Julkkikset

Pahoinpitelyssä vammautuneen Panu Laturin pitkä liitto päättyi: ”Tilanteeni sai eron näyttämään tavallista dramaattisemmalta”

Raju pahoinpitely vei Panu Laturin työkyvyn, muttei toivoa hyvästä elämästä. Panu uskoo, että pitkä liitto olisi päättynyt joka tapauksessa. – En tiedä, pääseekö haikeudesta koskaan eroon.

Teksti:
Anna
Kuvat:
Sampo Korhonen

– Todennäköisesti ero olisi tullut joka tapauksessa, Panu Laturi sanoo.

Raju pahoinpitely vei Panu Laturin työkyvyn, muttei toivoa hyvästä elämästä. Panu uskoo, että pitkä liitto olisi päättynyt joka tapauksessa. – En tiedä, pääseekö haikeudesta koskaan eroon.

Alkuvuonna 2020 Panu Laturi heräsi viikkoja kestäneestä koomasta brysseliläisessä sairaalassa. Joulukuun alussa hän oli joutunut työmatkallaan pimeällä kadulla tuntemattoman hyökkääjän rajusti pahoinpitelemäksi. Hänellä oli aivovamma, hän oli liikuntakyvytön ja hänen kuntoutumisennusteensa oli huono. Neljään kuukauteen ei pystytty arvioimaan, kävelisikö hän enää koskaan.

Siihenastisen työuransa Panu oli tehnyt järjestöissä ja politiikassa. Hänet tunnettiin muun muassa vihreiden entisenä puoluesihteerinä. Pahoinpitelyn aikaan Panu teki töitä helsinkiläisen viestintätoimiston toimitusjohtajana. Hänellä oli vaimo ja kaksi silloin vielä alle 10-vuo­tiasta poikaa.

Panu Laturi: ”Ero ja vammautumiseni ovat kaksi täysin eri tarinaa”

On elokuinen maanantai-iltapäivä tänä kesänä, ja Panu on kävellyt tapaamiseen torin laidalla olevasta kodistaan omin jaloin kyynärsauvaan nojaten. Ihmeparantumisesta ei kuitenkaan ole kyse. Edelleenkään Panu ei saa esimerkiksi sukkia itse jalkaansa.

– Lonkka on jäykkä, siinä on paha luutuminen.

Panu siirrettiin Brysselistä Helsinkiin reilu kuukausi pahoinpitelyn jälkeen. Hän oli Laakson sairaalassa lähes vuoden ennen kuin pääsi muuttamaan Helsingin Arabianrannassa sijaitsevaan palvelutaloon. Nykyisen ex-vaimonsa Laura Rissasen ja poikiensa luokse kotiin hän ei voinut palata, sillä puolisolla ei ollut mahdollisuutta ryhtyä omaishoitajaksi, jota Panun kotona asuminen olisi tuolloin vielä vaatinut.

Panu asui vielä palvelutalossa, kun hän ja Laura ilmoittivat avioerostaan. Pahoinpitelystä oli kulunut silloin kaksi vuotta. Panu ei muuttanut enää vanhaan kotiin perheensä luokse, vaan etsi myöhemmin oman kodin.

– Ero ja vammautumiseni ovat kaksi täysin eri tarinaa. Niillä ei ole mitään yhteyttä. Tilanteeni sai eron vain näyttämään tavallista dramaattisemmalta.

Erosta oli puhuttu jo ennen kohtalokasta Brysselin-matkaa.

– Todennäköisesti ero olisi tullut joka tapauksessa.

Erosta toipuminen on myös ollut Panulle oma tarinansa. Vaikka ero oli yhteinen ja pitkään muhinut päätös, Panu tuntee yhä suurta haikeutta.

– En tiedä, pääseekö haikeudesta koskaan eroon. Olimme yhdessä 17 vuotta, ja meillä oli kiva elämä.

”Mietin jonkin aikaa, että uskaltaisinko soittaa ja pyytää häntä treffeille”

Ystäviään Panu myös kiittää lähes herkeämättä. Ilman ystävien tukea ja laajaa joukkoa hän ei olisi jaksanut pitää yllä myönteistä mieltä ja uskoa kuntoutumiseen. Hyvää on myös uusi parisuhde.

– On tärkeää, että on joku, jonka kanssa voi jakaa asioita.

Avioeronsa jälkeen Panu kuuli, että vanha tuttava kymmenen vuoden takaa, Sirpa Sulku, oli myös hiljattain eronnut miehestään.

– Mietin jonkin aikaa, että uskaltaisinko soittaa ja pyytää häntä treffeille.

Panu soitti, ja Sirpa suostui. Seurustelu ei lähtenyt heti käyntiin, mutta ystävyys lähti kantamaan. Nyt he jo seurustelevat.

– Näemme toisemme joka päivä. Meillä on kahden kodin suhde.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Minna Juti. Jutussa Panu Laturi kertoo muun muassa siitä, miksi hän päätti luopua eduskuntavaaliehdokkuudesta. Lue koko juttu Annasta 37/2023 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X