Hanna Sumari
Hanna Sumari käyttää estrogeenigeeliä mielialaoireiden lievittämiseen. – Olen sairastanut masennuksen, enkä halua kokea sitä onttoutta enää.
Terveys

Vaihdevuodet opettivat Raakel Lignelliä, Hanna Sumaria ja Varpu Tavia: ”Vaihdevuodet ovat kuin toinen murrosikä”

Vaihdevuosista voi seurata kosolti hyvää. Kulttuurin monitoiminainen Raakel Lignell oppi olemaan lempeämpi itselleen. Mediavaikuttaja Hanna Sumari huomasi, että nolot ongelmat kannattaa jakaa. Kirjailija Varpu Tavi nauttii elämästään ilman kuukautisia.
Teksti: Maria Tojkander Kuvat: OM-arkisto ja Sini Pennanen

Raakel Lignell

Jos Raakel Lignell voisi sanoa jotakin kolmen vuoden takaiselle itselleen, hän sanoisi, että relaa, nainen.

Raakel Lignell, 50: ”Löysin lempeän liikunnan hyödyt”

”Olin 47, ja minulla oli vaihdevuodet. Äidilläni ne alkoivat lähempänä kuuttakymppiä. Olin juuri taistellut itseni huippukuntoon, ja nyt elämä oli ohi. Siltä se tuntui.

Olin treenannut lujaa ja noudattanut tiukkaa vähähiilihydraattista ruokavaliota. Nautin siitä, kunnes tuli päivä, jona jalka ei enää noussut. Mikään ei tuntunut miltään, väsytti koko ajan. Painokin nousi. Onneksi tajusin mennä lääkäriin.

Vaihdevuosien lisäksi minulla todettiin myös kilpirauhasen vajaatoiminta. Raju kuntokuurini saattoi olla syynä kumpaankin. Jouduin luopumaan rankasta treenistä. Kun vielä jouduin tekonivelleikkaukseen synnynnäisen lonkkien virheasennon takia, oli pakko hyväksyä, etten voi hallita kehoani.

En halunnut lisää lapsia, minulla oli jo viisi. Silti tuntui, että käypä aikani naisena oli ohi. Minuun iski ikäkriisi.

Kokeilin hormonikorvaushoitoa, mutta migreenini paheni, joten lopetin. Kilpirauhaslääkityksen lisäksi hoidan itseäni fiksulla syömisellä ja lempeällä liikunnalla. En syö höttöhiilihydraatteja arkena, mutta elämässäni on myös juhlaa.

Lempeän liikunnan löysin, kun menin lonkan takia fysioterapeutille. Vaikka olin näennäisen lihaksikas, syvät lihakset olivat heikot. Aloin vahvistaa niitä hallituilla liikkeillä. Se olikin täsmäliikuntaa ikäiselleni naiselle, sillä estrogeenituotannon hiipuminen heikentää lantionpohjan ja muita syviä lihaksia ja kudosten kestävyyttä. Täsmätreenin ansiosta kehon hallinta parani ja mielenikin tasoittui. Se oli niin palkitsevaa, että kirjoitin fysioterapeutti Anne Purasen kanssa kirjan Raxun mukana kivusta tasapainoon.

Nyt tiedän, että kehoa voi maanitella, muttei pakottaa. En jaksa kuten nuorena, muttei tarvitsekaan. Enää en meinaa muistaa, mikä vaihdevuosissa oli olevinaan niin kauheaa.”

Hanna Sumari

Hanna Sumari käyttää estrogeenigeeliä mielialaoireiden lievittämiseen. – Olen sairastanut masennuksen, enkä halua kokea sitä onttoutta enää.

Hanna Sumari, 59: ”Sana ’mummotauti’ pitäisi kieltää”

”Vaihdevuodet. Minulla. En kokenut kummoisiakaan kuumia aaltoja, vaan olin aina umpijäässä. Olin myös aiempaa äreämpi. Mutta kun vuosi sitten tajusin, että tämä on nyt sitten sitä, olin paniikissa. Tuntui siltä, etten ole enää oikein ihminenkään. Se oli supernoloa.

Tulin kaapista Tallinnassa. Olin perheineni ravintolassa, jossa oli myös äänekäs seurue. Lähtiessämme sanoin heille kiivaaseen sävyyn, että tajuavatko he häiritsevänsä mekastuksellaan koko muuta ravintolaa! Ulkopuolella perheeni kysyi, mitä oikein olin tehnyt. Olin aivan maani myynyt. Satamassa näin, että seurue oli löytänyt minut Facebookissa ja lähettänyt yksityisviestin, jossa he haukkuivat minut pataluhaksi. Onneksi, sillä sain tilaisuuden pyytää anteeksi.

Tehtyäni sen aloin parkua. Koko vaihdevuosiahdistukseni ja -häpeäni ryöppysi ulos. Tämä on ihan hirveää! Vihaan tätä oloa! Tajuatko, että minulla on vaihdevuodet ja vihaan niitä! huusin miehelleni. Hän katsoi minua lempeästi ja sanoi, että tiesi kyllä. Sen jälkeen helpotti.

Myöhemmin kerroin vaihdevuosiin liittyneistä häpeästä ja ahdistuksesta myös blogissani ja sain huomata, etten ole tunteineni ainoa. Samalla tajusin, että nolot ongelmat kannattaa aina jakaa, koska vaikka me olemme ainutlaatuisia, ongelmamme harvoin ovat sitä.

Jälkikäteen minua naurattaa koko asia. Eihän minulla ole muissakaan suhteissa vaikeuksia olla se, mikä olen. Miksi sitten tässä? Olen löytänyt kaksi syytä: kulttuurimme ikuisen nuoruuden ihannointi ja vaihdevuosi-ikäisten naisten muka-vitsikäs pilkkaaminen. Minusta sana ’mummotauti’ pitäisi kieltää. Vaihdevuodet eivät ole mikään tauti.”

Varpu Tavi

Varpu Tavin mielestä elämä vaihdevuosissa helpottuu oikealla asenteella ja huumorilla.

Varpu Tavi, 60: ”En ole kaivannut kuukautisia sekuntiakaan”

”Minun ei ollut vaikeaa hyväksyä vaihdevuosiani. En ole kaivannut kuukautisiani sekuntiakaan.

Oireet alkoivat, kun olin 52. Heräilin kolmelta valvomaan. Tunne-elämä heilahteli kummallisesti, itsetunto romahteli. Ne olivat sellaisia murrosikäisen tunteita.

Pahimmillaan oireet olivat juuri ennen menopaussia, kun vuodot harvenivat ja muuttuivat runsaammiksi. Olin 54, kun vuodot loppuivat. Tunne-elämän heilahtelu ei loppunut siihen, mutta helpottui kyllä.

Olen kirjoittanut terveysaiheista, joten aloin penkoa asiaa. Paljastui, että keho käy vaihdevuosissa läpi valtavan hormonaalisen murroksen. Vaihdevuodet ovat kuin toinen murrosikä.

Käytännönläheinen asenne auttoi. Otin ohjakset käsiini, en ollut mikään lastu lainehilla. Tär-keää on myös huumori.

Kun mieli on maassa, hiilihydraattipitoinen lohturuoka himottaa. Yritin pitää itselleni vähän rotia, koska kasviksiin perustuva ja monipuolinen ruokavalio helpotti oloa. Ennen kaikkea pyrin liikkumaan, sillä liikunta vähentää oireita ja vaikuttaa hormonitoimintaan, luustoon, lihaksiin ja aivoihin – kaikkeen.

Estrogeenikorvaushoitoa en käyttänyt. Kun rintani olivat arimmillaan, sivelin niihin luonnollisen kaltaista progesteronia voiteena.

Nyt olen autuaasti ohittanut vaihdevuodet ja nautin siitä, ettei minulla ole enää kuukautisia. Mikäs sen ihanampaa kuin elää ilman mokomaa riesaa.

Vaihdevuodet ehkä herättävät monessa pelkoa oman naisellisuuden, seksuaalisuuden tai viehätysvoiman menettämisestä, mutta ei sellaista tarvitse tapahtua. On totta, että kun estrogeenin tuotanto hiipuu, hoikillekin naisille tulee helposti vaikkapa röllymaha. On se minullakin, mutta en tunne menettäneeni naisellisuuttani yhtään.”

X