Julkkikset

Suosikkikirjailija Minna Rytisalo jätti työnsä opettajana uupumuksen jälkeen: ”Minua alkoi jännittää mennä luokkaan”

Minna Rytisalon uutta romaania saatiin odottaa viisi vuotta, koska hän ei työuupumuksen takia pystynyt kirjoittamaan.

Teksti:
Annan toimitus
Kuvat:
Keijo Lehtimäki

Minna Rytisalo jätti opettamisen ja on nyt päätoiminen kirjailija.

Minna Rytisalon uutta romaania saatiin odottaa viisi vuotta, koska hän ei työuupumuksen takia pystynyt kirjoittamaan.

Kirjailija Minna Rytisalo työskenteli pitkään lukiossa äidinkielen opettajana. Hänen edellinen romaaninsa ilmestyi viisi vuotta sitten. Nyt hänen kolmas romaaninsa Jenny Hill on valmis.

– Rouva C.:n jälkeen en jaksanut kirjoittaa. Kun minulta kysyttiin seuraavasta romaanista, vastasin tekeväni vain ylioppilaita.

Tosiasiassa hän oli alkanut uupua työssään.

– Uupunut tekee työnsä, koska ne ovat tärkeitä. Mutta työpäivän jälkeen en jaksanut tehdä mitään. Yhden kokonaisen talven makasin illat sohvalla, en jaksanut lähteä edes kävelylle. Vapaa-aika meni voimien keräilyyn.

Vuonna 2019 Minna hakeutui työterveyslääkäriin. Sitten alkoivat koronavuodet, mikä ei edesauttanut työssä jaksamista. Opettamisen parhaat asiat eli läsnäolo ja ihmisten kohtaaminen puuttuivat.

– Jokainen oli missä oli, oppilailla kamerat kiinni ja he nukahtelivat tunneilla. Sen kannatteleminen kävi raskaaksi.

Kun lähiopetus alkoi uudelleen, Minna oletti sen olevan mahtavaa. Toisin kävi.

Hän koki, ettei voinut vaikuttaa omaan työhönsä. Lukion opetussuunnitelma vaihdettiin ennen kuin sen aloittanut ikäluokka ehti edes mennä sen läpi. Tuli digitaalinen ylioppilaskoe ja korkeakoulujen sisäänpääsypisteytys. Oppilaiden perustaidot olivat vuosi vuodelta huonommat. Opettajat saivat myös neuvoja tehdä vähemmän. Seiskan taso riittäisi.

– Koko paketti oli minulle liian raskas. Opetin ylioppilaskoetta varten, mutta en niitä asioita, jotka olivat minulle inhimillisesti ja sisällöllisesti tärkeitä, esimerkiksi miten kirjallisuus käsittelee ihmisyyden olemusta.

”En halua, että uupumisesta toipumisesta puhutaan sankaritarinana”

Ammatillisen itsetunnon heikentyminen, unohtelu ja kyynistyminen ovat uupumuksen merkkejä. Minna tunnisti itsessään ne kaikki.

– Minua alkoi jännittää mennä luokkaan. Pelkäsin, että sanat hukkuvat. Aloin laatia tarkkoja suunnitelmia oppitunneista, mitä en ollut tehnyt kahteenkymmeneen vuoteen.

Vuonna 2021 Minna lähti virkavapaalle kirjoittamaan uutta romaania. Sen päättyessä oli selvää, ettei hän pystyisi palaamaan opettajaksi, ja hän irtisanoutui huhtikuussa 2022.

– Aidosti ja oikeasti rakastin opetustyötä, mutta minulta vietiin edellytykset tehdä sitä. Oli pakko luopua.

Puoliso oli ollut jo pitkään huolissaan Minnan jaksamisesta.

– Hän sanoi, ettei voi päättää puolestani, mutta mitä tahansa päätän, se on hyvä päätös. Ihan samalla lailla hän tekee omat päätöksensä.

Minna on ottanut aina vastaan kaiken tarjotun avun. Hän on osallistunut Kelan kuntoutukseen ja käynyt terapiassa.

Kelan kuntoutuksessa oli puu, johon piti hahmotella oma työelämä. Minna tajusi, että hänellä on aina ollut sama sanojen, kielen ja kirjallisuuden puu. Vapaana kirjailijana hän vain siirtyisi oksalta toiselle, vaikka muutos pelottikin.

Nyt kun irtisanoutumisesta on kulunut vuosi, surutyö opettajuuden loppumisesta alkaa olla tehty. Keväällä Minna oli valvomassa ylioppilaskokeita eikä ajatellut, mitä oppilaat osaavat. Hän lähti salista iloisena, eikä hänen onnekseen tarvinnut ruveta lukemaan ja arvioimaan kokeita. Hän saattoi siirtyä toiseen elämänvaiheeseen.

– Mutta en halua, että uupumisesta toipumisesta puhutaan sankaritarinana. Vaikka voin nyt monin tavoin paremmin kuin aiemmin, luulen, että uupumiseen johtanut asia ei häviä koskaan. Kun innostun jostakin, liekki palaa kuumana ja kirkkaana. Minun on selvästi opeteltava tutkimaan voimavarojani silloin, kun niitä vielä tuntuu riittävän.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Anna-Liisa Hämäläinen. Jutussa Minna Rytisalo kertoo muun muassa ”viisikymmenlukulaisesta lapsuudestaan”, jota hän eli 1970-luvun Sodankylässä. Lue koko juttu Annasta 18/2023 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X