Ruoka

Ricottajuusto on salainen ase, jolla viet pastan kokonaan uudelle tasolle – näin käytät italialaista tuorejuustoa

Ricotta on kuohkea italialainen tuorejuusto, jota voi syödä sellaisenaan, lisätä pastakastikkeeseen tai sosekeittoon, sipaista leivän päälle ja käyttää leivonnassa tuorejuuston tapaan. Kokkaa pääruoaksi täyteläinen ricottapasta ja leivo jälkkäriksi uskomattoman mehevä kirsikka-ricottakakku. Nappaa ohjeet ja parhaat käyttövinkit!

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Ricottajuusto on italialainen tuorejuusto, joka sopii niin makeaan kuin suolaiseenkin ruoanvalmistukseen.

Ricotta on kuohkea italialainen tuorejuusto, jota voi syödä sellaisenaan, lisätä pastakastikkeeseen tai sosekeittoon, sipaista leivän päälle ja käyttää leivonnassa tuorejuuston tapaan. Kokkaa pääruoaksi täyteläinen ricottapasta ja leivo jälkkäriksi uskomattoman mehevä kirsikka-ricottakakku. Nappaa ohjeet ja parhaat käyttövinkit!

Ricottajuusto on herasta valmistettava tuorejuusto, jota tehdään kaikkialla Italian juustontuotantoalueilla. 

Ricottaa on useaa erilaista ja sitä myydään harkon tai korin muotoisena tai liemeen säilöttynä. Ricotta romana valmistetaan lampaanmaidon herasta ja ricotta di vacca lehmänmaidon herasta. Ricotta tipo dolce tarkoittaa suolaamatonta juustoa, ricotta tipo forte kypsynyttä, ricotta salata suolattua ja ricotta affumicata savustettua. Ricotta secca tarkoittaa kovaa raastettavaa juustoa. 

Itse tehty ricottajuusto

Ricotta on italialainen tuorejuusto, jota voi ostaa kaupasta valmiina, mutta sitä on helppo valmistaa myös itse. Ricotta on sanan tarkassa merkityksessä ”uudelleen keitetty” ja valmistetaan siis maitoa keittämällä. Maito juoksettuu hapon ansiosta, jolloin maidon hera erottuu valuttaessa ja syntyy ricottaa. 

Italiassa ricottaa myydään vain sen valmistuspäivänä, jolloin juusto myös tulisi käyttää. Kotitekoista ricottaa voi kuitenkin säilyttää jääkaapissa muutaman päivän.

Ohje: Kotitekoinen ricotta

Ricotan käyttö

Rakenteeltaan tiivis, mutta silti pehmeä ja kepeä ricottajuusto on raikas vaihtoehto tavalliselle tuorejuustolle. Ricottaa löytää kaupassa juustohyllystä, yleensä muiden tuorejuustojen välittömästä läheisyydestä.

Ricottan rasvapitoisuus on 20 % kuiva-aineesta. Se on maultaan hiukan makeaa, ja se sopii monenlaiseen käyttöön niin makeaan kuin suolaiseenkin leivontaan sekä ruoanvalmistukseen tai vaikka leivän levitteeksi siltään. 

Lämpimiin ruokiin ricottajuusto sopii kevyesti lämmitettynä tai nokareina valmiin ruoan päälle. Lusikoi maustettuja tai maustamattomia ricottanokareita sosekeiton somisteeksi. Ricottajuusto sopii myös vastapaistetun kuuman pizzan päälle tuomaan makuun täyteläisyyttä juuston sijaan tai oheen. Lasagnea tehdessä ricotta tarjoaa helpon oikotien: korvaa juustokastike ricottalla. 

Makeissa leivonnaisissa ja jälkiruoissa ricottalla on helppo keventää kermaisten jälkiruokien makua ja rakennetta. Varsinkin monissa tuorejuustoissa on enemmän rasvaa kuin ricottajuustossa, joten parhaimmillaan ricottalla voi keventää myös hieman herkkujen energiamäärää. 

Voit käyttää ricottaa esimerkiksi maitorahkan tai perinteisen tuorejuuston tilalla vaikkapa marja- tai hedelmämoussessa sekä muissa vaahdotetuissa jälkiruoissa. Vatkaa rakeinen ricottajuusto ensin toisessa astiassa sileäksi ja lisää se sitten muiden ainesten joukkoon.

Suolaisissa leivonnaisissa ricottaa kannattaa kokeilla esimerkiksi suolaisessa piirakassa tuorejuuston tai ranskankerman tapaan.

Ricottajuusto täytelöittää makeat herkut 

Ricottajuusto antaa kakkutaikinoihin mehevyyttä ja kuohkeutta. Neutraalin makuisena se jättää hyvin tilaa muille aineksille, kuten makeille kirsikoille ja raikkaalle sitruunalle. Kirsikka-ricottakakku on kuohkea ja ihanan mehevä kesäpäivän kakku! Tarjoa leivonnainen siltään tai kermavaahdon kera, nam!

Pannareihin ja lettuihin ricottajuusto tuo kuohkeutta ja täyteläisyyttä. Supersuloiset ricottapannarit maistuvat vaikka viikonloppubrunssilla paistetun pekonin, voi-vaahterasiirappikastikkeen sekä paistettujen omenoiden kera. 

Sitruuna-ricottapannacotta on raikas päätös aterialle. Sen voi tehdä valmiiksi jääkaappiin jo edellisenä päivänä.

Ricottajuusto sopii myös suolaisen nälkään

Ricotta on loistava pastan kaveri. Ricottaa kannattaakin ehdottomasti hyödyntää pastakastikkeiden valmistuksessa. Lempeän makuinen ja pehmeä ricottajuusto ei kaipaa seuraansa voimakkaita mausteita. Esimerkiksi tilkka sitruunamehua sekä tuoreet yrtit sopivat ricottapastan mausteeksi.

Sipaise ricottajuustoa sellaisenaan tai maustettuna leivälle tuorejuuston tai muun levitteen sijasta. Mausta juusto roseepippurilla ja sitruunalla sekä hunajalla, tuoreella basilikalla sekä ripauksella suolaa ja levitä seos grillatuille leipäviipaleille. Sitruuna-rosépippuriricotalla sivellyt leivät sopivat alkupalaksi tai pieneen naposteluun viinilasillisen kanssa.

Ricottajuusto ja kananmunat ovat loistava pari. Ricottamunat onkin aivan supermaukas kananmunaruoka, joka toimii loistavasti  brunssilla, mutta myös lounasruokana runsaan ja raikkaan salaatin kera nautittuna.

Lisää ricottaa salaatteihin

Salaatteihin ricottaa kannattaa käyttää tutun raejuuston tapaan. Erityisen ihanaa se on kesäkurpitsan tai tuoreen parsan kanssa. 

Kesäkurpitsa-ricottasalaatti valmistuu yksinkertaisista raaka-aineista, mutta hurmaa herkkusuut. Salaatti saa muhkean maun uunissa paahtamalla ja on raikas lisuke esimerkiksi paistetulle lohelle tai broilerille.

Talviaikaan ricotan voi yhdistää makean persimonin ja marinoidun punasipulin kanssa. Näistä aineksista syntyy vaikkapa ihana joulupöydän salaatti.

Lue lisää Kotiliesi.fi: Tuorejuustot ovat todellisia monikäyttöaineksia leivontaan, levitteeksi ja ruoanlaittoon – kokosimme suosituimmat reseptit!

X