Janina Fry

Ceviche helposti pääraaka-ainetta vaihdellen

Teksti:
Janina Fry

Tarkoittaa siis alkuperäisesti Perulaista limellä raakakypsytettyä kalaruokaa. Sitä pohjaa voi myös varioida erilaisten kasvisten tai hedelmien kanssa. Yksi vähän ehkä yllättävä mutta todella herkullinen variaatio sille on mango ceviche. Tarjoile alkuruoaksi tai lisukkeeksi eikä vain tacojen tai nachojen kaveriksi. Esimerkiksi vappupöytään Ceviche on ihanan raikas ja kesäinen lisä. En voi tarpeeksi hehkuttaa tätä limen, chilin, korianterin ja punasipulin makuhermoja kutkuttavaa kombinaatiota ja sen lisäksi se on myös hyvin terveellistä. Pidän huolen siitä, että minulla on aina näitä perustarvikkeita kuten limeä, sipulia, korianteria ja chiliä kotona. Tähän makuyhdistelmään en kyllästy ikinä.

Cevicheä voit tehdä varioiden monella eri tavalla. Perustana toimii nämä ainekset:

  • 1 iso punainen sipuli
  • 4 Limeä
  • 1 Punainen chili tai Limo chili
  • Kourallinen Korianteria
  • Merisuola hienonnettuna

Vaihtoehtoisia pääruoka-aineita näiden lisäksi on joko:

10 tomaattia

tai

2 kypsää mangoa

tai

500 gr tuore kala esim. Siika tai Lohi.

tai

2-3 avokadoa

tai yhdistelmänä

1 avokado ja 300 gr tuoretta kalaa siika, lohi tai katkarapuja.

Korianteriöljy

Korianteri on helposti nuupahtava yrtti. Jotta se ei kuihdu ja mene hukkaan jos ei ehdi käyttää sitä voit valmistaa siitä helpon korianteriöljyn. Korianteriöljy säilyy noin kuukauden jääkaapissa joten saat seuraavalla tavalla:

Laita kattilaan korianteri (lehdet ja varret) ja valitsemasi kasviöljy ja kuumenna keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Anna sen jälkeen jäähtyä. Sekoita öljy ja korianteri hienoksi vaikka sauvasekoittimella kunnes se on täysin sekoittunut. Siivilöi öljy ja kaada steriiliin lasipulloon.

Nautinnollista viikonloppua! Janina 🌶

 

 

X