Ihmissuhteet

Miksi rakas ei ota kantaa yhteisiin päätöksiin? Pariterapeutin vinkki saa lomavarauksen ja sohvan oston viimein etenemään

Yhteiset päätökset saattavat olla monille pareille yllättävän hankalia. Kun toinen väistelee ratkaisun tekemistä, toinen saattaa joutua odottamaan pitkään mielipiteen kuulemista.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
iStock

Pitäisikö varata lomalle mökki, vaikkapa tämä? Toisesta ei välttämättä koskaan irtoa juuta eikä jaata.

Yhteiset päätökset saattavat olla monille pareille yllättävän hankalia. Kun toinen väistelee ratkaisun tekemistä, toinen saattaa joutua odottamaan pitkään mielipiteen kuulemista.

Vastakohdat viehättävät. On luonnollista ihastua erilaiseen ihmiseen, Jasmin Jenkins Terapiatalo Nosteesta toteaa. Ajan kuluessa eri tavat toimia ja ajatella voivat kuitenkin muodostua myös parisuhteen haasteeksi.

Päätöksien tekeminen saattaa kompastua siihen.

– Ihmetellään ja pohditaan, miksi toinen haluaa eri asioita kuin minä, Jenkins kuvailee.

Erimielisyydet ja eritahtisuus kuuluvat jokaiseen ihmissuhteeseen. Voimmekin olla jostakin asiasta jopa koko parisuhteen ajan eri mieltä, Jenkins huomauttaa.

– Tärkeämpää on siis keskittyä siihen, miten erimielisyydet sovitaan, kuin siihen, että erimielisyyksiä vältetään. Joskus voi jopa yhdessä todeta, että olemme tästä asiasta eri mieltä. On tärkeää pohtia, mikä kompromissi asiassa voidaan tehdä. Kuuntelu, neuvottelu ja keskustelu ovat erimielisyyden selvittämisen ytimessä.

Selitä kumppanille, kuinka paljon merkitsee lukita tietty päätös

Väistely on tavallinen parisuhdekokemus, joka alkaa herkästi risoa. Yksi saa idean lomamatkasta tai uudesta huonekalusta, mutta toinen jää miettimään asiaa päiviksi, viikoiksi tai kuukausiksi.

Kuvitellaan tilanne. Pariskunnasta toinen haluaisi hankkia uuden kitaran, vaikka ennestäänkin kielisoittimia löytyy kotoa. Hän kuitenkin epäilee, ettei kumppani puoltaisi soitinkokoelman kasvattamista tai hänen kantaansa asiaan on turhauttavaa odottaa pitkään.

”Ylös kirjoittaminen voi auttaa hahmottamaan, miksi jotain tulisi hankkia juuri meille ja millä aikataululla.”

Tällöin saattaa olla kiusaus tehdä hankinta etukäteen ilmoittamatta. Helpompi saada anteeksi kuin lupa. Jenkins ei kuitenkaan kannusta tähän ajattelumalliin.

– Sen sijaan, että toisen reagointia pelätessään ostaisi salaa haluamansa, kannattaa kertoa kumppanille avoimesti, mitä hankinta itselle merkitsee, hän neuvoo.

Pariterapeutti ehdottaa keskusteluissa käyttämään apuna kynää ja paperia.

– Asiat tuntuvat usein suurilta pään sisällä, mutta niiden ylös kirjaaminen voi helpottaa molempia osapuolia parisuhteessa. Se voi auttaa esimerkiksi hahmottamaan, miksi joku asia tulisi hankkia juuri meille ja millä aikataululla.

Päätösten panttaaja, asetu odottajan asemaan

Yhdessä kannattaa myös pohtia, mikä on reilu aika, jonka voi antaa kumppanin odottaa mielipiteen kuulemista harkitessaan jotain asiaa – vaikka sitä, pitäisikö lähteä ulkomaanmatkalle ja minne matka suuntautuisi.

Reilu aika voi olla vaikka, että palataan asiaan viiden päivän kuluttua ja lukita silloin päätös.

”Tee toisille samoin kuin haluaisit itsellesi tehtävän” – vanha sanonta on hyödyllinen periaate, Jasmin Jenkins näkee. Esimerkiksi lomien suunnittelussa tai hankintojen tekemisessä auttaa, kun asettuu päätöstä pian kaipaavan kumppanin asemaan.

– Jos vuorot olisivat toisinpäin, kuinka kauan itse jaksaisit odottaa toisen päätöstä? Voitte yhdessä sopia säännön, joka on reilu molemmille, hän vinkkaa.

X