Ihmiset ja suhteet

Imetys

Teksti: Anna.fi

Jokaisella äidillä on omat tapansa imettää ja nettikin pullistelee erilaisia asentoja, vaatteita ja tapoja. Vain kokeilemalla löytää itselleen ja lapselle sopivan imetystavan. Tarkkoja ohjeita ei ole olemassa vaan jokainen lapsi-äiti suhde on yksilöllinen. Tavoitteena on, että imetys olisi molemmille positiivinen kokemus. Imetysasennon tulisi olla tietenkin mahdollisimman mukava ja rentouttava. Lapsen tulee saada kunnon ote nännistä ja ilman tulee kiertää lapsen nenän kautta.

Imetys

Imetystekniikka ja -vinkit

Kun haluat imettää makuulla niin nosta reilusti ylävartaloasi esim. tyynyjen päälle. Käänny jonkin verran sille kyljelle, jolta puolen haluat imettää, nosta vauva kainaloon sopivalle korkeudelle että lapsi ylettyy hyvin nänniin. Istualtaan imetettäessä variaatioita on useita, riippuen käytettävästä vaatetuksestakin. Paras tuoli on sellainen jossa on säädettävissä olevat selkä- ja käsinojat ja voit pitää jalkojasi pienen korokkeen päällä (kiikkutuoli). Tue lasta esim. tyynyllä siten, että lapsen asento on hiukan pysty ja nänni on hyvin saatavilla.

Jotta lapsi voi imeä, tarvitaan imemisrefleksin synnyttäminen. Siksi on tärkeää, että lapsi yltää nänniin koko nännipihan alueelta ja itse nänni osuu lapsen kitalakeen. Voit ohjata esim. sormin nänniä aluksi paremmin vauvan saataville, mutta hyvä alkuasento on kaiken a ja o. Älä lopeta rintaruokintaa väkisin; jos haluat irroittaa lapsen imetyksestä, paina nännipihan reunasta niin, että imuote irtoaa.

Syöttörytmi

Aikoinaan lapsen hoidossa suositeltiin kellon mukaan elämistä, mutta onneksi ajat muuttuvat ja tiede kehittyy. Rytmin taustalla tulisi olla luontainen vuorovaikutus lapsen kanssa. Kun muistaa, että rintojen ärsyttäminen imemisellä aiheuttaa entistä enemmän maidon kehittymistä, ja antaa lapsen imeä oman luonnollisen tarpeen mukaan, ollaan oikealla raiteella. Monenlaiset aikataulukiireet ja muut ongelmat voivat vaikeuttaa tilannetta, mutta olisi hyvä aina pyrkiä imettämisessä lapsen rytmiin. Imettäminen esim. julkisilla paikoilla on täten enemmän kuin hyväksyttävää. Eri asia on miten ympäristö sallii tällaisen toimintatavan.

Koska maitoa on alussa yleensä vähemmän, tarvitaan tiheämpiä syöttökertoja. On normaalia, että ensimmäisen 1-2 kuukauden aikana syöttörytmi vaihtelee, mutta pikkuhiljaa syöttövälit pitenevät kun tasapaino lapsen tarpeen ja maidon erityksen välille on syntynyt. Rinta tai lapsi ei ymmärrä tässä vaiheessa vielä yön päälle. Siksi yösyöttämisen välttäminen ei ole luonnollista maidon erittymiselle eikä lapsen tarpeelle. Yösyönti kyllä jää pois ajan kuluessa, lähtien lapsen omista tarpeista.

Syötä aluksi lasta molemmista rinnoista, jotta stimulaatio jakaantuu molemmille rinnoille. Imetä aluksi vain 1-2 minuuttia rintaa kohden ja lisää imetysaikaa päivittäin. Varo kuitenkin imettämästä liian kauan, jos rinnanpäät eivät tunnu kestävän rasitusta. Kun imetys on lähtenyt kunnolla käyntiin, voi aloitusrinnasta syöttää esim. 10 minuuttia ja sen jälkeen toisesta rinnasta niin kauan kuin lapsi haluaa.

Lypsäminen

Lypsämistä voi joutua tietyissä tilanteissa harjoittamaan. Lypsäminen tapahtuu joko käsin tai siihen tarkoitetulla pumpulla. Pumppuja on käsikäyttöisiä tai pienellä moottorilla varustettuna. Pumppuja on tarjolla myös vuokralle. Muista puhdistaa pumpun osat tarkkaan käytön jälkeen. Käsin pumppaaminen vaatii hiukan harjoittelua ja apua voi kysyä neuvolasta.

Lypsäminen voi tulla kyseeseen silloin kun on vaarana, että maito pakkautuu rintaan lapsen keskosuuden tai sairauden takia.

Imetyksen 10 kultaista sääntöä

1. Terveet vauvat syntyvät ”nestelastissa”, painon lasku alkuun on normaalia. Kyseessä ei ole lapsen riittämätön ravinnon saanti

2. Aloita rauhassa ja ole kärsivällinen, imetyksen sujumiseen voi mennä viikkoja tai kuukausia

3. Huvituttia ja tuttipulloa kannattaa välttää

4. Valitse hyvä asento itsellesi ja lapselle

5. Nielemisen tulee näkyä ja kuulua

6. Huolehdi, että lapsi imee tarpeeksi

7. Älä imetä liian kauan

8. Huolla nännejäsi

9. Tyhjennä pingoittuneet rinnat

10. Älä stressaa imettämisestä

Kymmenen askelta onnistuneeseen imetykseen (WHO)

Kaikkien äitiyshuollon yksikköjen ja vastasyntyneitä hoitavien yksikköjen tulee:

1. Laatia kirjallinen imetysstrategia/toimintaohjelma, joka jaetaan rutiininomaisesti terveydenhuollon henkilökunnalle.

2. Välittää asianomaiselle henkilökunnalle riittävästi tietoa toimintaohjelman läpiviemiseksi.

3. Informoida kaikkia odottavia ja synnyttäneitä äitejä imetyksen eduista ja maidontulon ylläpitämisestä.

4. Kannustaa ja tukea äitiä imettämään vastasyntynyttä heti lapsen ensimmäisestä hereilläolohetkestä lähtien, tavallisesti viimeistään kahden tunnin kuluttua synnytyksestä.

5. Opettaa äidille, miten imetetään ja miten maidontuloa pidetään yllä, vaikka äiti joutuisi olemaan erossa lapsestaan.

6. Pidättäytyä antamasta vastasyntyneelle rintamaidon lisäksi muuta ravintoa tai juomaa, ellei siihen ole lääketieteellistä perustetta.

7. Soveltaa vierihoitoa niin että äiti ja lapsi voivat olla yhdessä ympäri vuorokauden.

8. Kannustaa lapsentahtiseen imetykseen.

9. Pidättäytyä antamasta imettävälle lapselle tuttia; sekä huvituttia että tuttipulloa.

10. Kannustaa tukiryhmien perustamista imettäjille ja tavanomaista yhteydenpitoa lasten terveydenhuoltoon ohjaamalla äidit sairaalasta/synnytysklinikalta pääsyn jälkeen näiden piiriin.

(WHO, 1989. Protecting, promoting and supporting breastfeeding: the special role of  maternity services. A joint WHO/UNICEF statement. Geneve.)

Teemu Puhakka

Copyright © Coronaria Media Oy

X