Julkkikset

Suomalaiset valitsivat vuoden 2017 upeimmat Voimanaiset – tässä he ovat!

He kulkevat rohkeasti omaa tietään, rikkovat lasikattoja ja puhuvat vaikeista asioista julkisesti. Vastoinkäymisiä kohdatessaan he eivät anna periksi. Nämä kymmenen naista ovat Annan lukijoiden mielestä suomalaisia Voimanaisia vuonna 2017.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Om-Arkisto, Lk, Aop

Aira Samulin on voittanut vaikeudet, Jenni Haukio on edustava ykkösnainen ja Paula Vesala lahjakas tahtonainen.

He kulkevat rohkeasti omaa tietään, rikkovat lasikattoja ja puhuvat vaikeista asioista julkisesti. Vastoinkäymisiä kohdatessaan he eivät anna periksi. Nämä kymmenen naista ovat Annan lukijoiden mielestä suomalaisia Voimanaisia vuonna 2017.

1. Jenni Haukio on edustava ykkösnainen

Jenni Haukio voimanaiset

Uutinen sai lokakuussa suomalaiset hetkeksi sekaisin. Presidenttipari saa helmikuussa vauvan! Suomen ykköspari tiedotti, että lasta on vuosien ajan odotettu ja toivottu ja että matkalle on mahtunut vastoinkäymisiä.

Valtiotieteiden maisteri Jenni Haukio, 40, on Suomen historian ensimmäinen puoliso, joka on tullut raskaaksi presidentin vielä ollessa virassa. Hän on myös nuorin suomalaisen presidentin puoliso koskaan.

Hillitty Jenni edustaa virallisissa tilaisuuksissa, mutta on pitänyt kiinni omasta urastaan. Presidentin puolisona ollessaan hän on muun muassa johtanut Turun kirjamessuja ja työstänyt väitöskirjaansa Helsingin yliopistossa.

Jenni on sanonut Seura-lehdelle, että jokaisen presidentin puolison on luotava itsensä näköinen rooli. ”On paljon mielipiteitä siitä, millainen minun tulisi olla”, hän sanoi haastattelussa.

Kaikkien katseiden alla hän on kuitenkin onnistunut lunastamaan paikkansa ja saanut kansalaisten arvostuksen.

Lukijoiden perustelut:

”Todella fiksusti hoitaa edustustehtävät ja ehtii vielä tehdä työtäkin ja opiskella.”

”Edustaa hienosti Suomea, tyylikäs ja älykäs presidentin vaimo, joka tuo hienosti suomalaista kirjallisuutta esiin.”

”Edustaa juuri kaikkea mitä pitääkin. Valtavasti viisautta, taitoa, tahtoa, herkkyyttä ja voimaa. Ei tuo itseään esille. Sisäistä kauneutta.”

”Ei ole jäänyt pelkäksi presidentin rouvaksi, vaan tehnyt omaa uraa siinä sivussa. Hieno asenne nuorella naisella.”

”Hän osoittaa esimerkillään, että lukeminen avartaa tietämystä.”

”Hän luo läsnäolollaan vakaan ja luotettavan ilmapiirin. Jenni on hyvä esimerkki meille naisille.”

”Älykäs nainen. Joutuu varmasti ponnistelemaan, kun on asemassa, jossa on jatkuvan tarkkailun alla. Selviytynyt hienosti, todellinen leidi.”

2. Tarja Halonen on lasikattojen murtaja

Tarja Halonen voimanaiset

Kun Tarja Halonen, 73, oli vielä tasavallan presidenttinä (2000–2012), sinuttelu oli hänen seurassaan sallittua. Koko kansan Tarja nähtiin milloin uimahallissa, milloin penkomassa tavaratalon alennusmyyntilaareja. Ei siis ihme, että kansa rakasti ja rakastaa edelleen Tarjaa. Hänhän on kuin kuka tahansa meistä!

Mutta ei sitten kuitenkaan. Presidentti Tarja Halonen (sd.) on todellinen lasikattojen murtaja: Suomen ensimmäinen naispresidentti sekä ensimmäinen nainen oikeusministerinä ja ulkoasiainministerinä.

Nykyisin sekä kotimaisissa että kansainvälisissä järjestöissä vaikuttava Tarja on edelleen aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija.

Naisena huipulla ei ole aina ollut helppoa. Asemastaan ja asiaosaamisestaan huolimatta hän on saanut kokea esimerkiksi ulkonäköönsä kohdistuvaa arvostelua.

”Naista on edelleen helpompi katsoa kuin kuunnella”, hän totesi Sveriges Radion haastattelussa.

Lukijoiden perustelut:

”Tarja Halonen on edistänyt toiminnallaan tasa-arvoa ja toiminut tienraivaajana kaikille naisille politiikan alalla.”

”Yksinhuoltajana juristiksi ja Suomen presidentiksi. Huikea roolimalli kaikille suomalaisille naisille.”

”Tarja Halosella on ollut presidenttiyden lisäksi kansainvälisiä korkean tason tehtäviä. Arvostan hänen toimintaansa tasa-arvon ja solidaarisuuden edistämiseksi. Hän on aina uskaltanut myös olla oma itsensä eikä ole asettunut tavallisten ihmisten yläpuolelle.”

”Ensimmäinen naispresidentti ei enempää perusteluja kaipaa!”

3. Elisabeth Rehn on miehisen maailman valloittaja

Elisabeth Rehn voimanaiset

Elisabeth Rehnilla, 82, on ollut jännittävä elämä. Diplomiekonomi ja neljän lapsen äiti astui RKP:n edustajana politiikkaan vasta nelikymppisenä. Sitä ennen hän oli konkurssin kokenut perheyrittäjä. Politiikassa hän vaikutti Suomen ensimmäisenä naispuolustusministerinä ja vuoden 1994 presidenttiehdokkaana. Kovissa paikoissa hän on ollut myös työskennellessään ihmisoikeustarkkailijana Balkanilla sodan jälkimainingeissa 1990-luvulla.

Puolustusministerinä hän hankki Hornet-hävittäjät, ja hänen kaudellaan astui voimaan laki, jonka nojalla naiset saavat suorittaa asepalveluksen. Tämä innoitti vuonna 1992 Popedan Pate Mustajärven laulaa lurittamaan:

”Kuulin Karoliinan lähteneen, / jätti tänne vaikeroimaan kotipiiakseen. / Syytän sua, Elisabeth Rehn, / mun naiseni on kapiainen.”

Lukijoiden perustelut:

”Hän on hyvin rauhallinen ja asiallinen. Selostaa tarkasti, mitä mieltä on asioista. Hyvä rauhanneuvottelija, ei kiihdy puheessaan.”

”Elisabet Rehn miehisessä maailmassa, sotien keskellä, puolustusministerinä, konkurssin kokeneena, syövän selättäneenä – vielä välittää muista ja jaksaa hymyillä. Oikea voimanainen!”

”Elisabet Rehn, koska on päässyt Popedan biisiin ja on vaikuttavan uran tehnyt nainen.”

4. Aira Samulin on vaikeuksien voittaja

Aira Samulin voimanaiset

Yrittäjänä uransa tehnyt Aira Samulin, 90, on suomalaisen discotanssin ikoni. 1960-luvulla hän perusti muotitanssiryhmän Rytmikkäät mannekiinit, josta tuli myös tanssikoulu. Airan toivomuksesta kolme hänen oppilastaan perusti 80-luvulla show- ja mallitoimisto StepUpin, joka toimii myös tanssikouluna.

Pitkän ikänsä salaisuudeksi hän on sanonut iloisen luonteensa, joka ei ole muuttunut, vaikka hän on kokenut järkyttäviä asioita elämässään. Hän eli toistakymmentä vuotta avioliitossa väkivaltaisen ja skitsofreniasta kärsivän ex-miehensä Helge Samulinin kanssa. Airalla on kaksi lasta, joista vanhemmalla Pirjolla puhkesi murrosiässä skitsofrenia. Aira on saanut Suomen Mielenterveysseuran Mielenterveyspalkinnon perheväkivaltaa ja mielenterveyshäiriöitä käsittelevästä Auringonpimennys-teoksestaan.

Lukijoiden perustelut:

”Aira Samulin – monesta selvinnyt, elämään valoisasti suhtautuva arvokkaasti ikääntynyt nainen, joka on oma itsensä täysillä ja uskaltaa avata suunsa vaikeistakin asioista, jos kokee ne tärkeiksi.”

”Aira Samulin, uskomaton pakkaus edelleen tuossa iässä. Tekee mitä haluaa.”

”Ihailtava teräsmummo. Aina iloinen ja pirteä.”

5. Lenita Airisto on intohimoinen uranainen

Lenita Airisto voimanaiset

Lenita Airisto, 80, hemmottelee itseään ostamalla pinkit korkokengät, meikkaa aina (paitsi lenkille) ja miehille hän ilmoittaa heti, ettei aio laittaa ruokaa.

Häpeilemättömän flirtti ja teräväkielinen Lenita on väripilkku vaatimattomuutta arvostavassa Suomessa. Hän on diplomiekonomi, liikenainen, luennoitsija ja tietokirjailija. Hän aloitti uransa tv-juontajana, mutta perusti 70-luvulla oman firman ja alkoi suunnitella ja tuottaa suomalaisen teollisuuden vienninedistämiskampanjoita.

Lukijoiden perustelut:

”Hän on vankkumaton naiskauneuden ja älykkyyden ilmentymä. Täysi kymppi.”

”Lenita Airisto on ollut oma idolini jo vuosikymmeniä. Hän on ollut edelläkävijä ja innoittajani omassa elämässäni ja aikoinaan hyvin vaativassa työssäni pankkimaailmassa.”

”Henkisesti vahva nainen.”

”On läpi vuosikymmenten puskenut omalla tyylillään omaa tietään.”

Lenita Airisto, 80: ”Uusille miehille teen heti selväksi, että en osaa laittaa ruokaa enkä aio opetella”

Lenita Airisto: ”Naisen ei tarvitse yrittää miellyttää miestä”

6. Saara Aalto on sisukas

Saara Aalto voimanaiset

Ahkera, periksiantamaton ja teknisesti huipputaitava laulaja. Sellainen on musiikin maisteri Saara Aalto, 30, joka on osallistunut television laulukilpailuihin, mutta ei ole koskaan voittanut niistä yhtäkään. Tappioista viis, sillä Saara elättää itsensä laulajana. Sitä paitsi – kuinka moni suomalainen on levyttänyt kiinaksi? Saara on.

Vuosi sitten Saara osallistui Ison-Britannian X Factoriin, mikä toi uutta nostetta uralle. Saara on keikkaillut Suomessa ja Isossa-Britanniassa, ja ensi vuonna hänet nähdään tuomaroimassa X Factor Suomea ja Suomen euroviisuedustajana.

Saaran kumppani on Meri Sopanen, joka toimii myös hänen managerinaan. Saara kertoi julkisesti naissuhteestaan kaksi vuotta sitten ja kannusti ihmisiä olemaan rohkeasti sitä, mitä he ovat: ”Rakastaa toisianne ja älkää ikinä pienentäkö sitä, mitä olette”, hän kirjoitti Instagram-tilillään.

Lukijoiden perustelut:

”Sisukkuuden perikuva!”

”Lahjakas upea laulaja.”

”Vaikeuksien kautta Ison-Britannian X Factoriin ja sitä kautta upean kansainvälisen uran alkuun. Hieno tarina, jota me suomalaiset saimme olla todistamassa. Monet kyyneleet kotona vuodatettiin viime syksynä.”

”Saara Aalto toi esille positiivisella tavalla ja aidosti, rohkeasti toisenlaisen rakkauden. Antoi kasvot suomalaiselle lesboudelle.”

8 asiaa, jotka tekevät Saara Aallosta niin erityisen

Maailmantähteyteen tähtäävä Saara Aalto: ”Kannatti tehdä töitä kaikki nämä vuodet”

Saara Aallon kihlattu Meri Sopanen menestyksen tuomista parisuhdepaineista: ”Me emme riitele”

7. Meeri Koutaniemi on maailmanmatkaaja

Meeri Koutaniemi voimanaiset

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi, 30, uskaltaa tarttua vaikeisiin aiheisiin. Hän on muun muassa kuvannut tyttöjen ympärileikkausta Keniassa ja naisvankeja pahamaineisessa Ilopangon vankilassa El Salvadorissa. Kirjassa Luova laboratorio – 15+1 tietä luovuuteen Meeri sanoo, että rohkeaksi ei synnytä: ”Rohkeus on vain sitä, että on joku päätös, jota ei voi jättää tekemättä.”

Lukijoiden perustelut:

”Uskomaton rohkeus mennä kameran kanssa sinne, minne en itse edes uskaltaisi harkita. En ole koskaan aikaisemmin itkenyt niin vuolaasti ja tuntenut valtavaa kollektiivista, universaalia rakkautta erityisesti maailman naisia ja tyttöjä kohtaan kuin Koutaniemen ympärileikkauksesta kertovia kuvia katsoessani.”

”Uskaltaa tuoda lähellemme asioita, joista normaalisti vaietaan.”

”Meeri Koutaniemi on oman tiensä kulkija ja rohkea suunnannäyttäjä meille muille. Hänen ulkoinen tyylinsä on kaiken muun hyvän lisäksi pysäyttävän upea.”

”Puolustaa rohkeasti heikompia.”

Meeri Koutaniemi ja Sami Yaffa: ”Eikö rakastelu ole parasta urheilua?”

Meeri Koutaniemi ja Arman Alizad: ”Lapsena olimme outoja ja ulkopuolisia”

8. Paula Vesala on lahjakas tahtonainen

Paula Vesala voimanaiset

Laulaja Paula Vesala, 35, onnistui luomaan nahkansa, kun hän jätti taakseen PMMP:n ja ryhtyi levyttämään sooloartistina. Hän sai toissakesänä ilmestyneestä Vesala-albumistaan hyviä arvosteluja, loisti Ruisrockin lavalla ja nappasi viime helmikuussa neljä Emmaa.

Vesala on puhunut myös vaikeuksistaan. Hän on kertonut tulleensa koulukiusatuksi ja kärsineensä lukioikäisenä vaikeasta masennuksesta, joka vei hänet sairaalahoitoon.

”Se vaikuttaa varmasti loppuelämäni maailmankatsomukseen”, hän kertoi Eevassa kaksi vuotta sitten.

Tällä hetkellä Vesala työstää uutta albumiaan Los Angelesissa. Muusikkouransa lisäksi Vesala tekee musiikkia muille artisteille, näyttelee ja opiskelee käsikirjoittamista.

Lukijoiden perustelut:

”Osaa hypätä tuntemattomaan kehittääkseen itseään ja unelmiaan.”

”Tahtonainen.”

”Monilahjakkuus musiikin ja teatterin ammattilaisena, mutta myös äiti. Esimerkillinen esikuva nuorille ihailijoilleen.”

”Todella lahjakas oman tiensä kulkija ja feministi. Tekee upeita koskettavia lauluja.”

”Oman tyylisensä, jäljittelemätön ja rohkea. Ei korosta itseään, vaan teot puhuvat puolestaan.”

9. Krista Pärmäkoski on latujen taistelija

Krista Pärmäkoski voimanaiset

Hiihtäjä Krista Pärmäkoski, 26, on nopea, vahva ja taisteluntahtoinen. Viime talven MM-kisoissa Lahdessa hän voitti hopeaa 15 kilometrin yhdistelmäkilpailussa. Vuoden 2014 hän voitti hopeaa naisten viestissä.

Kuortaneella asuva Krista on maatilan tyttö Ikaalisten Vahosta. 14-vuotiaana hän päätti tulla aikuisena hiihtäjäksi.

Lukijoiden perustelut:

”Osoitti armotonta sinnikkyyttä Lahdessa.”

”Peräänantamaton suomalainen sisupussi, jonka pitkäjänteinen työ päämäärään saavuttamiseksi tuottaa tulosta.”

”Hänellä on mahtava asenne, ja tavoitteet joihin hän pyrkii kovalla harjoittelulla. Hienoa, kun meillä on tällaisia urheilijoita.”

”Taistelija ei anna periksi.”

10. Alma on lähiötyttö matkalla tähtiin

Alma voimanaiset

Alma, 21, luo tällä hetkellä uraa maailmalla. Hänellä on kansainvälisiä levytyssopimuksia, uudella Phases-biisillä häntä fiittaa hittiräppäri French Montana, hän on ollut Spotifyn mainoksessa Times Squarella ja yhdysvaltalainen musiikkisivusto Vevo listasi Alman ensi vuoden tulokkaiden joukkoon. Häntä on verrattu Beth Dittoon ja vähän Adeleenkin.

Alku ei ollut helppo. Itähelsinkiläistä Alma-Sofia Miettistä kiusattiin koulussa, lukio jäi kesken, hän ei päässyt Pop & Jazz -konservatorioon eikä voittanut Idolsia.

”En ole syntynyt kultalusikka suussa. Kun nyt tapahtuu hyviä juttuja, niitä arvostaa eikä ota itsestäänselvyytenä”, hän on sanonut Ilta Sanomille.

Lukijoiden perustelut:

”Rohkea ja hyvä esimerkki nuorille ja miksei hieman varttuneemmillekin. Elämänmyönteinen asenne yhdistettynä rohkeuteen olla oma itsensä.”

”Huippulahjakas.”

”Alma on kova mimmi ja tekee mitä tahtoo. Hän on rento oma itsensä, eikä mieti mitä muut hänestä ajattelevat.”

”Nuori, joka ei ole syntynyt kultalusikka suussa. Taidolla ja tahdolla päässyt eteenpäin. Voima kuuluu Alman äänessä, arvostan.”

”Ihan mieletön mimmi, hyvä asenne ja upea ääni. Alma on pärjännyt hienosti kansainvälisillä musiikkimarkkinoilla ja on mielestäni kaiken hehkutuksen ansainnut.”

X