Terveys

Noidannuoli iskee tilanteissa, joissa selän venähdystä ei osaa odottaa – lue hoito-ohjeet ja varoitus virheestä, johon moni saattaa sortua

Noidannuoli helpottaa tyypillisesti muutamassa päivässä. Tiettyä virhettä ei kannata tehdä, jotta paraneminen ei pitkity.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock

Noidannuoli iskee usein arkisen liikkeen seurauksena.

Noidannuoli helpottaa tyypillisesti muutamassa päivässä. Tiettyä virhettä ei kannata tehdä, jotta paraneminen ei pitkity.

Noidannuoli eli äkillinen, viiltävä alaselkäkipu iskee tyypillisesti täysin yllättäen. Kyseessä on alaselän nikamarakenteen ja siihen liittyvien nivelsiteiden ja lihasrakenteiden ärtymistila, joka syntyy usein huolettomasti ja nopeasti tehdyn liikkeen seurauksena.

– Esimerkkinä käy roskan noukkiminen lattialta. Raskaan esineen nostaminen sen sijaan aiheuttaa harvemmin noidannuolta, sillä silloin liikkeeseen valmistaudutaan ja keskitytään paremmin, fysioterapeutti Niko Kortelainen Fysios Mehiläiseltä kertoo.

Noidannuolen oireet

Noidannuolen oireena on pistävä ja viiltävä paikallinen kipu selässä. Kipu kestää keskimäärin muutaman päivän, mutta joskus se voi jatkua jopa parin kolmen viikon ajan.

Kivun vuoksi selän asento voi myös väliaikaisesti vinoutua, kun lihasjännitys vetää selkärankaa käyrään asentoon. Myös liikkuminen usein hankaloituu.

– Etenkin alkuvaiheessa noidannuoli voi vaikeuttaa sängystä liikkeelle pääsyä. Monet kertovat, että sängystä on ensin laskeuduttava polviseisontaan ja siitä sitten vähitellen liikkeelle.

Noidannuoli voi helpottua lääkkeettömin kotikonstein

Suurin osa noidannuolista menee ohi kotihoidolla muutamassa päivässä. Esimerkiksi selän lepoasento voi helpottaa selkäkipua. Kortelainen vinkkaa kokeilemaan selinmakuuta lattialla niin, että pohkeet on nostettu sohvan tai tuolin reunalle. Lonkat ja polvet ovat suorassa kulmassa ja hengitys on rauhallista.

Selkään voi myös kokeilla laittaa kylmää tai kuumaa. Kylmähoitona toimii kylmäpakkaus tai pakastevihannespussi, ja lämpöhauteena puolestaan voi käyttää esimerkiksi mikrossa lämmitettävää kauratyynyä.

– Aina ei ole selvää, kumpi on automaattisesti parempi vaihtoehto. Jokainen voi itse kokeilla, tulisiko kylmästä tai lämmöstä helpotusta kipuun.

Heti, kun noidannuoli alkaa edes hiukan helpottaa, kannattaa lähteä liikkeelle. Vuodelepoa ei noidannuolen hoitona suositella, sillä se hidastaa paranemista.

Kävely on monesti parasta apua selän hoitoon. Paikoilleen ei siis ole syytä jäädä, vaikka kipua vielä tuntuisi.

Sietämätön kipu ja tietyt oireet ovat syy lähteä lääkäriin

Lääkkeettömien hoitokeinojen lisäksi – etenkin ensimmäisinä päivinä – myös tulehduskipulääkkeet voivat tulla tarpeeseen.

Noidannuolen hoitoon voidaan myös määrätä lihaksistoa rentouttavia reseptilääkkeitä. Jos kipu on niin voimakasta, ettei sen kanssa pysty olemaan, kannattaa siis lähteä lääkäriin.

Myös silloin, jos selän paikalliseen kipuun liittyy muita oireita, kuten ongelmia tai muutoksia virtsarakon tai suolen toiminnassa, alaraajoihin säteilevää voimakasta kipua tai jalkojen tunnottomuutta tai heikkoutta, lääkäriin on syytä lähteä saman tien. Tällöin syynä voi olla esimerkiksi välilevyn tai nikaman aiheuttama voimakas paine hermorakenteeseen. Myös kasvain voi olla mahdollinen syy hermorakenteen paineelle.

– Lääkäriin hakeutuminen on oleellista, jotta hermoon ei jää pysyvää vauriota, mikä johtaisi halvaukseen tai kipuihin.

Lue myös Seuran artikkeli: Jäätävä noidannuoli vei pitkälle sairauslomalle – Vino lantio sai selän kuormittumaan väärin

Noidannuoli voi iskeä hyväkuntoiseenkin, mutta tietyt asiat vähentävät todennäköisyyttä

Noidannuoli ei katso ikää tai terveyttä. Se voi tulla minkä ikäiselle ihmiselle vain, tosin lapsilla ja nuorilla se on harvinaisempi.

Myöskään hyvä kunto ei täysin ehkäise noidannuolta.

– Selän ja lantioon alueen liikkuvuudesta ja lihaskunnosta huolehtiminen sekä säännöllinen liikkuminen ovat kuitenkin parasta noidannuolen ehkäisyä. Noidannuoli ei ole niin todennäköinen, jos edellä mainitut asiat ovat kunnossa.

Lue myös: Heitä hyvästit jäykkikselle! 7 teholiikettä, jotka lisäävät selän liikkuvuutta

X