Hanna Sumari
Julkkikset

Hanna Sumarin oivallukset elämästä: ”Rakkausrutiineihin ei kyllästy koskaan”

Juontaja ja toimittaja Hanna Sumari on ollut onnellisesti naimisissa Jarinsa kanssa jo 23 vuotta. Suhdetta pitävät yllä muun muassa päivittäin toistuvat rakkausrutiinit.
Teksti: Minna Juti Kuvat: Mirva Kakko

Tv-toimittaja Hanna Sumari on 61-vuotiaana uransa huipulla. Hän juontaa kahta tv-ohjelmaa ja kirjoittaa suosittuja blogeja. Myös perhe-elämä kukoistaa: Hannasta tuli tänä vuonna isoäiti, kun hänen vanhin tyttärensä sai lapsen. Avioliitto Jari Mutikaisen kanssa on kestänyt jo 23 vuotta, ja parilla on Hannan mukaan yhä yhdessä hauskaa ja ihanaa.

Oivalluksia-sarjassamme Hanna kertoo, mitä hän on oivaltanut elämänsä aikana eri asioista.

Mitä olet oivaltanut parisuhteesta, Hanna Sumari?

Rakkausrutiinit ovat ihania. Toisen huomioiminen joka päivä kutkuttaa ja ilahduttaa. Siihen ei kyllästy. On ihanaa, kun joku sanoo sinulle 25 vuotta joka ikinen aamu ensimmäiseksi, että huomenta, rakas! Ja illalla viimeiseksi hyvää yötä, rakas!

Miehistä?

Erottelen ihmiset sukupuolen mukaan vain silloin, kun puhun rakastetustani. Muulloin ihmiset ovat ihmisiä, kaikenlaisia, sukupuolesta riippumatta. Ihmisissä aitous on hienoin ominaisuus. Aidon ihmisen seurassa on helppo ja hyvä olla, ja joskus pelottavaakin, se tekee niin paljaaksi.

Isoäitiydestä?

Vasta mummiksi tuleminen tänä vuonna räjäytti tajuntaani tiedon, kuinka vahvoja ja upeita me naiset olemme. Naisten sukupolvien ketju on huikea, hämmentävä ja vahva. Tieto on soluissa syvällä. Kun tyttärenpoikani Morris syntyi, tuli halu elää todella kauan, jotta saan nähdä, mitä kaikkea hänen elämässään tapahtuu.

Menestyksestä?

Menestys on jotain kimallusta, jonka ihmiset määrittelevät ulkoisten seikkojen perusteella. Se tuo mieleen suosion, rahan ja vallan. Sillä ei ole onnen kanssa mitään tekemistä. Onni nousee rinnasta, ja oikea menestys on sitä, että voi olla tyytyväinen elämäänsä. Vain sillä on merkitystä.

Rahasta?

Jos tilillä on rahaa tarpeeksi laskujen maksuun, on olo kevyempi, kuin jos sitä ei ole. Rahalla voi hankkia ihania asioita ja auttaa muita. Se voi tehdä onnelliseksi hetkittäin. En kerää rahaa, kerään kokemuksia.

Luopumisesta?

En tajua lausetta ”elämä on luopumista”. Tai ehkä en vain suostu tajuamaan sitä. Se saattaa pelottaa liikaa. Jos ajatellaan vanhenemista, niin samalla kun menettää nuoruuttaan ja elinvoimaansa, saa tilalle jotain uutta. Elämä on täynnä ihmeitä ja uusia asioita. Mitä tässä nyt menetetään? Tuonilmaisiin siirtyneet kulkevat mukana sydämessä ja pienissä arkisissa asioissa.

Oivalluksia-juttusarjassa tutut ihmiset kertovat, mitä he ovat oivaltaneet elämästä.

X