Ihmiset ja suhteet

Jos kultaa kaivannet – aito gold digger  tähtää timantteihin

Teksti: Anna.fi

Unohda naisten äänioikeuden juhliminen. Jane Austenia mukaillen, kaikki, mitä varakas mies tarvitsee, on hyvä vaimo.

Jos kultaa kaivannet – aito gold digger  tähtää timantteihin

Gold diggerit ovat naisia, jotka tietävät, että timantit ovat tytön parhaat ystävät. Mies on heille väline menestykseen ja hulppeaan elämäntyyliin.

Pankkiautomaatti poikaystävänä

Gold digger on nainen tai mies, joka arvostaa yli kaiken rahaa. Sulttaanit haalivat haaremeihinsa nuoria vaimoja, jotka kylpivät kullassa ja mirhamissa. Rikkaiden amerikkalaisten elämäntapaa kuvannut Scott Fitzgerald kertoo romaanissa ”Kultahattu” Daisysta, joka rakastaa yli kaiken miehensä lompakkoa. Kun gold diggerin puoliso kuolee, hän etsii itselleen uuden pankkiautomaatin. Amerikkalainen Anita Loos kirjoitti kirjoja ja menestysmusikaalin ”Gold diggers”, joka kertoo niin ikään rahaa tavoittelevista naisista. Musikaalissa hopeakolikoihin sonnustautuneet tanssitytöt lauloivat ”Rakastamme rahaa”. Loos on kirjoittanut myös kirjan ”Herrat pitävät vaaleaveriköistä”. Yksi hänen kuolemattomista lausahduksistaan oli, että amerikkalaiset herrasmiehet ovat parhaita mahdollisia hänen tuntemistaan. Käsisuudelma saattaa toki ilahduttaa, mutta safiiri- kaulanauha ja timantit ovat ikuisia. Loos ei epäillyt esitellä turkiksiaan ja jalokiviään, joita hän sai rakastajiltaan.

Plum Sykes on Manhattanilla elävä kirjailijatar, joka lanseerasi käsitteen PAP, Park Avenue Princess, kirjassaan Bergdorfin blondit. Ylellistä elämää viettävät nuorikot vertailevat timanttejaan, ja arvottavat sulhojaan. Botox- ruiskeilla silitellyn elämän tarkoitus on löytää P.H. (potential husband), rikkaasta poikaystävästä käytettävä tunnus AMT on samalla pankkiautomaatin lyhenne. Oma suihkukone (PJ, privat jet) ja melkoinen omaisuus kuuluvat kavaljeerin perusedellytyksiin. Äskettäin avioitunut Sykes käyttää kashmir villapaitoja, ja käy shoppaamassa Italiassa. Hän kieltää olevansa Park Avenue Princess, sillä hänen hiuksensa ovat luonnostaan toki tummat. Sykes on nyt siirtynyt kirjoittamaan Manhattanin avioeroista, jotka ovat katkerat ja ennen kaikkea kalliit.

Pääosassa Lady Macbeth

Englannissa puhutaan Heather Millsin ja ex- Beatle Paul McCarthyn erosta, joka kävi jälkimmäiselle kalliiksi. Mills ei ole saanut sympatia- pisteitä, häntä pidetään gold diggerina, joka oli kiinnostunein Beatlen omaisuudesta ja kuuluisuudesta. Nuoruudessaan kadulla elänyt Mills on saanut maistaa muutakin kuin makeaa elämää. Lady McCarthysta on tullut parissa viikossa Lady Macbeth, draama- ja lööppikuningatar. Paria seuranneet ihmettelivät, kuinka liitto kesti näinkin pitkään. Skeptisemmät britit epäilevät myös nuoren prinsessa Dianan tunteita prinssi Charlesia kohtaan. ”Rakastuiko Diana Charlesin ulkonäköön vai älyyn”, he pohtivat sarkastisesti.

Jacqueline Kennedy- Onassis sai päälleen amerikkalaisten vihan, kun hän meni naimisiin itseään huomattavasti vanhemman kreikkalaisen Aristoteles Onassiksen kanssa. Aina tyylikäs ladylike Jacqueline Kennedy paneutui ensimmäisen vaimon rooliinsa, ja oli koko Amerikan yhteistä omaisuutta. Hänen tyylinsä sai jäljittelijöitä ympäri maailman. Muitakin Kennedy- suvun naisia on luokiteltu gold diggereiksi. Lento-onnettomuudessa kuollutta oljenvaaleaa Caroline Bessette- Kennedyä pidetään gold diggerinä.

Melodraamaa Trump- tyyliin

Amerikkalaiset muistuttavat mielellään Ivana Trumpin vaatimattomasta taustasta. Tsekkiläis- lähtöinen Ivana, 58, on kotoisin vaatimattomista oloista pienestä tehdaskaupungista. Entinen urheilija loikkasi Yhdysvaltoihin, ja tapasi Donald Trumpin, kun hän esitteli mallina turkiksia. Ivanan aksenttia verrataan kreivi Draculan morsioon, ja kullan kimalluksesta nauttiva rouva on saanut myös lempinimen Kultu Kimallus, Aku Ankan hehkeän, kullassa kylpevän viettelijättären mukaan. Rouva on mieltynyt timantteihin ja bisnekseen. Avioero business- moguli Donald Trumpista teki hänestä 25 miljoonaa dollaria rikkaamman. Reipas rouva ei pienistä lannistu, Ivana siteeraa mielellään presidentin rouva Eleanore Roosenveltiä, joka totesi, että ”nainen on kuin teepussi, kukaan ei tiedä kuinka vahva hän on, ennen kuin hänet laitetaan kuumaan veteen”.                                 

Kolmatta kertaa naimisissa mallin kanssa oleva Donald Trump on ollut avoimen huolestunut Britney Spearsista ja tämän urasta. Trumpin mukaan tämän aviomies Kevin Federline on siivellä elävä gold digger. USA:ssa ja Englannissa keskustellaan, ovatko Jennifer Lopez, Tiger Woodsin kanssa avioitunut ruotsalaismalli Elin Nordegren, Anna Nicole Smith ja Monacon ruhtinatar Grace Kelly gold diggereitä vai ei.  Selvää on, että rahalla saa, jos ei rakkautta, niin ainakin viehkeän puolison.

Teksti: Laura

X