Julkkikset

Niina Malm sai viime eduskuntavaaleissa ennätysäänet, vaikka oli juuri kertonut olevansa vakavasti sairas: ”Kertoo jotain suomalaisesta yhteiskunnasta”

Kansanedustaja Niina Malm, 41, palasi lokakuussa töihin yhdeksän kuukauden sairausloman jälkeen parannuttuaan aggressiivisesta rintasyövästä.

Teksti:
Annan toimitus
Kuvat:
Jani Kautto

Niina Malm teki vaalityön etänä vastailemalla kansalaisten lappuihin.

Kansanedustaja Niina Malm, 41, palasi lokakuussa töihin yhdeksän kuukauden sairausloman jälkeen parannuttuaan aggressiivisesta rintasyövästä.

Kevään 2023 eduskuntavaalit olivat lähestymässä. Kansanedustaja Niina Malmilla oli takanaan ensimmäinen kausi Sdp:n kansanedustajana. Puolueen varapuheenjohtajana hän ajatteli hoitavansa ensin vaalit ja hakeutuvansa lääkäriin vasta niiden jälkeen.

Muutaman päivän asiaa pohdiskeltuaan hän kuitenkin varasi ajan työterveyslääkäriin tammikuulle.

Lääkärin ilme oli vakava, kun hän kertoi Niinalle diagnoosista: kolmoisnegatiivinen rintasyöpä, gradus kolme. Yleisin nuorilla naisilla, ei-hormonipositiivinen.

Lääkärin lausumat termit risteilivät Niinan mielessä. Vielä tuolla hetkellä hän ei ymmärtänyt, että hänellä oli aggressiivinen korkean uusiutumisriskin sairaus, jonka paranemisennuste on muita rintasyövän alatyyppejä heikompi.

Niina kuunteli lääkärin puheet kylmän viileästi ja varmisteli toimintaohjeet jatkoa ja hoitoa varten.

”Haluan ajatella, että ihmisten uskolla oli suuri merkitys paranemiselleni”

Puolitoista viikkoa diagnoosin saamisen jälkeen Niina oli joutunut paljastamaan uutisen puolueelleen: häntä ei nähtäisi kevään 2023 aikana vaalityössä toreilla.

– Se oli kova paikka, koska olin sparrannut itseäni kevään vaaleihin koko syksyn ajan. Olin suunnitellut keinoja, miten saisin tuotua työelämään liittyviä epäkohtia näkyville entistä paremmin.

Sytostaattihoidot alkoivat Lappeenrannassa helmikuun alussa. Sitä ennen Niina ehti pitää vaalikampanjan avaustilaisuutensa. Vaalityön hän teki etänä: vastaili ihmisten kysymyksiin sosiaalisessa me­diassa ja sähköpostilla.

Niinan puoluetoverit toivat hänelle äänestäjien tapahtumissa kirjoittamia lappuja, joissa oli kysymyksiä ja yhteystiedot. Heille Niina soitteli perään.

Sairauslomastaan huolimatta Niina tuli valituksi Kaakkois-Suomen vaalipiiristä toiselle kaudelle. Hän sai 8 180 ääntä, mikä oli yli 2 300 ääntä enemmän kuin edellisissä vaaleissa.

– Se tuntuu yhä häkellyttävältä ja kertoo jotain suomalaisesta yhteiskunnasta: luottamuksesta terveydenhoitoomme ja paranemisen mahdollisuuksiin.

Toki äänimäärä paljastaa myös sen, että äänestäjät olivat tyytyväisiä Niinan ensimmäisen vaalikauden aikana tekemään työhön.

– Haluan ajatella, että ihmisten uskolla oli suuri merkitys paranemiselleni. Se toi toivoa.


Juttu on lyhennelmä Anneli Juutilaisen kirjoittamasta artikkelista, joka on julkaistu Anna-lehdessä 1/2024.


X