Terveys

Tuliko kehuttua laihtunutta sukulaista? Jätä ensi kerralla väliin

Kehuksi tarkoitettu kommentti toisen kehosta voi kätkeä sisäänsä haitallisen sanoman. Tiettyjen puhetapojen suhteen Syömishäiriöliiton asiantuntija olisi erityisen varovainen.

Teksti:
Jaana Kalliokoski
Kuvat:
iStock

Haitallinen kehopuhe on hyvä tunnistaa. ©iStock

Kehuksi tarkoitettu kommentti toisen kehosta voi kätkeä sisäänsä haitallisen sanoman. Tiettyjen puhetapojen suhteen Syömishäiriöliiton asiantuntija olisi erityisen varovainen.

On olemassa kehoa koskevia puhetapoja, joiden haitallisuutta moni ei ehkä tule ajatelleeksi. Listasimme esimerkkejä tyypillisistä haitallisista puhetavoista, joita ennen on viljelty omasta tai toisen kehosta. Syömishäiriöliiton asiantuntija Katri Mikkilä kertoo, mikä esimerkeissä on ongelmallista.

1. ”Näytätpä hyvältä, olet tainnut laihtua!”

Tämä on klassikko, joka lipsahtaa edelleen hyvin monen suusta. Lausahdus on haitallinen, koska se sisältää oletuksen, että laihtuneena näyttää aina paremmalta kuin isomman kokoisena. Kohteliaisuudeksi tarkoitettu lausahdus ylläpitää hoikkuusnormia ja ajatusta, että muunlaisena kuin hoikkana ei voi olla hyvännäköinen ja viehättävä.

Emme myöskään voi aina tietää, miksi ihminen on laihtunut. Laihtumisen taustalla voi olla esimerkiksi sairastuminen tai syömishäiriö, jonka vuoksi ihminen voi oikeasti huonosti.

Mielestäni toisen kehoa ei tarvitse kommentoida lainkaan. Emme ole ulkonäkömme tai kehomme koon puolesta velkaa kenellekään, emmekä tarvitse arviointia kelpaavuudestamme muilta ihmisiltä – varsinkaan pyytämättä.

Jos toiselle haluaa kuitenkin sanoa jotain positiivista, voi miettiä, millä muilla tavoilla toista voi kehua kuin viittaamalla ulkonäköön. Esimerkiksi ”sinusta huokuu hyvä energia”, ”seurassasi on hyvä ja kiva olla” tai ”sinähän säteilet” tuntuvat varmasti toisesta hyvältä. Toisen kehuminen edellyttää sitä, että myös tarkoittaa sitä, mitä sanoo.

Lue myös: Adele laihtui – mutta miksi siitä syntyi kohu? Psykologi kertoo

2. ”Minun pitäisi saada pudotettua viisi kiloa pois.”

Mikä ihmeen maaginen viisi kiloa? Ja miksi se on asia, josta pitäisi puhua muille? Tällainen puhe alleviivaa ja normalisoi haitallista laihdutuskulttuuria. Valitettavan moni syömishäiriö saa alkunsa tällaisista muka-viattomista laihdutustavoitteista.

Viiden kilon painonpudotusta tavoittelevat pääasiassa he, joilla ei ole sille terveydellisiä perusteita, vaan tarve on yleensä pelkästään ihmisen oman pään sisällä.

Väitän silti, ettei kukaan meistä ole yhtään sen onnellisempi viisi kiloa laihempana, vaikka maailma ympärillä sellaista yrittääkin uskotella.

3. ”Olet niin hoikka, ettei sinun tarvitse laihduttaa.”

Tällä viestimme, että hoikkuus on jotain, mitä jokaisen pitäisi tavoitella ja laihdutuksen paineesta saavat vapautuksen vain he, jotka elävät kehoihanteen mukaisissa kehoissa.

Haitallinen kehopuhe
Toisen kehoa ei tarvitse kommentoida lainkaan. ©iStock

4. ”Näytänkö tässä lihavalta?” ”Et näytä, näytät kauniilta!”

Kysymyksen asettelu ja tyypillinen vastaus pitää sisällään ajatuksen, että lihava ihminen ei voi näyttää kauniilta. Tämä on herkullinen paikka haastaa kehonormatiivista ajattelua.

Miksi ei saisi näyttää lihavalta? Miksi ylipäätään pelkäämme näyttää lihavalta? Miltä kysymys kuulostaa lihavan ihmisen korvissa?

5. ”Vau, oletpa rohkea, kun pukeudut tuolla tavalla!”

Kun lihava ihminen pukeutuu paljastavasti, hän usein herättää toisissa ajatuksen rohkeasta pukeutumisesta. Mutta miksi näin kommentoidaan vain kookkaiden kehojen kohdalla? Se ylläpitää vääristynyttä kehoihannetta ja normeja, miten milläkin keholla voi ja kuuluu pukeutua. Tietynlaiset kehot saavat näkyä, mutta jos muut tekevät sen, he ovat rohkeita. Tähän liittyy myös ajatus, että vain tietynlaiset kehot ovat tervetulleita esimerkiksi uimarannalle.

Mitä enemmän kaikenlaisissa kehoissa elävät pukeutuvat haluamallaan tavalla, sitä enemmän sille tulee myös tilaa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Miten voisimme oppia näkemään kaikki kehot kauniina? ”Läskiviha on samanlainen asia kuin naisviha – jokainen meistä kantaa sitä mukanaan”

6. Sukulainen lapselle: ”Sinusta on tullut ihan äitisi näköinen! ”Äiti: ”Minä nyt olen tällainen rumanpuoleinen.”

Sukulaisen neutraali kommentti lapselle on harmiton, mutta jos äiti toisaalla haukkuu ulkonäköään tai kehoaan, hän tulee samalla haukkuneeksi myös lapsensa ulkonäköä ja kehoa.

Pieni ottaa isosta mallia kaikessa, myös siinä, miten toinen suhtautuu kehoonsa, painoonsa, ulkonäköönsä tai ylipäätään itseensä. Kritisoiva tai vähättelevä puhe on sellaista, joka valuu helposti suoraan lapseen ja hänen itsetuntoonsa.

7. ”Sinun pitäisi syödä vähemmän ja liikkua enemmän.”

Valitettavan moni edelleen ylläpitää vahingollista syö vähemmän, liiku enemmän -mantraa. Oletetaan ikään kuin automaattisesti, että hoikka ihminen liikkuu paljon ja lihava puolestaan on sohvaperuna.

Onneksi moni asiantuntija on kyseenalaistanut mantran. Se, jolta tällaisen kommentin kuulee, paljastaa, miten vähän asioista tietää. Hän saattaa itse olla sellainen, jonka kehon luontainen paino osuu painoindeksin mukaiselle normaalipainoalueelle, jolle liikkuminen on helppoa ja jolla on terve ruokasuhde. Nämä asiat eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Usein ihminen yrittää syödä vähemmän mutta syökin liian vähän, jolloin neuvo on pelkästään vahingollinen. Pitäisi kannustaa syömään paremmin ja itselle sopivalla tavalla, säännöllisesti ja riittävästi.

Jos aina sanotaan, että liiku enemmän, hämärtyykö käsitys siitä, mikä on tarpeeksi liikuntaa? On ihmisiä, jotka liikkuvat terveyden näkökulmasta liian paljon, mutta heitä ei kyseenalaisteta, päinvastoin, heitä jopa ihaillaan.

Helposti ajatellaan, että lihava ihminen ei pysty tai jaksa liikkua ja tehdä samoja asioita kuin hoikka. Ja toisinpäin, hoikan ihmisen ajatellaan olevan jaksava ja kykenevä. Kehon koosta ei kuitenkaan voi yksinkertaisesti päätellä, kuinka paljon ihminen jaksaa liikkua ja tehdä asioita.

Vähän samaan kategoriaan kuuluu ajatus, että jos hoikka ihminen syö kävellessään, hän on tehokas, mutta jos lihava tekee näin, hän on ahne.


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 29/2024.


X