Terveys

Millaista on vaarallinen selkäkipu? Asiantuntija kertoo, milloin selkäsäryn taustalla voi olla vakavampi vaiva

Selkäkipu on tavallinen vaiva. Vain erittäin harvoin sen taustalla on jokin vakava sairaus. Selkäkivun merkittävimmät riskitekijät ovat liikkumattomuus, lihavuus ja tupakointi.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
iStock

Useimmiten selkäkipu tuntuu alaselässä liikejäykkyytenä ja kipuvihlaisuina oireillen.

Selkäkipu on tavallinen vaiva. Vain erittäin harvoin sen taustalla on jokin vakava sairaus. Selkäkivun merkittävimmät riskitekijät ovat liikkumattomuus, lihavuus ja tupakointi.

Lähes jokainen kärsii elämänsä aikana jonkinasteisesta selkäkivusta. Mutta millaista on vaarallinen selkäkipu?

Kivulle voi olla vakava ja tarkka syy, mutta useimmiten selkäkipu on niin kutsuttua epäspesifistä paikallista alaselkäkipua, jolle ei yleensä ole löydettävissä yksiselitteistä aiheuttajaa.

– Useimmiten selkäkipu tuntuu alaselässä liikejäykkyytenä ja kipuvihlaisuina oireillen. Tavallisimmat syyt selkäkivun taustalla ovat hyvälaatuisia, normaaliin elämään ja ikääntymiseen kuuluvia, mutta ajoittain oireilevia pikkunivelten ja välilevyjen kulumia tai selän lihasperäisä kipuja, sanoo HUSin ja Helsingin yliopiston ylilääkäri ja professori Jari Arokoski.

Selkäkivun kanssa ei kannata jäädä paikoilleen

Arokosken mukaan tavallisesta selkäkivusta toipuminen vie hyvin hoidettuna yleensä päiviä tai enintään muutamia viikkoja. Oireet saattavat pahentua tietyissä tilanteissa, kuten istuessa, kumarrellessa tai paikallaan ollessa. Vaikka kyseessä ei edes olisi vaarallinen selkäkipu, lääkärissä käynti saattaa olla paikallaan.

– Lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos selkäkipu muuttuu hyvin voimakkaaksi, pitkittyy, toistuu usein tai estää normaalin päivittäisen toiminnan. Sänkyyn tai paikalleen jääminen on toipumisen kannalta huonoin vaihtoehto, hän muistuttaa.

Pieni osa selkäkivuista johtuu välilevyn pullistumasta tai selkäydinkanavan ahtaumasta.

– Selkäydinkanavan ahtauman tyypillinen oire on katkokävely ja alaraajojen tuntohäiriöt tai voimattomuus. Iskiaksen taustalla on usein välilevyn pullistuma tai välilevytyrä, joka painaa hermojuurta aiheuttaen alaselästä alaraajaan säteilevää kipua, Arokoski summaa.

Milloin kyseessä on vaarallinen selkäkipu?

Vakavampia, mutta huomattavasti harvinaisempia syitä selkäkivun taustalla ovat esimerkiksi selkärangan kasvaimet ja tulehdukset sekä ratsupaikkaoireyhtymä. Tällainen vakava tai spesifin sairauden aiheuttama syy on selkäkivun takana vain noin prosentissa tapauksissa.

Arokosken mukaan esimerkiksi kasvaimesta johtuvalle selkäkivulle on tyypillistä jatkuva ja asteittain lisääntyvä selkäsärky, joka vaivaa myös levossa.

– Jos selkäkivun syynä on esimerkiksi selkärangan kasvain, oireina on usein myös heikentynyt yleiskunto ja mahdollinen tahaton painonlasku, sillä selässä oleva kasvain on useimmiten levinneen syövän etäpesäke. Selkäkipu on kuitenkin hyvin harvoin edenneen syövän ainoa oire, hän painottaa.

Selkärangan tulehdus puolestaan oireilee Arokosken mukaan yleensä lämmönnousuna ja alaselkäkipuna, joka voi säteillä myös pakaroihin ja alaraajoihin.

– Selkärangan tulehduksessa bakteeri kulkeutuu veriteitse selkänikamaan ja välilevyyn aiheuttaen tulehduksen.

Lue myös Kotilieden artikkeli: Selkävaivat eivät aina oireile selässä, vaan kipu voi tuntua reidessä tai sisäelimissä – katso kuvasta, missä päin kehoa selkäsairaudet voivat vihoitella

Vaarallinen selkäkipu: Yleistilan muutokset on hyvä selvittää

Lääkäriin on hyvä mennä myös, jos selkäkipuun liittyy virtsaamisvaikeuksia tai ulosteen karkailua. Syynä voi joskus olla niin kutsuttu ratsupaikkaoireyhtymä, joka on nopeaa kirurgista hoitoa vaativa tila.

– Ratsupaikkaoireyhtymässä esimerkiksi iso välilevytyrä painaa selkäytimen pääteosaa tai selkäytimen häntää (cauda equina), jolloin hermojen toiminta häiriintyy vaikuttaen virtsarakkoon ja peräaukon sulkijalihakseen.

Arokoski muistuttaa, että ylipäänsä syyt yleistilan laskun taustalla tulisi aina selvittää.

Tutkimalla saadaan selville, onko kyseessä vaarallinen selkäkipu vai jotain muuta.

– Joskus harvoin selkäkivun taustalla voi olla esimerkiksi vatsalaukkuun, suolistoon, virtsarakkoon, kohtuun tai aorttaan liittyvä sairaus, joka aiheuttaa kipua selän alueelle. Myös tapaturmista tai osteoporoosista johtuvat murtumat vaativat jatkoselvittelyä.

X