Työ ja raha

Tilaatko tavaraa Sheiniltä tai Temusta? 5 syytä, miksi halpistuotteen tilaaminen ulkomailta voi olla riski

Laadultaan heppoiset tuotteet voivat aiheuttaa turvallisuusriskejä. EU:n ulkopuoliset verkkokaupat myyvät tuotteita, joista on löydetty esimerkiksi syöpävaarallisia kemikaaleja.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock

Jos tilaat tuotteita EU:n ulkopuolelta, tuotteiden turvallisuus ei ole taattua.

Laadultaan heppoiset tuotteet voivat aiheuttaa turvallisuusriskejä. EU:n ulkopuoliset verkkokaupat myyvät tuotteita, joista on löydetty esimerkiksi syöpävaarallisia kemikaaleja.

Ulkomaiset verkkokauppajätit, kuten kiinalaiset Shein ja Temu houkuttelevat ostajia edullisilla hinnoilla, laajalla tuotevalikoimalla, jatkuvalla somemainonnalla ja ilmaisilla toimituksilla. Halvoilla hinnoilla on kuitenkin kääntöpuolensa.

– Ostaja saa olla tarkkana, jos tilaa tuotteita EU:n ulkopuolelta, kertoo johtava asiantuntija Pipsa Korkolainen Tukesista eli Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta.

Listasimme viisi riskiä, joita Euroopan ulkopuolisten verkkokauppojen tuotteisiin liittyy.

1. Tuotteiden huono laatu

Vaikka kiinalaisen verkkokaupan tuote näyttäisi täsmälleen samalta kuin suomalaisen halpahallibrändin hyllyltä löytyvä tuote, tuotteilla voi olla paljon eroa keskenään.

Halpa tuote voi olla laadultaan heikko. Edullisia tuotteita valtavalla tahdilla valmistavien ultrapikaverkkokauppojen tuotteita ei ole tehty kestämään. Tarkoitus on saada ihmiset ostamaan uutta jatkuvasti.

Hajotessaan tuotteet voivat aiheuttaa turvallisuusriskejä.

2. Ehjienkään tuotteiden turvallisuus ei ole varmaa

Ulkomaiset verkkokauppa-alustat voivat suhtautua tuotteiden turvallisuuteen välinpitämättömästi. Esimerkiksi Sheinistä ostettu CE-merkinnällä varustettu nalle sisälsi osia, jotka irtosivat helposti ja aiheuttivat lapselle tukehtumisvaaran.

– On hyvä tietää, että EU:n ulkopuolisissa verkkokaupoissa myytäviä tuotteita ei välttämättä ole tarkoitettu EU:n markkinoille.

Vuonna 2021 muutamat EU:n jäsenmaat, mukaan lukien Suomi, tilasivat verkkokaupoista testattavaksi pyöräily- ja skeittikypäriä, jotka ulkonäöltään muistuttivat brändituotteita.

Yksikään testatusta viidestä kypärästä ei läpäissyt EU:n kypärille asettamia turvallisuusvaatimuksia. Ne eivät esimerkiksi olleet tarpeeksi kestäviä eivätkä vaimentaneet iskuja niin kuin kypärän pitäisi. Myös kypärien osat, kuten leukahihna, olivat heikkolaatuisia.

3. Tuotteet voivat sisältää haitallisia ja vaarallisia kemikaaleja

Kemikaalit ovat hyvin tyypillinen riski Euroopan ulkopuolisten verkkokauppojen tuotteissa.

– Tuotteista on löydetty esimerkiksi lisääntymisterveydelle vaarallisia ja syöpävaarallisia kemikaaleja.

Haitallisia kemikaaleja voi olla missä vain: vaatteissa, koruissa, leluissa, kosmetiikassa tai kodin tekstiileissä. Esimerkiksi Sheinistä hankituista korvakoruista löytyi kadmiumia. Kyse on myrkyllisestä raskasmetallista, joka voi vaurioittaa munuaisia ja luustoa sekä aiheuttaa syöpää.

Myös tuotteiden pakkaustavalla on merkitystä.

– Esimerkiksi vuodevaatteet voivat olla kyllästetty erilaisilla suoja-aineilla, kuten homeenestoaineilla. Ne voivat haista omituiselta ja aiheuttaa jopa hengenahdistusta. Näistä tulee tasaiseen tahtiin ilmoituksia Tukesille.

4. Sähkölaitteet voivat aiheuttavat tulipaloriskin

Kaukomailta tilatut sähkölaitteet eivät välttämättä täytä EU:n turvallisuusvaatimuksia. Ne voivat aiheuttaa tulipalo- ja sähköiskuriskin.

EU-alueen ulkopuolelta tilatuissa latureissa puutteena on usein riittämätön eristys. Se voi aiheuttaa riskin, että verkkojännite päätyy siihen kosketuksessa olevaan latausliittimeen.

Myös jännitteet voivat ulkomaisissa sähkölaitteissa olla erilaiset kuin Suomessa. Eri jännitealue on erityisesti riski silloin, jos laite on suunniteltu toimimaan pienemmällä jännitteellä.

Esimerkiksi USA:ssa jännitealue on pienempi kuin Suomessa. Jos laitteen eristys on tehty ja muut komponentit valittu alempaa jännitettä varten, meidän verkkojännitteellämme laite joko rikkoutuu nopeasti, ylikuormittuu tai aiheuttaa sähköiskun vaaran.

Lue myös Kotiliesi.fi: Käytätkö jatkojohtoa jatkuvasti? Ei kannattaisi – yhteen paikkaan niitä ei suositella lainkaan

5. Rahoja ei välttämättä saa takaisin

Jos EU:n ulkopuolelta tilattu tuote paljastuu heikkolaatuiseksi, vialliseksi tai vaaralliseksi, rahoja ei välttämättä saa takaisin, ellei tilausta ole tehnyt luottokortilla. Kuluttajaviranomaiset eivät myöskään voi auttaa samaan tapaan kuin silloin, kun tuote on ostettu EU-alueen verkkokaupasta.

Viimeistään joulukuussa myös EU:n ulkopuolisille verkkokaupoille tulee velvollisuudeksi ilmoittaa sivustoillaan yhteystiedot, joihin kuluttajat voivat olla tarpeen vaatiessa yhteydessä ongelmatilanteiden varalta.

– On kuitenkin aina mahdollista, että markkinoille jää toimijoita, joita on vaikea tavoittaa.

Lue myös: Kannattaako netissä maksaa debitillä vai creditillä – tiesitkö tätä verkkokaupassa maksamisesta?

Mitä tehdä, jos ulkomailta tilattu tuote aiheuttaa ongelmia?

Vaikka viallisesta tuotteesta ei saisi rahoja takaisin, turvallisuuspuutteista on tärkeää tehdä ilmoitus verkkokauppaan, jotta se voi ottaa tuotteen pois myynnistä.

– Se voi jopa säästää henkiä.

Ennen kuin tuotteen tilaa kaukomailta, kannattaa tarkistaa OECD:n kansainvälisestä portaalista, ettei ole ostamassa jo jossain päin maailmaa vaaralliseksi havaittua tuotetta. Tiedot vaarallisista tuotteista julkaistaan myös EU:n Safety Gate -järjestelmän verkkosivuilla. Sivustolla voi tutkia, millaisia riskejä eri tuoteryhmissä, kuten kosmetiikassa, vaatteissa tai sähkölaitteissa, on yleisesti todettu. 

– Joskus voi olla niin, että tuote, joka on kertaalleen vedetty pois markkinoilta, on dumpattu toiseen verkkokauppaan myyntiin.

Joulukuussa 2024 myös kuluttajille tulee mahdollisuus ilmoittaa Safety Gaten kautta tuotteista, jotka voivat aiheuttaa riskin terveydelle ja turvallisuudelle.

EU:n ulkopuolelta tilaaminen on omalla vastuulla – valvontaa tehdään vain pistokokein

Viranomaiset eivät juurikaan valvo verkossa EU:n ulkopuolella myytäviä tuotteita, joten tuotteiden tilaaminen kaukomailta on täysin omalla vastuulla.

Valvonta on pistokokeenomaista, eikä Tullilla ole resursseja käydä jokaista postipakettia läpi. Myös Tukesin pienet resurssit käytetään siellä, missä pystytään kunnolla vaikuttamaan.

– Jos jokin yksittäinen tuote jää meidän seulaan, voimme lähettää kauniin pyynnön sen EU:n ulkopuolisen valtion viranomaisille, josta käsin verkkokauppa toimii. Myyjä saattaa kuitenkin olla kadonnut kuin tuhka tuuleen eikä välttämättä vastaa yhteydenottoihin. Tosiasiallinen mahdollisuus ryhtyä toimiin on ollut heikoissa kantimissa. EU:n uudet verkkokauppa-alustoja koskevat säännökset pyrkivät taklaamaan juuri tätä ongelmaa.

X