Ihmiset ja suhteet

Deittivinkit miehille – Unohda esiintyminen ja keskity kuuntelemaan

Teksti:
Anna.fi

Miten suomalainen ja amerikkalainen treffikulttuuri eroavat toisistaan ja miksi? Miksi miehet suhtautuvat treffeihin kuin työhaastatteluun? Miten kiinnostus toiseen kannattaa ilmaista vaikuttamatta yli-innokkaalta? Entä mikä on parisuhdekouluttajan pahin treffimoka? Parisuhdekouluttaja ja tanssinopettaja Mikko Kemppe kertoo deittivinkit miehille.

Deittivinkit miehille - Unohda esiintyminen ja keskity kuuntelemaan

Oululaissyntyinen Mikko Kemppe on asunut Yhdysvalloissa yli kymmenen vuotta. Hän on opiskellut parisuhde- ja perheterapiaa Louisianan yliopistossa sekä ihmissuhdevalmentaja ja Miehet ovat Marsista, naiset Venuksesta -kirjan kirjoittaja John Grayn opissa Kaliforniassa. Alkuvuodesta 2011 Kemppe muutti takaisin Suomeen ja perusti salsakoulu Helsinki Salsa Academyn, jossa hän valmentaa oppilaitaan myönteiseen vuorovaikutukseen ja salsan huipulle. Ellien toimittaja kysyi Yhdysvaltain deittailukulttuuriin tottuneelta Kempeltä treffivinkkejä miehille.

Olet asunut yli kymmenen vuotta Yhdysvalloissa ja palannut vuosi sitten Suomeen. Miten Suomen ja Yhdysvaltain deittailukulttuurit eroavat toisistaan?

Amerikkalaisella deittikulttuurilla on juuret syvemmällä ja se on kehittynyt pidemmälle. Katselin teini-ikäisenä Oulussa, miten Paluu tulevaisuuteen -elokuvan Marty (Michael J. Fox) vie tytön autolla elokuviin. Ei minulla ollut teininä varaa eikä autoa, jolla viedä deittini elokuviin. Sitä paitsi Suomessa ajokortin saa vasta 18-vuotiaana, Yhdysvalloissa jopa 15-vuotiaana. Suomessa on talvisin kylmää ja pyörällä tai bussilla tytön hakeminen ulos ei välttämättä ole aivan yhtä romanttista. Tällaiset kulttuuriset ja maantieteelliset erot muokkaavat deittikulttuureja erilaisiksi.

Myös historian suuret tapahtumat vaikuttavat deittailukulttuuriin. Suomessa ei sotien aikana ollut aikaa kehittää parisuhteita. Miehet lähtivät rintamalle ja naiset ottivat vastuun työstä kodissa ja kodin ulkopuolella. Monet naiset kokevat edelleen hankalaksi ottaa aikaa itselleen ja rentoutumiseen. Moni tekee itsensä niin kiireiseksi, että aika ei riitä oman elämän miettimiseen.

Taloudelliset tekijätkin vaikuttavat deittikulttuuriin. Suomessa on Yhdysvaltoihin verrattuna viimeisen 100 vuoden aikana ollut taloudellisesti paljon tiukempaa, eikä parisuhteiden kehittämiseen ja deittikulttuurin kehittymiseen ole jäänyt aikaa. Yhdysvalloissa deittivalmennukset, -kurssit ja -seminaarit, speed dating -tapahtumat ja nettideittipalvelut ovat monelle arkipäivää. Tämä kehittää deittikulttuuria ja tekee siitä keskustelemisesta avoimempaa.

Deittivinkit miehille

Mukava deittikumppani on tiedossa ja enää pitäisi suunnitella treffit. Miten deittipaikka kannattaa valita? Ja kuka valitsee, nainen vai mies?

Deittipaikka kannattaa valita tilanteen mukaan eikä siitä kannata stressata liikaa. Kivoja tekemisiä voivat olla vaikkapa yhteinen tanssi- tai joogatunti, koripallopelin katsominen tai teatteriin taikka oopperaan meneminen. Romanttisia paikkoja voivat olla kaikki ravintolasta, kahvilasta ja elokuvateatterista merenrannalle, puistoon tai vaikka raitiovaunuun. Vinkkejä kannattaa katsoa oman kaupungin verkkosivuilta tai kysyä vaikkapa matkailutoimistosta.

Perinteiseen romantiikkaan kuuluu, että mies valitsee deittipaikan ja suunnittelee treffit. Kivojen ensitreffien ei tarvitse välttämättä maksaa paljon. Mies antaa itsestään vakuuttavan kuvan valitessaan treffipaikan ja suunnitellessaan ohjelman sen sijaan, että odottaisi naisen tekevän tämän.

Miten kiinnostus kannattaa ilmaista niin, että välttyy yli-innokkaan vaikutelmalta?

Mies voi tosiaan erehtyä silmaisemaan oman kiinnostuksensa naista kohtaan liian innokkaasti. Innokkuuden takana voi olla itseluottamuksen tai ymmärryksen puute. Mies ei kenties ole onnellinen omassa elämässään ja ajattelee, että miellyttämällä ja tekemällä naisen onnelliseksi myös hän itse tulee onnelliseksi. Toisinaan miehet ajattelevat naivisti löytäneensä täydellisen naisen. Kummassakaan tapauksessa nainen ei voi luottaa yli-innokkaaseen mieheen: ”Eihän tämä mies ole nähnyt minua huonona päivänä. Miten hän voi olla noin varma minusta ja tietää, että hän rakastaa tai on noin ihastunut”. Tyylikkäin tapa onkin rohkeasti ja yksinkertaisesti, tavallisella äänensävyllä kysyä: ”Moikka Kati, haluatko lähteä kahville ensi viikolla?”

Kun treffeille päästään, mistä löytyvät puheenaiheet? Mitä kannattaa jättää sanomatta?

Miesten yleisin virhe ensitreffeillä on, että he alkavat kehua ja pröystäillä omilla saavutuksillaan. Miehet ajattelevat ensimmäisiä treffejä työhaastatteluna: jos nyt kehun itseäni mahdollisimman paljon, on minulla mahdollisuus saada tämä poikaystävän pesti. Parempi ajatus itsestä kertomisen sijaan on osoittaa aitoa kiinnostusta deittikumppaniin ja siihen, mitä tällä on kerrottavana.

Deittivinkit miehille

Treffit ovat onnellisesti takana. Mikä on seuraava askel eli kuka soittaa tai ottaa muulla tavoin yhteyttä?

Miehet erehtyvät luulemaan, että deittien jälkeen naiselle ei kannata heti soittaa. Ei kukaan toki soita heti työhaastattelua seuraavana päivänä ja kysy, saiko todella työn. Miehen kannattaa silti aina soittaa deittien jälkeen ja kertoa kokemuksistaan. Jos deitti meni kivasti, voi soittaa ja tuntemuksistaan riippuen sanoa: ”Moikka Kati, halusin vain soittaa ja sanoa, että kanssasi oli tosi kivaa. Olen vähän kiireinen alkavalla viikolla, mutta soittelen loppuviikosta. Olisi tosi kiva nähdä viikon päästä”.

Jos kemiaa ei löytynyt, voi sanoa: ”Moikka Kati, halusin vain soittaa ja kertoa, että kanssasi oli tosi kiva jutella. Tuntuu silti, että en tuntenut kemiaa meidän välillä. Toivottavasti voidaan silti olla kavereita. Halusin soittaa ja kertoa tämän, toivon kaikkea parasta ja eiköhän me varmasti jossain törmäillä”. Miehet eivät aina ymmärrä, kuinka paljon nainen arvostaa pientä huomionosoitusta esimerkiksi puhelinsoiton muodossa.

Toisinaan treffeillä sattuu ja tapahtuu. Kerro jokin deittimokasi.

Hauska moka sattui, kun olin järjestänyt treffit San Franciscossa jäähalliin. Olin itsevarma, kasvoinhan sentään Oulussa ja melkein takapihallamme oli talvisin luistinrata. Deittikumppanini oli innoissaan kokeilemassa uutta. Vuokrasimme luistimet ja kaikki näytti hyvältä. Astuessamme jäälle huomasin jotain outoa: vuokraluistimet olivat taitoluistimia, joissa on jarrut edessä. Olin tottunut luistelemaan hokkareilla.

Aloitin varovasti ja olin heti lentää nokalleni. Selvisin kuitenkin ja tein pienen hypähdyksen, joka näytti suunnitellulta. Aloimme luistella varovasti yhdessä. Autoin deittiäni hieman ja hetken kuluttua hän osasi jo luistella ihan hyvin.

Miehinen mieleni alkoi kuitenkin huutaa vauhtia ja jännitystä. Päätin tehdä vaikutuksen deittiini ja painoin luistimeni kunnolla jäähän: pari askelta ja olin jo hyvässä vauhdissa. Unohdin täysin luistelevani taitoluistimilla. Polkaistuani lisää vauhtia painoin vahingossa jarrut jäähän ja lensin mahalleni. Tömähdin lujaa jäälle ja jopa hallin valvoja tuli katsomaan, olinko vielä kunnossa. Takkini ja vaatteeni olivat täysin jäähuurun peitossa ja tunsin kuinka niveliin ja polveeni sattui. En tietysti kehdannut sanoa tätä, vaan vakuutin olevani kunnossa.

Nauroimme deittini kanssa tapahtuneelle ja muistin oman opetukseni: treffeillä tärkeintä ei ole yrittää tehdä omilla taidoillaan vaikutusta.

Lue lisää:
Helsinki Salsa Academy
MarsVenus.com

Teksti: Anne

X