu pysähtyy. Normaalisti noin 85 % hiustupista on aktiivisia ja loput 15 % passiivisia eli lepotilassa. Lepotilan jälkeen hius katkeaa ja hiustuppi siirtyy uuteen sykliin. Vuorokaudessa hiuksia voi irrota jopa 100. Iän myötä aktiivisten hiustuppien määrä vähenee ja hiukset harvenevat. Myös sairaudet tai muut rasitustilat voivat vaikuttaa toimivien hiustuppien määrään.

Hiustyyppi määräytyy geenien mukaan. Hiusten päätyyppejä on olemassa kolme erilaista: pohjoismaalaiset, aasialaiset ja afrikkalaiset hiukset. Geenit määräävät myös hiustemme värin. Mitä enemmän hiuksissamme on pigmenttisoluja, sitä voimakkaamman väriset hiukset meillä on. Pigmenttiä on kahta tyyppiä: eumelaniinia, joka saa aikaan mustat tai ruskeat hiukset sekä feomelaniinia, joka tuottaa punaiset hiukset.

Hiustenlähtö

Joskus hiuksia lähtee normaalia enemmän. Tämä voi johtua lukuisista eri syistä ja niitä voi lähteä eri tavoin; vaiva voi olla esimerkiksi paikallinen tai läiskittäinen tai hiukset voivat harventua tasaisesti. Joskus hiukset voivat lähteä myös kokonaan, ja tähän voi liittyä myös muiden ihokarvojen lähtöä. Useimmiten ”kaljuuntumisen” syy on perintötekijöissä ja hormoneissa. Monet ravitsemukselliset tekijät, vaikeat yleissairaudet, lääkkeet sekä lukuiset ulkoiset tekijät voivat johtaa hiusten harvenemiseen. Yleisimmät syyt on luokiteltu kolmeen eri tyyppiin:

1. Hajanainen hiustenlähtö

– esiintyy useimmiten sairauden tai rasituksen (esim. synnytys, leikkaus) aikana
– alkaa useimmiten 3-6 kk kuluttua rasituksesta
– syynä voi olla myös ravitsemukselliset tekijät, kuten raudan tai sinkin puute
– parantuu itsessään, kun keho palautuu normaalitilaan

2. Pälvikalju

– Alopecia arreata on sairaus, jossa hiuksia irtoaa paikoitellen
– pidetään autoimmuunina sairautena, jossa kehon vasta-aineet ”hyökkäävät” kehon omaa kudosta vastaan ja aiheuttavat hiustenlähdön
– usein surun tai stressin laukaisema reaktio
– yleensä hiukset kasvavat takaisin 3 kk kuluttua
– varsinaista hoitoa sairauteen ei ole

3. Miestyyppinen kaljuuntuminen

– hiukset harvenevat aluksi ohimojen alueelta
– hiusraja vetäytyy ylemmäs otsalle
– lopulta hiukset harvenevat myös takaraivolta ja päälaelta
– täysin normaali tila, joka johtuu geeneistä
– saattaa alkaa jo 17 – 20 v. iässä
– 2 erilaista hoitovaihtoehtoa: hiuspohjaan hierottava liuos (minoksidiili) ja nieltävä tabletti (finasteridi), jotka saattavat hidastaa hiustenlähtöä, jos hoito aloitetaan mahdollisimman varhain

Lähde: www.nicehouse.fi/kylpyhuone/hiukset/yleista.htm
Lena Berglund, ihotautilääkäri, www.tohtori.fi

Teksti: Sanna Mönkkönen / tuuli.net

X