Ihmiset ja suhteet

Sateenkaaria valkokankaalla

Teksti:
Anna.fi

Aluksi Brokeback Mountain, nyt Transamerica. Kevään laatuelokuvissa heilutetaan sukupuolisen ja seksuaalisen moninaisuuden lippua. Setan pääsihteeri Aija Salo pitää hyvänä, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt saavat näkyvyyttä elokuvissa.

”Mitä enemmän sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä näkyy eri sävyisissä ja eri genrejä edustavissa elokuvissa, sitä vähemmän on tarvetta niputtaa kaikkia yhteen”, miettii seksuaalisen ja sukupuolen moninaisuutta puolustavan Seta ry:n pääsihteeri Aija Salo Transamerica -elokuvan ennakkonäytöksen jälkeen. ”Silloin elokuvistakin voi puhua niiden aiheiden mukaan, eikä vaan esimerkiksi homo- tai transelokuvina.”

Kevään kaksi palkittua ensi-iltaelokuvaa, Ang Leen komea Brokeback Mountain sekä Duncan Tuckerin indiebudjetilla tehty Transamerica puhuttavat sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä käsittelevillä teemoillaan. Siinä missä Brokeback Mountain on oikeastaan tyylipuhdas rakkauselokuva, Transamericassa sukupuolivähemmistöjen kohtaamat ongelmat nousevat päärooliin. Täydellisistä naisista tuttu Felicity Huffman tekee loistavan roolisuorituksen sukupuolen korjausleikkausta odottavana transnaisena, joka saa yllättäen tietää olevansa teini-ikäisen pojan vanhempi.

”Elokuva kuvasi ihan hyvällä tavalla niitä kysymyksiä, joita transsukupuoliset ihmiset joutuvat ratkaisemaan, kuten miten asiasta kertoo läheisilleen”, Salo pohtii. ”Myös perheenjäsenet joutuvat valitsemaan, miten he asiaan suhtautuvat. Transsukupuolisuuden ymmärtäminen saattaa herättää vahvoja tunnereaktioita, ja parisuhteissa kuvioon voi tulla hylkäämisen kokemuksia ja pelkoa toisen menettämisestä.”

Yhteiskunnan kohtaamiseen tarvitaan tukea

Setan yhteydessä toimii neuvontaa ja vertaistukea tarjoava Transtukipiste, jossa on omat ryhmänsä myös transihmisten vanhemmille ja puolisoille. ”Elokuvan henkilöt pystyivät käsittelemään asiaa aika hyvällä tavalla, asiat loksahtivat loppujen lopuksi paikoilleen aika helposti. Sillä tavalla elokuva oli hyvin positiivinen”, Salo sanoo. Hänen mukaansa Transtukipisteestä haetaan usein voimia yhteiskunnan kohtaamiseen, ei välttämättä omaan järkytykseen. Lapsen tai nuoren perheet tarvitsevat monesti enemmän tukea kuin aikuisen transihmisen läheiset.

Aija Salon mielestä Transamerican päähenkilö oli hieman itsekeskeinen. ”Päähenkilö katsoi asioita vain omasta näkökulmastaan, koska prosessi ja hänen oma tilanteensa olivat hänelle niin tärkeitä. Hän mietti paljon, mitä muut ajattelevat hänestä”, Salo kuvaa. ”On kuitenkin realistista, että ihminen, joka joutuu pohtimaan paljon omaa sukupuoli-identiteettiään, saattaa olla keskittynyt itseensä. Se voi aiheuttaa haasteita ihmissuhteissa.” Salon mukaan on hyvä, ettei päähenkilöstä ollut rakennettu täydellisen sympaattista. ”Seksuaaliset ja sukupuoliset vähemmistöt esitetään elokuvissa yleensä niin kauhean mukavina, eikä kokonaisina, virheellisinä ihmisinä.”

Ei enää puskafarsseja miehistä hameissa

Aija Salo iloitsee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä kertovien elokuvien menestyksestä. ”Jotain Brokeback Mountainia ei sen menestyksen takia vaan voi ohittaa. Se pakottaa tiedotusvälineitä pohtimaan, miten ne aiheesta puhuvat ja mitä käsitteitä käyttävät. Onko elokuva homolänkkäri tai vähemmistöelokuva vai elokuva rakkaudesta?” Transamerica taas tutustuttaa transihmisiä kuvaaviin käsitteisiin, kuten eroon ajoittain vastakkaisen sukupuolen vaatteisiin pukeutuvan transvestiitin ja transsukupuolisten välillä. ”Transexual” oli elokuvassa suomennettu oikein transukupuoliseksi, ei transeksuaaliksi.

Aija Salon mielestä on hyvä, ettei vaikkapa transihmisistä kertovien elokuvien tarvitse enää olla farsseja, joissa nauretaan sille, kun mies muuttuu naiseksi. ”Elokuvassa käsiteltiin lämminhenkisesti ja hauskasti tärkeitä asioita, mutta yhtä asiaa en ymmärrä”, Salo ihmettelee. ”Mitä elokuvassa oli sellaista, joka perusteli sen kiellon alle 15-vuotiailta? Ajatellaanko, että koko aihe on liian rankka sitä nuoremmille?”

Ellit PS.

Transsukupuolinen = Transsukupuolinen henkilö kokee psyykkisen sukupuolensa olevan ristiriidassa fyysisten sukupuoliominaisuuksiensa kanssa. Transsukupuolinen voi hakeutua korjausleikkaukseen.

Transgender = Transgender elää pysyvästi mieheyden ja naiseuden rajamailla.

Transvestiitti = Mies, jolla on voimakas tarve eläytyä välillä naiseuteen pukeutumalla, meikkaamalla ja muilla rooli-ilmaisuilla. Suurin osa transvestiiteista on heteromiehiä.

Intersukupuolinen = Henkilö, jolla on sekä miehen että naisen ruumiillisia sukupuoliominaisuuksia synnynnäisesti tai hänen biologinen sukupuolikaksinaisuutensa tulee esiin murrosiässä.

She-Male = Henkilö, jolla on sekä penis että rinnat ja hän kokee tämän sopivan identiteettinsä. She-malen fyysinen sukupuolikaksinaisuus on itse hankittua.

Lähde: Seta ja Transtukipiste

Seta

Transtukipiste

Teksti: Veera Luoma-aho / A4 Media Oy (16.2.2006)

X